Dilara Uralp Röportajı

Evet gerçekten çok heyecan vericiydi benim için. Uzun süreden beri sosyal medya da takip ettiğim milli sporcumuz ve milli gururumuz Dilara Uralp ile telefon görüşmesi yapıp röportajın detaylarını konuşacaktık.

Windsurf RS:X 2017 Genel Klasman ve Kadınlar Türkiye Şampiyonu Dilara Uralp müthiş alçak gönüllü ve sözüne bağlı, işine karşı verdiği önemi hemen fark ettiren birisi… Tam bir şampiyon !

Lafı fazla uzatmadan hemen röportaja geçmek istiyorum…

Bu macera nasıl, nerde ve ne zaman basladı ?

Bu macera 10 yaşındayken Çeşmealtı’nda babamın bana sörfü öğretmesi ile başladı. O zamanlar tabii daha orası sörf okulu ya da kulübü değildi ve sadece babam bana sörfü öğretiyordu. İlk zamanları tek başıma olduğum için sörf yapmak çok istemesem de daha sonradan en yakın arkadaşlarım da sörfe başlayınca beraber yazları sörf yapar olduk ve birbirimizi geliştirmeye başladık. Böylelikle tabii sörf yapmak benim için eğlenceli hale geldi ve 12 yaşımda katıldığım ilk Türkiye Şampiyonası’nda genç bayanlarda Türkiye Şampiyonluğu aldığımda motivasyonum ve azmim daha da arttı tabii.

Hangi kulübün sporcususunuz ? Bize kulubünüzden bahsedermisiniz ?

Babam Özfer Uralp’in sahibi ve kurucusu olduğu Çeşmealtı Rüzgarsörfü ve Yelken Kulübü’nün sporcusuyum. Aynı zamanda babam kulübümüzde baş antrenör ve bende Türkiye’de ve kulübümde olduğum zamanlarda deniz antrenmanlarımı babam ile yapıyorum. Kulübümüzde 40 tane lisanslı sporcumuz var ve 12 ay boyunca alt yapı, B takımı ve A takımımız antrenörler eşliğinde antrenman yapmaktadır. Ayrıca kulübümüzde benle beraber 4 tane milli takımda sporcumuz var.

Bize antremanlarınız hakkında bilgi verebilirmisiniz… ? Çalışmalarınıza yarışlardan ne kadar zaman evvelinden başlıyorsunuz ? Antremanlarınızın içeriği nedir ?

Rüzgarsörfü olimpik sınıfı (RS:X) gerçekten çok zor bir spor ve bir yarış 30-40 dakika civarında sürüyor. Ayrıca rüzgar ve hava şartları uygunsa günde 3 yarışa kadar yapılıyor ve bu da denizde 4 saate kadar kalmak demek. Bu yüzden kondisyon antrenmanlarımızda koşu,bisiklet,indoor kürek gibi sporlardan yararlanıyoruz. Aynı zamanda kuvvet antrenmanlarımız oluyor tabii bir de deniz antrenmanlarımız. Çalışmalarıma hiç ara vermiyorum diyebilirim aslında. Sadece antrenmanımın yoğunlukları ve süreleri değişiyor kamp ve yarış progranlarına göre.

Babanızında surf ile ilgilendiğini ve sporla iç içe olduğunu gördüm facebooktan… biraz acarmısınız.. birlikte çalışmalar yapıyormusunuz ?

Babam kendiside 11-12 yaşlarında Almanya’da yelken sporuyla uğraşmış ve yarışmış. Daha sonra ailesiyle Türkiye’ye gelince sörfe başlamış ve kendisi 33 yıldır sörf sporuyla uğraşmakta ve halen daha Türkiye’de masterlar kategorisinde yarışmaktadır. Aynı zamanda babamın çokça Türkiye Şampiyonlıukları da var ve şu anda da Çeşmealtı Rüzgarsörfü ve Yelken Kulübü’nde antrenörlük yaparak ülkemize başarılı sporcular yetiştirmektedir. Benimde en büyük keyiflerimden biri babamla beraber sörf yapmak.

Yurt içi ve yurt dışı basarılarınız dan bahsedermisiniz ?

20 üzeri Türkiye Şampiyonluklarım var. (olimpik ve slalom sınıflarında) 2010 yılında IFCA Genç bayanlar Dünya 2.liğim ve 2013 yılında PWA Genç bayanlar Dünya Şampiyonluğum var. 2012 yılında Avrupa Gençlik Oyunları 4.lüğüm var, 2016 yılında Türkiye’yi Rio Yaz Olimpiyat Oyunları’nda temsil ettim ve 2017 yılında Andalusian Olympic Week bayanlar 3.lüğüm var.

Sizce bu spor türkiye de hakkettiği yerdemidir… sıkıntılar oluyor mu ?

Türkiye rüzgarsörfü olimpik sınıfına çok geç başladı ve şöyle bahsedeyim; mesela diğer ülkelerde bu branşta yarışan sporcuların en büyüğü 40 yaşında iken bizde bayanlar sınıfında yarışan en büyük benim ve 21 yaşındayım. Ben bu spora başladığımda önümde örnek alabileceğim ve kendimi geliştirebileceğim kimse yok iken yurt dışında benim yaşımdaki sporcular daha tecrübelilerle antrenman yapma fırsatı yakalayıp sürekli gelişiyorlar ve bu bir sistem. Bu yüzden Türkiye’nin başarısı şu anda çok iyi değil. Ancak güzel haber, şu anda alt yapımız çok sağlam ve önlerinde bizler olduğumuz için çok daha şanslılar. Umarım bunun sayesinde Türkiye’nin başarısı da bu sporda giderek artacaktır.

Dereceye girdiğinizdeki duygularınız nedir ? ugurunuz var mı ?

Dereceye girdiğimde gerçekten kendimden geçiyorum ve inanılmaz mutlu oluyorum. Çünkü o kadar fedakarlıkların, azmin ve disiplinli hayatın sonucunu görmüş oluyorum.

Surfe başlamak isteyenlere tavsiyeleriniz nedir ?

Gerçekten 7’den 70’e herkesin öğrenebileceği çok keyifli bir spor. Herkesin denemesini öneriyorum.

Bize bir anınızı anlatabilirmisiniz ?

2016 Rio Yaz Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreni benim için unutulmaz bir anıydı. Oradaki atmosfer, ülkenin bayrağını taşımak ve orada ülkeni temsil edebilmek gerçekten çok büyük bir gurur.

İleriye dönük hedefleriniz nelerdir ?

Şu an için ileriye dönük en büyük hedefim 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda ülkeme güzel bir derece kazandırmak.

Son sözleriniz…

Bu güzel röportaj için Sualtı Gazetesi’ne çok teşekkür ediyorum.

Bize güzel milli duygular yasattığınız için size sonsuz teşekkürler ! Sizinle gurur duyuyoruz !

Bilal Karatas

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !