05 Şubat 2015 Perşembe
– 5-7 Şubat 2015 tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Heritage 2015 Fuarı’nın açılış konuşmalarında organizasyonunun kültürel miraslar adına heyecan verici bir hamle olduğuna dikkat çekildi.
Açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun, ALL Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akan, Beşiktaş Belediyesi Başkanı Murat Hazinedar, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) Danışma Kurulu Başkanı Suay Aksoy ve mimar Prof. Dr. Demet Binan katıldı.
Restorasyon, müzecilik ve arkeoloji sektörlerinin ilk kez bir arada ve önemli bir platformda buluştuğunu ileten All Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akan açılış konuşmasında şunları söyledi:
“Ülkemiz tarih konusunda büyük bir potansiyele sahip fakat sektörel gelişiminin henüz başında olması nedeniyle her üç konuda ne yazık ki ayrı birer fuara sahip olabilecek gücü ve oluşumu henüz bulunmuyor. Türkiye de bu üç sektörü bir araya getirip “Kültürel Miras ” adı altında toplamak kapsayıcı bir yaklaşım oldu. Böyle bir fuar ve konferans, Türkiye de bir ilki temsil edecek. Müzecilik, restorasyon ve arkeoloji sektöründe ortak bir platform yaratmayı düşündüğümüz bu fuar ve konferanslara gelecek yıl uluslararası izleyicilerin de katılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. ” dedi.
Arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, ” Çağımızda hızla gelişen teknolojiler kültürel miras alanına da yeni bir boyut kazandırmıştır. Teknoloji artık bilimsel çalışmaların, ister arkeoloji ya da mimarlık tarihi, ister müzecilik ya da restorasyon olsun, hemen her alanın olmazsa olmazı durumuna gelmiştir. Yakın zamanlara kadar hayalini bile kuramayacağımız sonuçları veren, örneğin toprak altındaki arkeolojik kalıntıları kazı yapmadan ölçen, tarihlendiren, en karmaşık sanat eserlerini hassas olarak çizen teknolojiler artık nerede ise gelenekselleşmiştir. Her yıl yeni yöntemler ortaya çıkmaktadır. Artık bir kemik analizi ile insanın soyağacından beslenmesine kadar her türlü bilgiyi alabildiğimiz gibi, sanal ortamda bilgiyi toplum ile paylaşacak olanaklara da sahibiz. Yeni gelişen teknoloji ve yaklaşımların ülkemize kazandırılması açısından bu Fuarın büyük bir kazanım sağlayacağı kuşkusuzdur. Umarız kazandığı ivme ile her yıl yinelenen bir geleneğe dönüşür. ” şeklinde konuştu.
Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) Danışma Kurulu Başkanı Suay Aksoy da, “Türkiye bugün müzecilik alanında büyük bir hamle içinde. HERITAGE 2015, doğru zamanda doğru bir girişimi gerçekleştiriyor. Arkeoloji, restorasyon ve müzecilik gibi birbirini besleyen temel uzmanlıkların yerli ve yabancı temsilcilerini bir platformda buluşturuyor ve karşılıklı bilgi ve fikir alışverişi için bulunmaz bir fırsat yaratıyor. Etkinliğe bir fuarın eşlik etmesi de uygulamalı bir disiplin olan müzecilik için teknolojik gelişmelerin izlenmesi açısından son derece yararlı olacaktır. HERITAGE 2015, duyulduğu andan itibaren müzecilik ve ilgili çevrelerde bir heyecan yarattı. Bu heyecanın önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini düşünüyorum. ” dedi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı –Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Marmara Belediyeler Birliği, ICOMOS Türkiye, Europa Nostra Türkiye ve üniversitelerin destekleriyle düzenlenen organizasyonda, Türkiye de ‘Kültürel Miras eğitimi-yönetimi, belgelemede yeni yöntemler, sergilemede ve teşhirde yeni araçlar, arkeolojide yeni teknikler, konservasyon ve restorasyon teknikleri, yeni uygulamalar ve müzecilik teknolojileri gibi ana başlıklar yer alıyor. HERITAGE 2015 de konferansların yanı sıra sergiler de yer alıyor. Moda tasarımcısı Hatice Gökçe nin “Leather Age Anatolia ” koleksiyonunun fotoğraf sergisi yoğun ilgi gördü.
Fuar hakkında detaylı bilgi için tıklayınız:
www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=28784
Kaynak: turizmhaberleri.com