YDDO Denizcilik Genel Müdürü Kutlay Ünlü, denizcilik sektörüne bilgi toplantıları düzenleneyeceklerini anlattı. Ünlü, “2016 yılında sadece ticari değil aynı zamanda bilgilendirici e-Navigation toplantısı ile sektörle buluşmayı hedefliyoruz” dedi.
YDDO Denizcilik ne zaman kuruldu, kuruluşundan bu zamana kadar nasıl bir gelişme kaydetti?
İlk olarak 2007 yılında şirketi kurarak YDDO Denizcilik olarak işe başladık. YDDO Denizcilik olarak -idarenin zorunlu tuttuğu otomatik tanımlama sistemi (AIS) cihazının satışıyla başladık ve ilerledik. Bu süreçte 3 binin üzerinde tekneye AIS cihazının donatımını yaptık. Bunun devamı olarak müşteri geri dönüşleri ile birlikte benzer ürünlerin satışına ve ithalatına başladık. Bu sürecin devamında YDDO Yazılım olarak ikinci firmamızı hizmete aldık. YDDO yazılımda ise Türk armatörün uluslararası sularda çalışan gemilerine yazılım hizmeti sunmaya başladık. YDDO Denizcilik ve YDDO Yazılım iki kardeş firma olarak devam ediyor.
YDDO Denizcilik’in ürün ithalatı ve servisi olduğu için Ege ve Akdeniz’de şubeleri bulunuyor. YDDO Yazılım ise Dokuz Eylül Üniversitesi içerisinde AR-GE merkezine sahip. Her iki firmamız ile denizcilik sektörüne hizmet vermekteyiz.
YDDO Denizcilik şu anda geldiğimiz noktada kabotaj teknelerine hizmet vermeye devam ederken artık yabancı armatörlerin gemilerine de hizmet vermeye başladı.
Zaten şu andaki organizasyonumuzun gerekçeside bununla ilgili. İşlerimizi daha da ilerletmek ve temsil ettiğimiz firmaları daha da anlatmak istiyoruz.
YDDO Denizcilik ve YDDO Yazılım olarak hangi firmaların distribütörlüğünü yapıyorsunuz?
YDDO Denizcilik’in öncelikle Danelec dediğimiz Danimarka merkezli SDVR dediğimiz Voice Data Recorder ve ECDIS temsilciliğimiz var. Amerika ürtetimi olan Flir markasının termal kamera, İngiliz menşeili Kannad Marine markasının EPIB, SART ve emergency cihazları, İspanyol Autonautıc pusulaları başta olmak üzere 12 markanın yüze yakın ürünün ithalatını gerçekleştiriyoruz. Asıl alanımız navigasyon cihazları fakat bunun yanında müşteri talepleriyle oluşturduğumuz ciddi satış rakamlarına ulaştığımız safety ürün çeşitlerimizde bulunuyor.
YDDO Yazılım’a geçersek herhangi bir ithalatı yok. Tamamen kendi üretimimiz olan planlı bakım yazılımını geliştiriyoruz ve servis veriyoruz. Bunun yanında yine piyasanın ihtiyacına görede butik yazılımlar geliştiriyoruz.
2015 yılını genel olarak değerlendirirsek hedeflerinize ulaştınızmı? 2016 yılı için planlarınız neler?
Biz her sene iki firmamızda da ciromuzun üzerine biraz daha koyarak ilerliyoruz. Ürün sayımızın artmasında da bunun etkisi oluyor. Denizcilik sektörünün genel durumundan kaynaklı olarak çok mükemmel geçmiyor fakat yerimizde de saymıyoruz. Önümüzde ki yıl içinde hedef yükselttik bunun yanı sıra 2016 yılı için sadece ticari değil aynı zamanda bilgilendirici e-Navigation toplantısı ile sektörle buluşmayı hedefliyoruz.
2016 yılında gerçekleştireceğiniz e-Navigation toplantısından bahsettiniz. Projenizi bize anlatabilirmisiniz?
Asıl işimiz her türlü deniz aracının navigasyon cihazları üzerine. E-Navigasyon 2016 toplantısında yük gemisi sahiplerinin ziyaretlermizde sordukları soruları bir toplantı ile anlatmak ve sorularını cevaplamak istiyoruz. Tabi e-Navigasyon dediğimizde çok kapsamlı bir konu oluyor ama biz daha çok 2016 yılında yeni uygulamaya girecek kuralları ve cihazları anlatmayı amaçlıyoruz. Bunun en başında ECDIS geliyor. Zorunluluk başladı ve kademeli olarak bütüm gemilere uygulanacak. Toplantıda ECDIS’in insan hatasını minimize edecek önlemleri ve gelecek uygulamaları ile ilgili akademisyenlerde bilgilendirme gerçekleştirecek. Özellikle şu anda bahsedilmeyen fakat 2016 veya 2017’de zorunlu tutulacak bir ürünü anlatıcaz. Toplantımız 14 Ocak’ta Kozyatağı Hilton Otel’de gerçekleşecek. Tüm sektörümüz toplantıya davetlidir.
e-Navigation 2016 toplantısına kimler konuşmacı olacak?
Temsilcisi olduğumuz Danelec firmasının CEO’su Hans Ottosen genel kuralları anlatacak. ECDIS’lere yenilikçi bir yazılım sunan Norveç’li NAVTOR’dan Borge Hetland gelecek. İTÜ Denizcilik Fakültesi’nden de bir akademisyen bize sunum yapacak. Bende Türkiye marketindeki problemler, armatörlerin tarafımıza yoğun olarak ilettiği sorular ile ilgili bilgi vericem.
Kaynak: Vira Haber