Aşağıda Uzunca değindiğim konunun Turizm bölgesinde olan bitenden ve alınması gereken önlem hakkında sadece fikir vermek amacındadır.
Bir Dalış Okulu Kurulması için gereklilikler 2 Yıldız Eğitmen, 1 Rehber, 20 tüp,10 takım malzemeden oluşmaktadır. Müsaadesini alan Dalış Okulu istediği kadar büyük bir tekne kiralayıp dalışa çıkabilmektedir. Yani böyle kurulmuş bir Dalış Okulu 100 kişi alıp dalış yaptırmak için dalış bölgesine intikal edebilir.
Sözü fazla uzatmadan kazaları ve istenmeyen durumları önlemek acısından benim önerim nasıl Dalış Okulu açmak için Bir 2 yıldız eğitmen ve 1 rehber isteniyorsa o Dalış Okulunun eğitmen ve rehber sayısına ve malzeme sayısına göre mutlaka bir kapasite verilme çalışması yapılması ve bu o Dalış Okulunun müsaade belgesine işlenmeli eğer bu yapılabilirse hem kazalar önlenecek hem olumsuz durumlar azalacaktır.
Türkiye de başka bir kurum var mı bilmiyorum, Dalış Okulları kadar Avrupalı insanlara çok sayıda uluslar arası bröve verebilen bu yüzden daha da önem verilmeli diye düşünüyorum.
Ülkemiz 1980 li yılların sonuna doğru Turizm sportif dalışlar ile dünyada sesini duyurmaya başladı ne yazık ki Yarımada olan ve her mevsimin yaşandığı ülkemizde ne standart dı ile ne de yapılanması ile arzu ettiğimiz seviyeye çıkartabilmiş değiliz. Tabi ki bir çok nedenler arasında öne çıkan ekonomik ama ekonomik olmayan mevcut imkanlarla da daha iyisini yapabilmek elimizde.
Turizm bölgemiz olarak Marmara Ege ve Akdeniz de bir çok Dalış Okulu yıllardır Turizm amaçlı sportif dalışlar yapmak da her yıl binlerce yabancı konukları daldırarak yada Uluslar arası geçerliliği olan federasyonumuz unda bağlı olduğu CMAS yada ; Padi, Nauı gibi başka bir çok bröve verilmektedir.
Bir Türk Atasözü olan Her Yiğidin Bir Yoğurt yemesi misali dalış okullarımız dada gündemini korumaktadır. Bir standart yakalamak için tekrar tekrar Amerika yı keşfetmenin bir anlamı varmı bilmiyorum. Hala Yaptığımız Dalışların Adını Dahi Koymuş Değiliz. Hayatında ilk kez dalanlar için denilenler : Tanıtım, Deneme İnfo, Discovry , Beginner, Acemi, Amatör Tabi adını bile tam koyamadığımız dalış programına göz attığımızda ise o kadar farklı uygulamalarla karşılaşıyoruz ki neden bu kadar isim karmaşası yaşandığı da anlaşılıyor.
Tek dalış, Çift dalış olarak günübirlik yemekli tur şeklinde yada kıyıdan. Derinlikler burada da herkes kendine göre bir kural koymuş 2 metre 5 metre 9 metre 12 metre 15 metre yine verilen teori aynı şekilde neler anlatılıp neler anlatılmayacağı yine o dalış okulunun inisiyatifinde yinede burada en vahim olanı dilini bilmediği yabancı insanları alıp hayatında ilk kez dalacak olan insanın eline daha önceden hazırlanmış ve neler yazdığını daldıracak kişinin dahi bilmediği teorilerle yapılmaya çalışılan dalışlar. Hadi bunları gecelim insanları hazırladık teorileri verildi dalacak kişilerin Sağlıkları Yaşları Kurs yapma yaşı olan 14 acaba bu dalışları kapsamıyor mu Tabi ki bu arada PADI 8 yaşında da lisans verebildiği düşünülecektir.
Bu arada gelelim dalış bölümüne bir Eğitmen tabii gerçekte Eğitmen mi bunu da bilemiyoruz maalesef Turistlerinde daldıracak kişinin belgesini sorma gibi bir alışkanlığı yok sonuçta ben bunu Daldıran olarak adlandırıyorum ve bunu kendi deyimine göre becerisine göre kişi sayısını belirliyor 6 kişi 8 kişi 10 kişi tabi bazısı bunu güvensiz bularak bir de arkadan gelen bir artçı tabiri ile daldırana kontrol görevi verebiliyor.
Tabi bu arada sualtında yaşanan parayona ise korku filmlerini aratmıyor kimi yerlerde sürünenler ve üzerinde sorti dahi olmadığı için ve deniz canlılarını tanımadığı için yada inisiyatifi dışında denge sorunu yüzünden deniz çıyanlarına sürtünenler ve suyun altında kaşınmaya acı çekmeye başlayanlar, kimi fal taşı olmuş gözlerde 5-6 metre derinlik de dakikada 100 litre hava tüketenler kurtuluşu suyun üzerinde aramaya kalkışanların yukarı fırlayışı tabi bu arada hakkını yemeyelim bu grupların içinden bir tanesi yada bir kaçı ya daha önce bir kaç kez dalmış yada snorkelle çok hasır nesir olmuş olanlar çok sorun yaşamayabiliyorlar..Tabi sürede çok önemli bazısı bunu ilk dalış her şey yeni dalanlar için düşüncesi ile, artı bilindiği tüpten kuru hava soluduğumuz için boğaz kuruluğu yapacaktır bu yüzden kısa tutanlar 10-15 dakika ama bazıları ise tüp bitene kadar sözünü vermiş (50 Bar Rezerv) 30-40 dakika yada 1 saat daldırıyor.Eğer bu çift dalış ise zaten ilk dalanların yarısı ikinci dalışa katılmıyor ve inanıyorum hayatları boyunca da bir daha dalış olayını düşünmüyorlar. Belki Bahse konu dalış Okulları o günlük olarak Dalışa katılan kişilerden komik ücretlerini alıyorlar helede resim yada Video satışıda yapamamışsa daha vahim.
Dalanlar ise onlara dalışı pazarlayan firmaya verdikleri yüksek rakamlardan bekledikleri hizmeti alamamanın kırgınlığı ile bu hobinin kendine göre olmadığına zaten su altında kararını veriyor. Biz bu arada da ne kaybediyoruz buna bakarsak bundan 6-7 yıl kadar öncesinin arşivlerini karıştırmak yeterli Ülkemize gelen o kadar çok Lisanslı dalıcı olduğunu göreceğiz ve artık gelmiyorlar.
Sebep ?
Sebepleri kendimizde aramamız lazım en iyi reklam insanların konuşarak yaptığı reklamdır. Organize olmuş durumda olan Lisanslı yabancı Dalıcılar ülkemiz hakkında gerek Klüplerinde gerekse İnternet kullanarak negatif kritiklerini belki de biraz abartarak yapmaktalar. http://www.taucher.net/edb/tauchbasen_Tuerkei_88.html Almanca sı olan arkadaşlarım lütfen buyurup baksınlar. Yakın bir gelecekte acemi olarak adlandırdığımız ilk kez dalan insanlarında kesinlikle her yıl azalacağından emin olabiliriz.
Oysa bu potansiyel çok iyi değerlendirilerek o insanların en azından küçük bir bölümünü Dalışı sevdirerek kurs almasını sağladığımız da ise sualtı dünyasına bir kişi daha kazandırmış olacağız ve bu sürekli bizim müşterimiz olacaktır.
Burada sadece hayatında ilk kez dalanları mercek altına biraz alamaya çalıştım tabi ki lisanlı dalıcılar ve verilen kursları da ilerde açmak istiyorum Federasyonun yeni yönetmeliğinde okuduğum ilk kez dalanların ellerinden tutularak maksimum 5 metre derinlik müsaadesi olayını paylaştığımda ise bahse konu arkadaşlarım nasıl yani 30-40 tane acemiyi nasıl ellerinden tutarak daldırırız Eğitmenin sağlığı ile nasıl oynarım cevapları ile karşılaşıyorsunuz.
Sonuç; peki bu kadar büyük gruplarla dalışa çıktınız 30-40 yada daha çok peki ne kazandınız sorusunda ise kesinlikle çok ucuz fiyatlar verildiği ve bu yüzden kesinlikle zarar edildiği de belirtiliyor.kazanan varsa da ucuz fiyata dalış okullarından fiyat alarak dalışı pazarlayan kişi yada firmalar. Hal böyle de olunca ayak da kalma çabasına girmiş Dalış ekipmanlarını dalış Botunu ve servis aracını bakım onarımını yapamayan olarak yeni sezona girmeye çalışıyor.
Herkese İyi dalışlar Dileğimle
Ahmet Polat
Alanya Side Dalış Okulları Yöre Temsilcisi