Işık fotoğrafın en önemli öğelerinden birisidir. Çok klişe bir cümleyle başladık yazıya ama kusura bakmayın. Bu arada yazı sualtı fotoğrafı ve flaş kullanımı ile alakalı yani olur ya Songül Karlı ya da Arif’in Manchester’a attığı golü arayarak buraya geldiyseniz sıkılacaksınız yol yakınken ayrılın. Kalanlar için anlatacaklarımız birazdan başlıyor. Bu yazının fotoğraflarını Lembeh – Endonezya’da çektim, blogumu okuyanlar bilir ama bilmeyenler için Lembeh dünyanın makro fotoğrafçılık cennetlerinden birisidir. Süper bir yerdir ciddi bir sualtı macro fotoğrafçısının buraya defalarca seyahat etmesi kaçınılmazdır.
Fotoğrafların ikisi de aynı dalışta farklı ışık teknikleri ile çekildi. Tecrübeli bir sualtı fotoğrafçısı bir konuyu işlerken ışık kullanımını elde etmek istediği etkiye göre ayarlar, sert ya da yumuşak, tam aydınlık ya da gölgeli, dokuları ya da başka detayları vurgulayan sanat ya da tür tespiti – davranış belgeleme amaçlı fotoğraflarda kullanılan ışık ve teknik farklıdır. Fotoğrafta yer alan canlılar Hayalet karidesi – Ghost shrimp – Pliopontonia furtiva ve Dev mantar anemonu – Giant mushroom anemone – Amplexidiscus fenestrafer. Fotoğraflanan ise bir davranış, normal şartlar altında anemon üzerinde serbest bir yaşam sürdüren hayalet karidesi bir tehlike algıladığı zaman sığınabileceği en güvenli yer olan anemonun ağzına kaçıyor. Bu şekilde ortak yaşam süren canlılar arasında görülen bir davranış.
Evet ilk fotoğraf geliyor hazırsak, burada ışık sağdan ve soldan soldaki flaş daha düşük güçte olacak şekilde ayarlanmış, böylece tüm detaylar ve renkler görünürken gölgeler de kadrajın solunda oluşuyor.
Pliopontoni furtiva – Lembeh – Indonesia
Evet, bu fotoğraf ışık ve gölgeleriyle kötü bir fotoğraf değil ancak bu anemon gibi yarı saydam ya da ışık geçiren türlerin üzerindeki konuları işlerken konunun tüm dokularını ve yapısını işleyebilmek için flaş ya da flaşları konunun tam arkasına vererek konuyu aydınlatmak da oldukça iyi sonuçlar verebilen bir yöntem ve yeterli zamanınız varsa mutlaka denenmeli. Ortaya çıkan fotoğraf diğerlerinden ayrı yeni ve güzel bir fotoğraf olacak, görmediğiniz doku, renk ve tonları ortaya çıkaracaktır.
Pliopontoni furtiva – Lembeh – Indonesia
İlk fotoğrafta olmayan renkler, tonlar ve dokular burada mevcut, karides sanki bir ışıklı masa üzerinde duruyor gibi ve naçiz kanaatimce ilkinden daha ilginç bir fotoğraf tek eksiği ilk karede olan miniminnacık ve bekli de çoğunuzun görmediği 2. karidesin bu karede olmaması, anemonun ağzında yer kalmayınca o da çareyi kadraj dışına kaçmakta bulmuş. Flaş kullanımında flaş filtrelerinden tutun snoot kullanımına kadar bir çok değişik teknik var tabi ancak bu arkadan aydınlatma bu tarz ışık geçiren konularda ve bazı keskin hatlı balık portrelerinde çok güzel sonuçlar verebiliyor.
Sezonun başladığı bu günlerde hepimize sağlıklı, keyifli ve kazasız dalışlar diliyorum.
Namaste,
PS: Meraklısı için not iki fotoğraf da 60mm Micronikkor F2.8D ile F22 1/125 @ISO 200 de çekildi.
Aziz Saltık
justaddwater2001@gmail.com