07 Mayıs 2014 Çarşamba
– HİKMET TOSUN
SİNOP KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ
SİNOP ALAN YÖNETİMİ DANIŞMA KURULU BAŞKANI
KARADENİZ TURİZM HAVZASI VE BATUM
2 – 4 Mayıs 2014 Expo Batumi Turizm Fuarı’na Sinop ili olarak 5. kez katılmaktayız. Kültür ve Turizm Bakanlığının standının yanında Sinop Valiliği olarak yerimizi aldık. Sinop’un görsellerini, kültürel ve doğal zenginliklerini sergilemeye çalıştık. Sinop, valilik düzeyinde ilk defa bu fuara katılım sağladı. Sayın Valimiz Yavuz Selim KÖŞGER’e turizm camiası adına şükranlarımı arz ediyorum. Sayın Valimiz KÖŞGER geldiği günden beri Sinop’un potansiyelini harekete geçirmeye çalışıyor ve kurumlara ufuk çiziyor.
Sinop’un geleceğinin biriktirilmesinde 10 yıl içerisinde yapılacak projeleri planlamaya çalışıyor. Sinop’un da bu projeleri sahiplenmesi için gayret sarf ediyor. Son 10 yıl içerişinde Sinop’un öne çıkardığı sektör Turizm Sektörü olmuştur. Sektör, fuarlara ilgi duymasa da, katılmasa da tanıtım Valiliğimiz tarafından desteklenmektedir. Expo Batumi Turizm Fuarı’na Sinop haricinde bütün illerin sektörleri destek vermiştir.
Sinop’un tanıtımında devlet desteğinin yanında sektöründe destek vermesi, turizmi sahiplenme duygusunu da beraberinde getirir. Turizmin sahibi sektördür, kamu değildir. İşimiz zor ama bir yerden başlamak lazım. Batum, Karadeniz Turizm Havzasının cazibe merkezi olmuştur. Diğer Karadeniz illeri bu merkeze koridor açmaya çalışmaktadır. Son yıllarda körfez ülkeleri de Batum’u keşfetmişlerdir.
Batum, milli nehrimiz Çoruh’un denize döküldüğü, geniş bir plato üzerinde kurulmuştur. Arkasını dağlara yaslamış çok modern bir kenttir. Karadeniz illerinin devamı, kültür ve iklimi de aynı. Atatürk’ün “Yanarım Yanarım Batum’a yanarım ” dediği misak-i milliye sınırları içerisindeki önemli bir kenttir. Tarihte Karadeniz’de iki merkez var. Doğuda Batum, batıda ise İstanbul. Bugünde Batum Doğu Karadeniz’in merkezi olma konumundadır.
Bir Karadeniz türküsü var; “Ben giderim Batum’a, Batum’un batağına. ” O bataklık bugün islah edilmiş, içerisinde bütün marka otellerin dev binaları, parklar, dinlenme yerleri, kesme taştan işlenmiş yollar, Selçuklu Mimarisi ile giydirilmiş binalar, yeni yapılmış olsa da eski mimariye uydurulmuş, modernlik ve tarih içiçe, ahşapla tuğla uyum içerisinde kullanılmış. Aslında bizim olan değerlerimiz Batum’da inşa ediliyor. İsfahan’ın ve Horosan’ın kokusunu Batum’dan alabilirsiniz. Bütün Karadeniz Belediyelerinin model olarak alması gereken bir kentleşmedir. Heykeller de şehre ayrı bir güzellik ve modernlik veriyor.
Karadeniz’in geleceği turizm,
turizmin geleceği Karadeniz.
Kaynak: turizmhaberleri.com