Günümüzde yapay zeka ve ROV/AUV’lar (Remote Operating Vehicle) (Atonomus Underwater Vehicle), deniz keşif ve araştırmalarında önemli bir yer ediniyorlar. Yapay zeka, ROV/AUV’ların verileri daha hızlı ve etkili bir şekilde işlemesine yardımcı oluyor. Bu sayede derin sulardaki keşifler daha verimli hale geliyor ve deniz ekosistemleri daha iyi anlaşılıyor. Yapay zeka destekli ROV/AUV’lar, deniz altındaki yapıları incelemek, deniz bilimlerinde yeni keşifler yapmak ve çevresel sorunları izlemek için kritik bir araç haline gelmiştir. Bu teknolojilerin birleşimi, denizlerin sırlarını çözmekte ve sürdürülebilir bir deniz yaşamını desteklemekte önemli bir rol oynamaktadır.
CALROV, insansız su altı teknolojileri üzerinde çalışan ve lise öğrencilerinden oluşan bir ekiptir. 2021 yılı Ocak ayında Cağaloğlu Anadolu Lisesi bünyesinde kurulmuştur.
CALROV, aktif olarak çalışmalarını bir su altı müdahale aracı üzerinde sürdürmektedir. Şu ana kadar ulusal ve uluslararası yarışmalarda üniversite takımlarıyla yarışan ekip, çalışmalarını sadece yarışmalara katılmak yerine deniz altındaki keşiflere yönelik projeler geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda yurt içiyle sınırlı kalmayıp yurt dışında boy göstermeyi istemektedirler.
İşte CALROV ekibinin şu ana kadar katıldığı yarışmalar, aldığı derece ve ödüller:
İlk senesinde Teknofest 2021’i hedefleyen CALROV ekibi, çalışmalarını pandemi dolayısıyla 6 ay uzaktan, 3 ay yüz yüze şekilde tamamlamıştır. Bu çalışmaların sonucunda lise kategorisi birinciliği ve üniversite takımları dahil hiçbir takımın başaralı olamadığı otonom görevi tamamlayarak En Özgün Yazılım ödülünün sahibi olmuştur. 2022 senesinde hedeflerini büyüten ekip, ulusal ve uluslararası alanda çalışmalarına başlamıştır. Sene boyunca GençBizz girişimcilik yarışmasında ürettiği araçlarla En İnovatif Ürün ödülünü, Teknofest 2022’de tasarladığı devre kartları ve ürettiği aracıyla En Özgün Tasarım ödülünü ayrıca kullandığı özgün ve yerli sistemlerle Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştır.
2022’nin sonunda ise uluslararası alana Singapore AUV Challenge ile açılmıştır. Dünyadaki 42 takımdan tek lise takımı olarak yarışmada boy göstermiştir. Bu süreç boyunca Hewlett Packyard Enterprise tarafından desteklenmiş ve HPE CALROV ismini almıştır. 2023 yılında bu sefer Üniversite kategorisi için çalışmalarını yürüten ekip, 24 üniversite takımı arasından tek lise takımı olarak üçüncülük ile yarışmayı tamamlamıştır. 2023 yarışma sezonunu ise Norveç’te kapatmıştır. Dünyanın en iyi ekiplerinin yarıştığı TAC Challenge’da dördüncülük ve kablosuz veri aktarımı görevini başarıyla tamamlayan tek takım olarak Jüri Özel Ödülü’nün sahibi olmuştur.
2024 yılının Haziran ayında ise yoğun bir şekilde çalışarak ortaya çıkardıkları yeni araçları Derya ile tekrar Norveç’teki TAC Challenge yarışmasına katılmıştır. Dünyanın birçok yerinden katılımın olduğu yarışmada takım hem 4. lük kazanırken hem de “Young Professionalism” Jüri Özel Ödülü’ne de layık görülmüştür.
Şimdi ise yeni yarışmalar için hazırlanan takım, eski yarışmalardan kazandıkları tecrübeler ile araçlarını optimum düzeye çıkarmak için araç revize çalışmalarını sürdürüyor. Bu süreçte, geleceğin robot teknolojilerine hazırlık yapan ve yazılım, Ar-Ge, tasarım ve üretim konularında başarılar elde eden CALROV İnsansız Su Altı Takımı için siz de bu yetenekli gençlere destek olabilir, CALROV ile iletişime geçerek ekipman ve malzeme teminine veya giderlerine katkıda bulunabilirsiniz.
Kaynak: Basın Bülteni