EKOLOJİK KADİN KOYU İLE HARRAN'DA TARİHİ BİR İLK….

30 Haziran 2014 Pazartesi

turizmhaberleri.com/ haber Merkezi

Türkiye’de ve dünyada bir ilke imza atacak olan”Ekolojik Kadın Köyü ” Projesinin tanıtımı ve 150 den fazla eserin yer aldığı uluslararası Karma resim sergisi Cemal Reşit Rey’de 27 Haziran 2014 Cuma günü gerçekleştirildi. Serginin geliri Ekolojik Kadın Köyü yararına kullanılacak.

Proje sahibi Gazeteci Yazar Hüzün Yücel ve Proje Koordinatörü Ressam Kamer Batıoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajlarda; tüm detaylar ilk kez turizmhaberleri.com ‘da yayınlanmıştı.
www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=27789
www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=27838

Cemal Reşit Rey Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Ekolojik Kadın Köyü Projesine ve sergiye ilgi büyüktü. Proje Harran Belediyesi, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Kadın Hakları Koruma Derneği ile Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin destekleriyle yürütülecek.

Yaklaşık 4 yıldır üzerinde çalıştıkları Ekolojik kadın köyü Projesinin farklı bir sığınma evi modeli olduğunu belirten gazeteci-yazar Hüzün Yücel, “Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz projemize sahip çıktı ve destekledi. Projeyi burada yapın, ülkemiz ve dünya kadınlarına armağan olsun dedi. Böylece kendi ayakları üzerinde durabilen, kendini ifade edebilen, kimsesiz tüm kadınlarımızı kucaklayacak bir proje oluşturduk ” dedi.


Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz tarafından bağışlanan 10 bin metrekare arazi üzerine kurulacak köy, kadınlara ayakları üzerinde durmaları için destek sağlamayı amaçlıyor. Her türlü şiddete maruz kalmış kadının projeden yararlanabileceğini ifade eden Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz şu açıklamalarda bulundu:

“Ekolojik kadın Köyü projemiz, şiddete maruz kalan kadınlar, kimsesizler ve maddi sıkıntı içinde olan kadınlarımızın çocuklarıyla en az bir yıl kurulacak köyde kalabilmelerini içeriyor. Projede asıl amaç, kadınların sanat edinebilmelerini, topluma kazandırılmalarını ve ayaklarının üzerinde durabilmelerini sağlamaktır. Projenin içinde her türlü atölyelerimiz, sanat edinmeye dair kurlarımız olacak. Bu kadınlarımızın kendi ayakları üzerinde durabilme projesidir. Öncelikle 250 kadın üzerinde bir çalışmamız olacak. İlerde ihtiyaç duyulursa daha da genişletilebilecek. Dokuma, tekstil, organik tarım, hayvancılık gibi bölgeye hitap edecek bütün dallar bu köyümüzde yer alacak ” dedi.

Projenin Dünya’da ve Türkiye’de örnek bir proje olmasını hedeflediklerini belirten Ekolojik Kadın Köyü Mimarı Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi, “ Ekolojik kadın köyümüz 10 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu sürdürülebilir ve erişilebilir tasarım ilkeleriyle oluşturulmuş bir proje olarak tasarlandı. Dünya’da ve Türkiye’de örnek bir proje olmasını hedefliyoruz. Karbon salınımı sıfır olan yapılar yapmak gibi hedeflerimiz var. Köy içerisindeki ulaşımın da karbon salınımına yol açmayacak şekilde yapılmasını hedefliyoruz. Burada gri suyun arıtılarak bostanlarda kullanılmasını kadınlarımızın hem iş olanaklarının hem kültürel aktivitelerinin hem de sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı gerçekten yaşanabilir bir kent kurmayı hedefledik. Engelli insanların kullanabileceği yeşil alanlar tasarladık. Her bir ev için bostan arazisi tasarladık ” ifadelerini kullandı.

Etkinlik kapsamında yapılan karma resim ve fotoğraf sergisinde 100’den fazla eserin köy projesine katkı amacıyla satışa sunulmasında katkıları olan Proje Koordinatörü ressam Kamer Batıoğlu, “Sanatla yoğurulmuş bir toplumda suç oranının da azaldığını düşünerek biz de sanatla yoğurulmuş bir köy kurmamız gerektiğini düşündük. Harran gibi Türkiye’mizin her bakımdan zengin bu bölgesinin hak ettiği yerde olmadığı inancındayım. Bu proje ile sanatsal faaliyetleriyle yurt dışının da ilgisini çekecektir ” dedi.

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !