ISPARTA'DAN KULTUR VARLİKLARİNİ KORUMAK İCİN ETKİN İSBİRLİGİ

29 Eylül 2014 Pazartesi

turizmhaberleri.com/haber merkezi

Kültür varlıkların korunması ve gelecek nesillere aktarılması kapsamında her yıl olduğu gibi bu yıl da Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı işbirliğinde eğitimler gerçekleştirildi.

Kültürel varlıkları daha etkin korumaya yönelik il Jandarma Komutanlığı personeline Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması, kaçakçılık ve izinsiz kazıların önlenmesi için verilen eğitime Isparta Müze Müdürü Mustafa AKASLAN, Müze Uzmanı Özgür PERÇİN, Müze Araştırmacısı Murat AK ve Yalvaç Müze Müdürlüğü Uzmanı Senem SELÇUK ve Arkeolog Özgür ÇOMAK katıldı.

Isparta İl Jandarma Komutanlığı toplantı salonunda verilen seminerde; Kültür Varlıklarının tanımı, bölgede yaşamış uygarlıklar, mevcut eserler, ilgili mevzuat, Kültür ve Tabiat Varlıkları kaçakçılığını etkileyen bölgesel faktörler kurumlar arası işbirliği ve koordinasyon esasları kültür ve tabiat varlığı kaçakçılığının önlenmesinde karşılaşılan bölgesel sorunlar çözüm önerileri ve bölgede bulunan sit alanları ören yerleri ve diğer kültürel varlıklar konuları ele alındı. Ayrıca 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarının korunması ve kaçakçılığın önlenmesi, görevlerdeki etkinliği artırmak, kurumlar arası koordinasyonu sağlamak ve bu tarz eğitim seminerlerinin devamlılığı amaçlandığı belirtildi.

Eğitim Programında ele alınan konu başlıkları şöyle:

Mustafa AKASLAN
Isparta Müze Müdürü
“Isparta Müzesi Tanıtımı ”

Özgür PERÇİN
Isparta Müzesi Uzman
“Büyükgökçeli Kilisesi Müze Kurtarma Kazısı ”
Antik Dönemde Taş İşçiliği
Isparta ve Çevresi Kültür Varlıklarından Örnekler ”

Murat AK
Isparta Müzesi Müze Araştırmacısı
“2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ”
“Kültür Varlığı Kaçakçılığı ”
“Define arama yönetmeliği ve taşınır kültür ve tabiat varlıklarını bulanlara, haber verenlere ve yakalayan kamu görevlilerine verilecek ikramiye ile ilgili yönetmelik ”

Özgür ÇOMAK
Yalvaç Müzesi Arkeolog
“Pisidia’da Bir Başkent “Antiokheia ”
“Yalvaç Müzesi ve St. Paul ”
“Antik Dönem Seramik Sanatı ”
“Yalvaç Müze Müdürlüğü 2013 yılı Debbağlar ve Harabeler Mevkii Müze Kurtarma Kazısı ”

Senem SELÇUK
Yalvaç Müzesi Uzman
“Antik Dönem Mitolojisi ”
“Yalvaç, Şarkikarağaç, Yenişarbademli, Gelendost İlçeleri Sit Alanları ve Anıtlar ”

Isparta Kültür ve Turizm Müdürlüğü konu ile ilgili şu açıklamada bulundu:

” Binlerce yıldır çok çeşitli uygarlıklara evsahipliği yapan Anadolu toprakları dünyanın hiçbir yerinde rastlanmayacak kadar zenginlikte bir kültür mirasına sahiptir. Bu özelliği ile ülkemiz, maddi çıkar peşindeki bilinçsiz vatandaşlarımızın yanında bu zengin kültür mirasından pay almak isteyen yabancıların yasalarında ülkelerine eski eser girişine uygun ortam oluşu, bu ülkelere eski eser kaçırılmasını mümkün kılmakta ve kültür varlıklarımız yağmalanmaktadır.

Doğal ve kültürel varlıkların korunması, bakımı ve bizden sonraki nesillere aktarılabilmesi, bir insanlık görevidir. Hızla değişen yaşam şartları, hızlı kentleşme, nüfus artışı, doğal kaynakların giderek artan bir şekilde tahribi, endüstrileşme ve teknik gelişmeler, bilinçli veya bilinçsizce kültür varlıklarımızın tahribine yol açmaktadır.

Bilimsel amaç ve yöntemlerden uzak sadece maddi kazanç düşünülerek, üzerinden kişisel çıkar sağlanması kanunlarımızda “Eski Eser Kaçakçılığı ” olarak tanımlanmış ve eski eser kaçakçılığı yapanların cezalandırılması öngörülmüştür. Bu kapsamda, kolluk kuvvetleri ve vatandaşları, kültür ve doğal mirasımızın tahribinin ve kaçakçılığının önlenmesi, bu değerlere sahip çıkılarak gelecek nesillere aktarılması, konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek gerekmektedir. ”

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !