Herkiki yarım kürede, yüksek basınç kusaklarının her iki yanında basınç yine azalır. Bu basınç farkı dolayısıyla hava akım hareketi kutuplara doğru ve dünyanın dönüşünden dolayı doğuya doğru saparak oluşur. Böylece kuzey yarım kürede ‘’SW rüzgarlar’’ güney yarım kürede ‘’NW rüzgarlar’’ meydana gelir.
Bu rüzgarlar sistemine orta arzların (Temperate Latitudes) ‘’ Hakim Batı Rüzgarları’’ denir. Kuzey Atlantikte 40 – 50 derece enlemleri arasında rüzgar zamanın % 74 lük bölümünde S- NW yönleri arasındaki yönlerden eser. Bu oran kış aylarında yaz aylarından daha yüksektir ve rüzgarlar kış aylarında daha siddetlidir. Ortalama olarak kış aylarında 25 knots (Beaufort 5 – 6), yaz aylarında 16 knots (Beaufort 4) civarındadır.
Bu rüzgarlar güney yarımkürede yıl boyu ticaret rüzgarlarına benzer şekilde eserler. Hızları değişiktir. Genellikle 17 ve 27 knots (Beauforts 5- 6) arasındadır. 40 derece güneyden 50 derece güney (veya 55 derece Güney) enlemlerıne kadar olan bölgelerde şiddetli rüzgarlar meydana gelir. Bunlara ‘’ROARING FORTIES’’ denir. Bu rüzgarların en kuvvetli oldukları yer 50 derece Güney enlemi civarındadır.
Güney yarımküredeki bu batı rüzgarlarının kararlılığı ve yüksek hızları atmosfer basınç sistemindeki farklılık, bu sistemde meydana gelen değişiklikler, kuzey yarım küreden daha farklıdır. Güney yarım kürede kıtasal alanlar daha azdır. Yıllık ortalama basınç – Yüksek asınç kuşağının kutba yakın bölgelerinde- çok daha çabuk azalır.