Eskilerin tabiriyle Alman harbinden yaklaşık iki yıl evvel 1937’de bir Kadir gecesi dünyaya gözlerimi açmışım. Bizim zamanımızda analarımız evde doğurur genellikle de babamızın ebesi aynı zamanda bizimde ebemiz olurdu. Ben de öyleyim. Resmi doğum tarihim de doğumumdan üç ay sonra 15. Şubat. 1938 dir.
İlkokulu IST/Beşiktaş, Adana/ Ceyhan ve IST/Boğaziçi Arnavutköy’de okudum. 1959 İstanbul Amerikan Robert Kolej mezunuyum. Türk Dz. Kuvvetleri Çubuklu Dalgıç Okulunda eğitim görüp, Bartın-Amasra Pelikan denizaltı ikmal üssünde Yd. Güverte Dalgıç ve (yetkili kadro eksikliğinden) Harekât-SABRADON Subaylığı yaptım.
Askerlikten sonra profesyonel dalgıçlığa başladım ve 2 yıl Yosun Dalgıç Şirketindeki dalgıçlığımdan sonra 1964 yılı sonu Su-altı Taahhüt Firmamı kurarak dalgıçlığa devam ettim. 1969 yılında m/s Sibel kurtarma ve Dz. Terminali inşa gemisinin %65 hissesini satın alarak ‘m/s Sibel Algarnası Donatma İştirakı’ firmasını kurduk.
1976’da Karasasaban II liman inşa gemisini aynı ortaklarımla satın alarak ‘Algar Nakliyat’ şirketini kurduk. 1968-1986 yılları arası iki tescilli firmam ile tüm Türk sularında Rize/Askaros’dan – İskenderun’a ve Kuzey Kıbrıs’a kadar petrol şirketlerinin su-altı petrol boru geçişleri, akaryakıt tankerlerinin deniz terminalleri inşa ile Taşucu, Pendik, Umuryeri mendirek inşaatları gibi çeşitli tarama ve dolgu işlerinde adı geçen vasıtalarımla çalıştım ve bu süreçte dalgıçlıktan hiç kopmadım.
Çanakkale Boğazı son profesyonel batık çıkarmacıları Sibel Algarnası ve METEAR su-altı şirketleri olarak 1970-1971 sezonu 52-54 metre derinlikte Nara altında yatan SAPHİR denizaltısında çalıştık. SAPHİR’ den çıkarmış olduğum seyir alet ile plakaları, 64 kg. ağırlığındaki kızıl borda yazısı ve silahlar IST/Beşiktaş Deniz Müzesinde sergilenmektedir.
Maliyedeki kayıtlarda işimizin karşılığında ‘Mahiyeti Meçhul İşler’ kaydını görüp, Meslek Odalarımızda kadın tellallarının yeri olup, biz su-altı işçilerinin bir bölümünün olmadığını görünce 1983’te yeni kurulan Deniz Ticaret Odasındaki çalışmalarımızı hızlandırdık ve neticesinde de Dalgıçlığı bir meslek olarak tescil ettirdik.
1986 yılında enflasyonla beraber siyaseten Türkiye’nin şekil değiştiren müteahhitlik sistemine uyum sağlayamayacağımızı ortağımla müştereken görerek su-altı ticari işlerimizin tasfiyesine 1988 yılında gittik.
1987-1992 yıllarında ‘Hizmet Gemileri Türkiye Temsilcisi’ olarak Dz. Tic. Odasının Türkiye bazındaki 50 kişilik meclisinde, su-altı ticari mesleğimi bırakıncaya kadar, iki dönem ’Meclis Azası ‘olarak seçildim.
Aynı yıllar Türk denizcilik camiasının su-altı konulu anlaşamamazlıklarında Türk mahkemelerinin tayini ile ‘Bilirkişi- Hakemlik görevini yaptım. Denizden kopamayarak, 1994-2004 yıllarında Yakın Yol Kaptanı ve Vardiya zabiti olarak sırası ile Karadeniz Yatçılığa ait üç adet süper yatın yapım ve seyir sorumlusu görevini; Maestro – Lady S, Sirius – Blue Legend – Scorpio Star I gibi özel ve ticari süper yatların kaptanlığını yaptım. Bodrum, Yelkenli Eğitim Gemisinde seyir ve eğitmen kaptanlık görevlerinde bulundum.
Yaşlanmak kaçınılmaz ama geciktirmek elinizdedir felsefesine gönülden inanarak 1953 yılından beri devam ettirdiğim ve bu günlere kadar ara vermediğim su-altı uğraşıma paralel, yarışçı yüzme hayatıma imkânlarım nispetinde ara vermedim.
1989 – 2016 yılı arası katıldığım GAP, Boğaziçi, Çanakkale, Prens Adaları, Alanya, Marmaris ve Bodrum Aquamaster maraton yüzme yarışlarında Masterler kategorisinde sürekli birincilik kürsüsüne çıktım.
Halen, Master yüzmede lisanslı müsabık yüzücü olarak faal sporcuyum. Kısa ve uzun kulvar, Serbest, Sırt, Kurbağa, Kelebek olarak Masterler üç ayrı yaş gurup kategorisinde, (tyf.gov.com) Türkiye Yüzme Federasyonu Masterler Sitesinde görüldüğü gibi kırılmamış 33 TR rekoruna sahibim. Ayrıca, önemle belirtmeliyim ki, su-altında konsantrasyonunu en zor durumlarda bile aksatmayacak bir dalgıcın su ile ilintili spor hayatına önem vermesi gerektiğini deneylerimle görmüş biriyim.
Bu görüşümü bu gün başarılı iş kadını ve erkeği olan orijini yüzücü iki su-altı sevdalısı dalıcı çocuklarım da su-üstü ve su-altından kopmayarak beni teyit etmişlerdir.
Yaşlanma ile ilgili felsefemin fiziki başarılarını 47 ve 51 yaşlarındaki çocuklarımda da görerek, erişebildiğim her gence ileri yaşlardaki mutluluklarını özellikle denizden ve onun sportif faaliyetlerinden kopmayarak devam ettireceklerini tecrübelerim doğrultusunda inanarak tavsiye ederim.
Dalgıç&Kaptan
Ersin Süeren