Akar içinde hareket eden ve çelikten bir bütün oluşturan gemi teknesini etkileyen kuvvetlerin çeşitli özellikler gösterdiği bilinir. Bu etkiye ‘’zor’’ (stresses) denir. Bunlar içinde en önemlileri ‘’Bel verme’’ (Sagging) ve ‘’Kamburlaşma’’ (Hogging) dir.
Yüklü bir ticaret gemisinde ağırlıklar genellikle baş ve kıç tarafta toplanmıştır. Bu durumda, tekneyi ortasından bir dayanak noktasında bulunan uzun bir çubuk şeklinde esinleyebiliriz. Madeni çubuğun uçlarından aksi yönde oluşan itici güç , çubuğun bükülmesine sebep olacaktır.
Bunun tersi durum da, ortası boş bırakılan ve her iki ucuna yük konan bir teknede görülecektir.Uç kısımlar aşağıya doğru bastırılınca bükülen bir çubuk gibi tekneyi kamburlaştıracaktır.
Gemi teknesine etki eden ve Bel verme ile Kamburlaşmaya sebep olan zorlar, tek-enin saç atmasına ve ambarlarına su dolarak belki de batmasına sebep olacaklarından gemicilikte önemli bir yeri bulunur. Bir gemi teknesi yüklenirken, bu zorların etkinliği daima göz önünde tutulur.