HUSNU GUMUS YAZİYOR: METEOROLOJİ MUZESİ İZLENİMLERİ..

27 Aralık 2014 Cumartesi

Hüsnü GÜMÜŞ- turizmhaberleri.com/ Ankara
Sinop Alan Yönetimi Başkanı
FIJET ve ATURJET Üyesi

METEOROLOJİ MÜZESİ İZLENİMLERİ…
ANRO üyeleri olarak bu kez Meteoroloji Müzesindeydik.
Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin yıl dönümünde gerçekleşen bu gezinin bir başka önemi ve anlamı da 27 Aralık 1919 günü Ankara’ya gelen Atatürk ve Heyeti Temsiliye üyelerinin 23 NİSAN 1920’ye kadar çalıştıkları mekanların da ziyaret edilmesiydi.

Ankara Rehberler Odası’nın Ankara ve Çevresinin üyeleri tarafından tanınması amacıyla başarı ile sürdürdüğü “Her Ay Bir Müze ” programı kapsamında, dünyanın sayılı büyük meteoroloji istasyonlarından biri olarak kullanılan Meteoroloji Genel Müdürlüğü yerleşkesi içersinde yer alan Meteoroloji Müzesi’ni gezdik. (http://www.kecioren.bel.tr/sanal_tur/meteoroloji-muzesi/flash/index.html)

Kahinlerin, düşünürlerin gökyüzüne bakarak ya da halkın tecrübeleri ile yaptığı tahminlerin yerini günümüzde hızla bir bilim alanına dönüşen, atmosferin yeryüzünü ve yaşamı nasıl etkilediğini açıklayan meteoroloji ve bu bilimi kullanan meslek mensuplarının tahminleri almıştır.

Gezimiz sırasında 50 yıl sonra kendi kullandığı aletlerin Müzede yer aldığını gören Meteoroloji Meslek Lisesi’nin ilk mezunlarından Alaaddin ÖZMERT’in anılarını; Lisenin son mezunlarından bize rehberlik yapan, çağdaş gelişmenin tanıklarından Serdar YILDIRIM’ın anlatımlarını birlikte dinledik.

Alaaddin ÖZMERT’i mesleğe atıldıktan sonra Almanya’da gördüğü eğitimin ardından TRT’de başlayan televizyon yayınlarında meteoroloji haritaları üzerinde çizimlerle bilimsel anlamda hava raporları ilk sunan kişi olarak hatırlıyoruz. Daha sonra geçtiği ettiği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çalışanlarımıza katkılar sağlayan Yurtdışı Çalışma Müşavirlerimizden biri olarak emekli oldu..

“Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Meteoroloji ” isimli yayında ve Müzede’ki pek çok değerli belge örneği yer almaktadır. 1925 yılında Macar Prof. Antal Rethly’nin yönetiminde kurulan Rasadatı Cevviyye Müessesesi Müdürlüğü (bugünkü Meteoroloji Genel Müdürlüğü)’nce, 1927 yılında Ankara’nın havası hakkındaki hazırlanan raporun sonunda Ankara’nın yaşam açısından hava kalitesinin en uygun olduğu yörenin bugün ziyaret ettiğimiz yerleşkenin yer aldığı Etlik Civarı olduğuna yer verilmektedir.


Eski Ziraat Mektebi…
Heyet-i Temsiliye’nin Ankara’da sürdüreceği çalışmalar için Eski Ziraat Mektebi olarak bilinen bina seçilmişti. Günümüzde Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak kullanılan binanın girişindeki plakette de belirtildiği gibi T. B. M. M. ‘nin açılış hazırlıklarının yapıldığı, pek çok tarihi kararların verildiği bu mekan Kurtuluş savaşı yıllarında bir süre Genel Kurmay Başkanlığı Karargahı olarak da kullanılmış; üst katta da Halide Edip’in yönetimindeki Anadolu Ajansı da çalışmaya başlamıştı.

Kurtuluş Savaşı harp planlarını hazırladığı oda, kullandığı çalışma masası, soba, perdeler ve halı ile Atatürk Odası adıyla müze haline getirilmiştir. Bu odadaki bir başka ilgi çekici tablo da Anadolu’nun çeşitli yerlerine gönderilen ressamlara yaptırılan yağlı boya resimlerden kalan Ankara Kalesi tablosunun fotoğrafıdır.

Meteoroloji Müzesi…
Kuruluşundan bugüne kadar meteoroloji alanındaki gelişmeleri sergilemek ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla açılan Meteoroloji Müzesi iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yazılı ve görsel tarihî dokümanlar ve belgeler, ikinci bölümde ise meteorolojik alet ve cihazlar sergilenmektedir.

Envanterinde 140 adet alet, cihaz, kitap, defter ve belgenin kayıtlı olduğu Meteoroloji Müzesi Hafta içi her gün mesai saatleri içinde randevu alınarak, (0312 302 24 19) rehber eşliğinde ziyaret edilebilir.
Ayrıca Ankara’da Müzelerin tanınması amacıyla seyahat acenteleri tarafından düzenlenen Ücretsiz Müze Gezileri (http://www.tempotur.com.tr/) etkinlikleri kapsamında da yer alan Meteoroloji Müzesi, öğrencilerin de ilgisini çekmektedir.

Müzeye saat 13.00 civarında gelenler, her gün dünyanın her yerinden aynı saatte fırlatılan Günlük Meteoroloji Balonu’nun atılışına tanıklık edebilirler. Balon, atmosferin üst katmanlarında patladıktan sonra paraşütüne bağlı olan veri cihazı iniş sırasında kapsadığı alana ilişkin meteorolojik sinyaller vermekte, sinyallerden edinilen bilgiler merkezde rapora dönüştürülüp tüm dünya ile paylaşılmaktadır.

Meteorolojinin Sesi Radyosu…
Yerleşke içersinde yer alan bir başka birim de faaliyetini kapatılan Meteoroloji Meslek Lisesi Binasında sürdüren Meteorolojinin Sesi Radyosu’dur. 1962 yılından beri FM bandı üzerinden 24 saat kesintisiz, zengin ve ilgi çekici programlarıyla yayın yapan radyo ayrıca TÜRSAT, INTERNET üzerinden de tüm dünyadan izlenebilmektedir. (www.radyo.mgm.gov.tr)

Müzenin oluşumuna ve envanterin korunmasın olan katkılarını bizlerle paylaşan Müze Sorumlusu Nedim Özdemir ve Rehberimiz İstidlalci Serdar Yıldırım’a teşekkürlerimizi iletmek istiyorum.

Yaşamın her alanında bizlerle birlikte olan meteoroloji konusundaki çalışmaların daha çok paylaşılması düşüncesi bağlamında okulların gösterdiği ilgiyi takdirle karşılarken; ziyaretler sırasında aletlerden alınan bilgilerin değerlendirildiği analiz, harita ve tahmin çalışmalarının görülmesine imkan verecek ortamların da oluşması yönündeki beklentiyi de burada ifade etmek isterim.


Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !