Filikanın Kısımları
Bir filika teknesinin yapısal kısımları yukarıdaki şekilde gösterilmiştir. Buarada gösterilen kısımları inceleyelim :
Ana Omurga (keel): Teknenin temel kısmını oluşturan ve kızağa ilk konulan bütün ve sağlam bir ağaçtır. Meşe veya gürgen gibi dayanıklı ağaçlardan yapılır. Alt yüzeyi bakır bir levha ile kaplanır. tekne karaya çekilince sürtünmeden zarar görmesi önlenmiş olur.
İç Omurga (keelson) : Ana omurganın üzerine boydan boya kaplanmış bir takviye parçasıdır. Ana omurgaya bağlanan postaların yuvalarını kapatır.
Kontra Omurga (hog) : Ana Omurganın alt yüzeyine kaplanan ve onun dış tesirlerden zarar görmesini önleyen parçadır. Bazen ince demirden yapılır.
Posta veya Eğriler (frames) : Bir tekneden omurgadan sonra dizilen ve iskeleti oluşturan parçalardır. Bunlar yerlerine göre alttan omurgaya ve üstten küpeşteye geçirilir. Postaların aralarının sık olması teknenin sağlam olmasına yarar. Ancak hafif olması istenen teknelerde seyrek yerleştirilir.
Kaplama Levhaları (planking) : omurga ve postalar ile iskeleti ouşturulan tekneyi örten ve yüzmesini sağlayan değişik yöntemlerle birleştirilen tahta parçalarıdır. Bunlar deniz suyu na dayanıklı tahta levhalardan yapılır.
Iskarmoz (erutehe) : Küreklerin bağlandığı ve küpeşte başlarındaki deliklere sokulmuş çubuklar veya yarımay denen maden tutamaçlardır.
Burma Levhası (garboard strake) : Omurganın her iki tarafında baştan kıça devam eden ilk kaplama levhasıdır. Omurgadaki aşoz denen yarıklara geçirilmiştir.
Küpeşte (gunwale) : Postaların bitim yerlerinde, baş bodoslama ile kıç bodoslama arasında uzanan ağaç kuşaklardır. Küreklerin bağlandığı ıskarmozları taşır.
Praçollar (knees) : Oturak ahtasını filika bordası ile birleştiren (L) şeklinde destek parçalarıdır. Praçollar ters olark yerleştirilerek kemere ve oturak tahtasını taşıyan dirsek (braket) leri meydana getirirler. (Istralya)
Ağız Kuşağı Levhası (top strake) : Kaplama levhalarının küpeşteye birleştiği en yukarıda bulunan tahtasıdır.
Oturak Tahtası (thward) : Alabandadan alabandaya uzanan ve filikada bulunan personelin oturmasını sağlayan geniş ağaç levhalardır.
Baş Bodoslama (stem) : Omurgaya eklenmiş ve dikey duran sağlam bir ağaç parçasıdır.
Kıç Bodoslama (stern post) : Teknenin kıçında bulunan dikey parçadır. Ayna kıç teknede kısa kalır.
Kuşaklar (stringer) : postaların üzerinde baştan kıça kadar uzanan ve teknenin boyuna direncini çoğaltan ince ağaçtan tahtalardır.
Borda Trizi veya Yumru (rubers) : Tekneni bordasında üst kaplama levhaları üzerinde baştan kıça kadar uzanan bir balıksıtı parçadır. Teknenin bir yere sürtününce bordasının hasar görmesini önler.
Dümen (ruder) : Kıç bodoslama üzerindeki dişi iğneciklere takılan ve dümen yekesi ile çevrilen bir parçadır. Teknenin kumanda edilmesini sağlar.
Lavra Deliği : Viralı bir metal paslanmaz tapası bulunan ve teknenin bir kaç yerine yapılan küçük deliklerdir. Tekne kızağa alınınca bu delikler açılarak içeriye dolan sular boşaltılır.
Koç boynuzu (cleat) : Filikanın alabandalarına bağlanmış olan ve üzerine halat ve salvoların volta edilmesi için (V) biçiminde yapılan çelik parçalardır.
Direk Iskaçası (mast step) : iç omurga içinde bulunan bir kısım olup filika direği buraya takılır.
Puntel (pillars) : Bir ucu oturakların altına öteki ucu döşeklere dayanan dastek parçalarıdır.
Farş Tahtaları (bottom boards) : Posta ve döşeklerin üzerine örtülen ve gerektiğinde yerlerinden çıkan, filika içindekilerin üzerinde durdukları levhalardır.
Kaynak : Yücel SÜGEN Gemicilik kitabı