15 Ağustos 2014 Cuma
– NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com
FARKINDALIĞA YOLCULUK SOHBETLERİ-2
Aktif Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Nurdan Özsoy, aynı zamanda Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi Eş Başkanı… Daima gülümseyen yüzü, insanı rahatlatan ses tonu, sakin konuşması ile tanıştığınız andan itibaren dostunuz ve arkadaşınız oluyor. 40 yıldır tanıyormuş hissini veriyor karşısındakine.
HEDEFLERİNDE ENGEL TANIMAYAN BAŞKAN…
Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi’nin APGEM işbirliğinde yürüttüğü AB hibeli Farkındalığa Yolculuk Projesi nin destekçilerinden biri de Aktif Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği…
The Marmara Otel de gerçekleştirilen kapanış toplantısında görüştüğümüz Aktif Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Nurdan Özsoy; daha fazla engelliyi sporla buluşturmak, engelli sporları alanında yeni sporcular yetiştirmek, uluslararası turnuvalarda ülkemizi temsil etmek istediğini anlattı sohbetimizde. Özsoy un kararlı duruşunda bu hedeflerinin hiçbir engel tanımadığını çok net gördüm.
Aktif Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği iki sene önce kurulmuş ve 50 üyesi bulunuyor. İşte Dernek Başkanı Nurdan Özsoy ile gerçekleştirdiğimiz keyifli sohbetten satırbaşları:
Farkındalığa yolculuk Projesi engelliler üzerinde nasıl etkiler yarattı.?
“Çevrenize baktığınızda engellilerin çok tanınmadığını söyleyebiliriz. Engelli dendiğinde zihinsel sorunlu, başarısız, eve kapanan, çok aktif olmayan insanlar olarak düşünüyorlar. Aslında engelliler öyle değil, bu projede biz bu konuyu ön plana çıkarmaya çalıştık. İşitme engelli arkadaşlarımız insanlarla bir arada olsunlar istedik. İşitme engellilerin kendi aralarında diyalogları daha sağlamdır, dışarı pek açılmak istemezler. Ama biz işaret dili kursunu başlatarak onları topluma daha fazla kazandırmayı hedefledik.
Engellilere yönelik eğitimler Otellerde çok önemli bir ihtiyaçtı, neler yaşadınız bu eğitim sürecinde?
Turizm sektörü çalışanları engellileri tanısınlar istedik. Bir otelde 450 personele eğitim verdik. Bir tekerlekli sandalyeyi bile kullanmakta zorlanan ve bilmeyen personel var otellerde. Bunu birebir yaşadım. Otel personeli yardım etmek isterken, küçük rampa çıkışında çok hızlı hareket ettiği için beni yere düşürdü. Bunları göstererek, canlandırarak eğitim verdik. Engellinin de diğer insanlardan farklı olmadığını, sağlıklı insanlara nasıl hizmet ediyorlarsa aynı şekilde engelliye davranmaları gerektiğini anlattık. ”
OTELLER ENGELLİ MİSAFİRLER İÇİN EĞİTİM İSTİYORLAR
Otel personelinin engelli misafirlere nasıl davranılacağı konusunda eğitim almak istemesi, projeye sıcak bakması bizce çok önemli bir gelişme.. Nurdan Özsoy 6 ayda 30 otele eğitim verdiklerini belirtiyor. Aslında dernek olarak projeden çok daha önce engelsiz turizm kapsamında otellere eğitimler vermeye başlamışlar. İlk olarak Titanic ve Concorde Hotel de verdikleri eğitim sonrasında diğer otellerin talepleri gelmeye başlamış. Bu da konaklama sektöründe bu alanda eğitime büyük ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Farklı kurumların da bu eğitimleri istediklerini belirten Özsoy; “bizler gönülden ve severek eğitimler vermeye devam edeceğiz. ” diyor gülümseyerek.
TURNUVALARI ULUSLARARASI BOYUTA TAŞIMAK İSTİYORUZ
Projeler ve turnuvalara devam etmeyi çok istediklerini belirten Özsoy; bu konudaki görüş ve dileklerini şöyle açıkladı:
Özellikle engelliler dünyasında spor konusunu daha fazla geliştirmeyi arzu ediyoruz. Biz bir turnuvaya katılmak istedik ancak kabul edilmedik, çocukların şevki kırıldı ve çok üzüldüler. Çünkü çok çalışmışlardı. Telafi etmek amacıyla dernek binası önündeki parkta bir turnuva düzenledik, çok hareketli ve güzel oldu. Bu turnuvaları geleneksel hala getirmek ve uluslararası boyuta taşımayı çok istiyoruz. İnşallah bu düşüncelerimiz birilerinin dikkatini çeker ve destek olurlar, hep birlikte başarırız. ”
ENGELLİ EĞİTİMLERİ OKULLARA TAŞINACAK…
Peki Derneğinizin yeni projeleri var mı?
Ben okulun uzak olması nedeniyle okumayı çok istediğim halde gidememiştim. Yeni projemizde okulları ziyaret edelim, öğrencileri bilinçlendirelim, okul arkadaşları engelli çocuklara yardım etmeyi öğrensinler istiyoruz. Ne kadar temelden başlarsak toplum için o kadar faydalı olacak. Şimdiki çocukların bu konularda çok bilinçli ve duyarlı olduklarını görmek sevindirici bizler için..
KALDIRIM ENGELLERİNİ SÖYLEMEK BANA UTANÇ VERİYOR..
Antalya daki engellilerin şikayetleri ve kentin altyapı sorunları hakkında neler söyleyeceksiniz?
“Bunları söylemek bana utanç veriyor; kaçıncı yüzyıla geldik, kaldırımların uygun olmamasını söylemek bile bana utanç veriyor. O kadar basit bir şeyi düşünmememiz lazım. Bir kaldırma çıkıyorsunuz, belli bir mesafe gittikten sonra inecek yer bulamıyorsunuz. Çıkış yapmışlar, iniş yok. O kadar bilinçsiz yapılan çalışmalar bunlar. Denize giremiyoruz. Hepimiz için bir acı. Antalya turizm şehri ama bizler denizden faydalanamıyoruz. Hastaneler de öyle; tuvaletini ve park yerlerini kullanamıyoruz. Park yerinde bir araba düşünün, engelli amblemi yok ama sahibi doktor..!
Türkiye de engelli farkındalığı konusunda umutlu olduğunu vurgulayan Nurdan Özsoy; Çocuklarımız daha bilinçli olmaya başladı. Engellilerimiz eskisine göre daha fazla evlerden dışarı çıkmaya başladı. Evde kapanmıyorlar artık, imkan verildiği zaman çok şey başarabiliyorlar. Arkadaşımızda cam kırığı rahatsızlığı var ama şu an çok büyük ağırlığı kaldırıp sporunu yapabiliyor. Ve kendisi bu çalışmalardan büyük fayda sağladığını ifade ediyor.
Küçük ama önemli bir not daha: Basın ayağının daima eksik kaldığını belirten Nurdan Öztürk; basınla daha fazla işbirliği içinde olmak, seslerini duyurmak, farkındalığa yolculuğa birlikte devam etmek istediklerini ekliyor sözlerine son olarak.
BOCCE ANTRENÖRÜ PES ETMEDİ VE BİRLİKTE BAŞARDILAR
Farkındalığa Yolculuk Dosyamızın diğer bir konuğu da Bocce antrenörü Yağmur Uzun… Asıl mesleği beden eğitimi öğretmenliği olan Yağmur Uzun, 5 senedir Bocce antrenörlüğü yapıyor. Kendisi ile proje ve engellilere yönelik spor çalışmaları hakkında sohbet ettik. İşte engel tanımayanların dünyasından çarpıcı açıklamalar…
Engellilerle Bocce sporuna nasıl başladınız ve ne tür zorluklar yaşandı..?
Engellilerle çalışmaya proje öncesinden devam ediyorduk. Engellilerin rahatlıkla yapabileceğini düşündüğüm bir spor olduğu için Bocce ye 1.5 sene önce başladık. Çok güzel gelişme kaydettiler ve başarılı öğrencilerimiz oldu. Önceleri isteksizdiler. Yapamayız dediler ve bana karşı biraz güvensizlik vardı. Çünkü daha önce gelen birçok antrenör arkadaş olmuyor diye çabuk pes etmiş ve ayrılmışlar. Bana da ilk geldiğimde “bir gün siz de gideceksiniz “demişlerdi. Ben de “bunu bir yere yazın, ben gitmeyeceğim ” dedim.
KARMA TAKIMLAR KURDUK, KAYNAŞTIK
Şu anda 27 engelli lisanslı sporcumuz var, bunun dışında engelli olmayan arkadaşlarımız, küçük öğrencilerimiz de bulunuyor. 70 kişilik turnuvamızı yaptık. Yarısı sağlam sporcu, diğer yarısı engellilerden oluşan karşılıklı takımlar kurduk. Birbirleri ile kaynaşmalarını sağlamak için iki sağlam, bir engelli arkadaşımızla üçer kişilik takımlarla çalıştık.
BOCCE İLE GELEN ÖZGÜVEN, DOSTLUK VE BAŞARI…
Farkındalığa yolculuk projesi başarılı bir şekilde noktalandı. Çalışmaların ve gelişmelerin kısa bir değerlendirmesini yapar mısınız?
Kendilerine çok güvenleri geldi. Turnuva videolarını izlettik. Sağlam bireylerle birlikte başarmanın mutluluğunu yaşadılar. Daha önce sosyal aktiviteleri yoktu, sürekli oturuluyordu. Bedenlerine yararlı olacak bir aktivite sağladık. Kaslar üzerinde olumlu sonuçlar alıyoruz. Sahada ve dışardaki sosyal yaşamda birlikte olduk sürekli. Oyun zamanı belli disiplin içinde öğretmen öğrenciyiz. Bocce için biraraya geldik ama bocce olmasa da artık çok sıkı arkadaş, dost abi kardeş olduk. Bu güzel ortam yeni dostların katılımı ile daha da büyüyecek.
Farkındalığa Yolculuk projesinin engelliler ve spor konusunda önemli bir farkındalık yarattığına inanıyoruz.. Çalışmalardan aldığımız sonuçlar sayesinde diğer antrenör arkadaşlarımız da birşeyler yapılabileceğini fark ettiler.. Projeye katılmayan insanlara yaptığımız çalışmaları anlattığımızda biz de yapabiliriz diye düşünmeye başladılar. Mesela okçuluk, masa tenisi vb gibi sporları yapabileceklerine inandılar. Tüm bunlar herşeyin engel olarak görüldüğü ülkemiz için önemli adımlar…
Kaynak: turizmhaberleri.com