İlk defa kapılarını basına açtı

650 öğrencinin eğitim gördüğü Deniz Lisesi, geleceğin Harbiyelilerini yetiştiriyor. Osmanlı Padişahı 2. Mahmut dönemine ait eserlerin yer aldığı lise, yaşayan bir müze görünümünde. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli denizcilerini yetiştiren okul, bir dönem Deniz Kuvvetleri Harp Okulu olarak da hizmet vermiş. 1999 yılındaki depremde ciddi oranda hasar görse de Osmanlı dönemine ait binalar, heybetini koruyor.

18 Kasım 1773 yılında dönemin Kaptan-ı Deryası Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın isteği üzerine Kasımpaşa’da Mühendishane-i Bahri Hümayun adı altında eğitime başladı. 1834’te Heybeliada’ya taşınan Deniz Lisesi Komutanlığı, kapılarını basın mensuplarına açmasıyla fotoğraflandı. Okul Komutanı Deniz Kurmay Albay Murat Şirzai, tarihi okul ve öğrencilere verdikleri eğitim hakkında bilgi verdi. Deniz Kurmay Albay Şirzai, her bir öğrenciyi Harbiye’ye hazırladıklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre eğitim verdiklerini belirten Şirzai, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin öngördüğü amaçlara uygun olarak Deniz Harp Okulu eğitim-öğretimini takip edebilecek düzeyde akademik ve fiziki yeterliliğe sahip öğrenciler yetiştirmeyi amaçlıyoruz.” dedi. Şirzai, Deniz Lisesi’nde; iyi bir insan, iyi bir asker, iyi bir denizci olmanın temellerini attıklarını ve bir fen lisesi düzeyinde eğitim veren kadroya sahip olduklarını vurguladı. Heybeliada Askeri Deniz Lisesi’nden mezun olan öğrenciler, Tuzla’daki Deniz Harp Okulu Komutanlığı’nda eğitimine devam ediyor. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli denizcilerini yetiştiren okulda, 2. Mahmut döneminde şehzadeler denizcilik eğitimi alıyor.

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !