Ege Denizi’nde umutlar suya gömüldü: 15 günde 45 ölüm

Ege Denizi’nde ocak ayının iki haftalık diliminde kurtarılan göçmen sayısı, Ocak 2015’e göre yüzde 200 arttı. Geçen yıl ocak ayında hiç ölümün gerçekleşmediği Ege Denizi’nde, bu yıl 15 günde 45 göçmen hayatını kaybetti.
Daha iyi bir yaşam ümidiyle Avrupa’ya umuda yolculuğa çıkan göçmenler, ölüm riskinin en yüksek olduğu ocak ayında da yasa dışı geçişlerini sürdürüyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığının kurtardığı göçmen sayısı, ocak ayının ilk iki haftasında geçen yıl ocak ayının tümüne göre yüzde 200 artarken bu sürede aralarında bebek, çocuk ve kadınların da bulunduğu 45 kişi, Ege Denizi’nde yaşamını yitirdi.

Göçmenlerin Avrupa’da mülteci olabilme ümidiyle Ege Denizi’ni kullanarak Yunan adalarına ulaşma girişimleri sürüyor.

Göçmenler, hava şartlarının olumsuzluğu, denizin soğuk, dalgalı olması, ölüm riskinin yüksekliği nedeniyle bugüne kadar en az ocak ayında umuda yolculuğa çıkarken 2016’da bu durum değişti.
Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, geçen yıl ocak ayında 20 düzensiz göç olayında 688 kişiyi kurtarırken, bu rakam yılın 15 gününde yüzde 200’lük artışla 2 bin 152’ye yükseldi.

Kurtarılan göçmen sayısı geçen yıl şubat ayında 753, mart ayında ise bin 820 olarak gerçekleşmişti. Ocak ayının ilk iki haftalık bölümünde kurtarılan göçmen sayısı bu ayları da geride bıraktı.

UMUTLARI EGE DENİZİ’NDE ALABORA OLDU

Geçen yıl, göçmenlerin yasa dışı geçişlerdeki azlığına bağlı olarak Ege Denizi’nde hayatını kaybetmediği tek ay ocak olurken, artan umuda yolculuklar beraberinde ölümleri de getirdi.

Yalnızca ocak ayının 15 gününde 45 göçmen, Ege Denizi’nin soğuk ve karanlık sularında boğularak yaşamını yitirdi.

Ayvalık’tan Midilli Adası’na geçmeye çalışan göçmenleri taşıyan botun batması sonucu 5 Ocak’ta 30 kişi boğulurken, Ayvalık açıklarında 6 Ocak’ta bir göçmenin cesedi bulundu. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesi açıklarında batan bottaki 3 kişi, 15 Ocak’ta da 1’i bebek, 2’si çocuk 4 kişi boğuldu, İzmir’in Seferihisar ilçesi ile Gümüldür açıklarında da 7 göçmenin cansız bedenleri sahile vurdu.

Bu arada dün Ege Denizi’nde sabaha karşı kaçakları taşıyan iki teknenin batması sonucu ölenlerin sayısı 34’e yükseldi. Denizin ortasında soğuk suda ölüm kalım mücadelesi veren insanların imdadına Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı gemiler yetişti. Can yelekleri ile hayatta kalmaya çalışan bir anne kızın kurtarılma anlarında yaşadıkları korku ve dehşet kameralara böyle yansıdı.

Alınan bilgiye göre, Kilimli Adası açıklarında içinde en az 100 kişinin bulunduğu tahmin edilen yelkenlinin batmasının ardından bölgede arama kurtarma çalışmalarını sürdüren Yunan sahil güvenlik ekipleri, şu ana kadar 26 kişiyi kurtarırken, 11’i çocuk, 16’sı kadın toplam 34 cesedi sudan çıkardı.

Yunan Haber Ajansı ANA-MPA, teknede kaç kişinin bulunduğunun bilinmemesi nedeniyle kazanın meydana geldiği Kalolimni bölgesinde arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü, kurtarılanların Leros Adası’na sevk edildiğini duyurdu.

Öte yandan; Yunan Sahil Güvenlik batları ile helikopteri, bölgede arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Yunan ekipler saat 14.00’te, Kardak kayalıklarını geçerek Çavuş Adası açıklarından sık sık Türk karasularına girince, Türk Sahil Güvenlik ekipleri de bölgeye geldi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın denizden ve havadan arama çalışması başlatmasıyla bulunan 6 yaralı ile 3 ceset Aydın’ın Didim ilçesindeki yat limanına getirildi.

Hamile kadını ‘Güven’ kurtardı

Çeşme’den lastik botla denize açılan 41 kişi arasındaki 8,5 aylık hamile Afgan uyruklu Husina Derhude, soğuk ve rüzgar nedeniyle denizde zor anlar yaşadığı, sancılarının yoğunlaştığı sırada botu fark eden Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı TCSG Güven Gemisi personeli tarafından fark edilerek kurtarıldı.

Termal kameralar fark etti

Yasa dışı geçişlere yönelik önleyici faaliyetler kapsamında Ege Denizi’nde devriye görevini sürdüren Sahil Güvenlik Komutanlığının TCSG Güven Gemisi, küçük araçlar için denizdeki risk faktörlerinin etkin olduğu şartlara rağmen Çeşme açıklarında bir lastik botu termal kameralar aracılığıyla fark etti.

Bölgeye manevra yapan gemi, denize indirilen bottaki kontrol timi aracılığıyla sığınmacılarla diyalog kurarak, gemiye yanaşmalarını sağladı.

8,5 aylık hamile haliyle yola çıktı

Çeşme’den gece yarısı denize açılan Afgan sığınmacı grupta, eşi ve bir yaşındaki çocuğunun da aralarında bulunduğu 40 kişiyle yola çıkan 23 yaşındaki 8,5 aylık hamile Afgan uyruklu Husina Derhude de bulunuyordu.

Sancıları tuttu

Düşük hava sıcaklığı, şiddetli rüzgar ve denizdeki dalgaların oluşturduğu olumsuzluğa ve bölgede yoğun ticari gemi seferlerine rağmen lastik bota binerek denize açılan kadının, botta sancı yaşadığı, giysilerinin ıslanması ve soğuğun etkisiyle kendine gelmekte güçlük çektiği, zor anlar yaşadığı belirlendi.

Güçlükle gemiye alınan kadın battaniye ile sarılıp elektrikli soba karşısına oturtularak, hipotermiye girmemesi için müdahalede bulunuldu. Sığınmacıların alınmasının ardından gemi hızlı şekilde Çeşme Limanı’na ulaşırken, burada bekletilen ambulansa konularak hastaneye nakledildi. Kurtarılan diğer 40 sığınmacı da limanda emniyet yetkililerine teslim edildi.

Giysileri ıslanmış halde bottan alındılar

TCSG Güven Gemisi, olumsuz hava şartlarında sürdürdüğü önleyici devriye görevi sırasında 10 metrelik lastik bottaki, yönlerini kaybetmiş halde ilerleyen başka bir sığınmacı grubunu fark ederek müdahalede bulundu.

59 sığınmacı daha kurtuldu

Hava sıcaklığının sıfır derece civarında olduğu, rüzgarın saatte yaklaşık 60 kilometre hızla estiği, sulu kar yağışında yasa dışı geçiş yapmak için denize açılan, dalgalar nedeniyle tüm giysileri ıslanan Afgan uyruklu 25’i çocuk, 13’ü kadın 59 sığınmacı, Sahil Güvenlik unsurlarınca kurtarılarak gemiye alındı.

Islanan giysileri ve soğuk havanın etkisiyle titredikleri gözlenen sığınmacılar, kendilerine verilen giysileri giyip elektrikli soba karşısında ısınmaya çalıştı.

Kaynak: Deniz Haber

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !