06 Kasım 2016 Pazar
– Moderatörlüğünü TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu nun yaptığı panele, Gazeteci – Yazar Nedim Atilla, Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Bilgi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Dilistan Shipman ve Yeme İçme Profesyonelleri Derneği (YİD) Başkanı Necdet Koç konuşmacı olarak katıldı.
Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu işbirliğinde düzenlenen “Turizmin Sigortası: Gastronomi Paneli ” nden “Tasting Spain ” projesinin Türkiye ye uyarlanması sonucu çıktı.
YİD Başkanı Koç, Türkiye de gastronomi turizminin, İspanya da uygulanan “Tasting Spain-İspanya nın Tadı ” modeliyle gelişebileceğini söyledi. Koç, İspanya nın 80 li yıllarda gastronomi turizmi alanında önemli çalışmalar yürüterek bunların meyvelerini 2000 li yılların başında toplamaya başladığını ifade etti.
İspanya nın 2015 yılında 67 milyon 800 bin turist ağırladığı, turizm gelirinin de 53 milyar Euro olduğu bilgisini veren Koç, bu gelirin 7,2 milyar Euro sunun sadece gastronomi turizminden elde edildiğini aktardı. İspanya nın bu başarıyı yerel mutfağını dünyaya tanıtarak yakaladığının altını çizen Necdet Koç, Tasting Spain projesinin detaylarını anlattı. Tasting Spain in başında bir belediye başkanının bılunduğunu söyleyen Koç, Türkiye de de benzer bir proje yapılarak kamunun gücünü almak gerektiğini vurguladı.
“Tasting Turkey-Türkiye nin Tadı ”
Türkiye de gastronomi turizminin geliştirilmesi için “Tasting Spain ” projesini turizmcilerin ve kamu yöneticilerinin çok iyi okuyup, değerlendirerek uygulamaya geçirmeleri gerektiğini ifade eden Koç; siyasi ve ekonomik benzerlikler nedeniyle de İspanya nın, Türkiye ye gastronomi turizminde en önemli rol modeli olacağının altını çizdi.
Paneli yöneten TUYED Başkanı Köfteoğlu, İnterperss in araştırmasına göre, Türkiye de 2015 yılında gastronomi alanında yapılan toplam haber sayısı 12.422 iken, 2016 da ise bu sayının 31.315 e çıktığına işaret ederek “Görüldüğü üzere, bu alandaki farkındalık her geçen yıl artıyor. Türk mutfağının dünyaya açılabilmesi için öncelikle bir envanter çıkarılması gerekiyor, ardından ise çatı görevi görecek yapının oluşturulması ve pazarlamaya ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. “Tasting Turkey-Türkiye nin Tadı ” önerisinin önemine dikkat çekerek “TUYED olarak böyle bir oluşuma destek vermeye hazırız. Gastronomiyle ilgili tüm kurum ve kuruluşların egolarını bir kenara koyarak bu birliğin içinde yer almalı ” dedi.
Nedim Atilla ise, Mutfak Dostları Derneği olarak yaptıkları araştırmada Anadolu da 22 farklı lezzet coğrafyası belirlediklerini aktararak, öncelikle bu zengin ve eşsiz yerel lezzetlerin turizm alanında daha etkili bir şekilde kullanılabilmesi için ‘hane yemek alışkanlıklarının , evlerde hazırlanan yemeklerin lokanta ve restoranların mönülerinde daha fazla yer almasını ve bu yöndeki girişimlerin desteklenmesi gerektiğini belirtti.