TÜRK TİCARET KANUNU’NUN 1256 VE 1259. MADDELERİNE GÖRE TONAJ SINIRLAMASINA YER VERMEKSİZİN 12 YOLCUDAN FAZLA YOLCU TAŞIYAN GEMİLERİN, YOLCU BAŞINA TAVAN SORUMLULUĞUNUN 250 BİN SDR OLMAK ÜZERE YOLCU TAŞIMACILIĞINA İLİŞKİN ‘’SORUMLULUK SİGORTASI’’NI GEMİ ÜZERİNDE BULUNDURMASI SORUNU, DTO BAŞKANI AHMET EROL VE YÖNETİM KURULUNUN ÇABALARI ANKARA’DA SONUÇ VERDİ
TURİZM SEZONU ÖNCESİ ANTALYA VE TURİZM BÖLGELERİNDE GÜNÜBİRLİK VE MAVİ YOLCULUK YAPAN TEKNELERİ KAPSAYAN SORUN ÇÖZÜLMÜŞ OLDU
DTO ANTALYA ŞUBESİ BAŞKANI AHMET EROL’UN BAKANLIK DÜZEYİNDE YAPTIĞI GÖRÜŞMELER SONUCUNDA YENİ BİR YÖNETMELİK HAZIRLANINCAYA KADAR MEVCUT SİGORTA MEVZUATI GEÇERLİ OLACAK
DTO ANTALYA ŞUBE BAŞKANI AHMET EROL: ‘’BÖLGEMİZDEKİ GÜNÜ BİRLİK TUR TEKNELERİNİ TURİZM SEZONU ÖNCESİ SIKINTIYA SOKACAK SORUN ISRARLI ÇABALARIMIZ SONUCU ORTADAN KALKTI’’ DEDİ.
ANTALYA (02.04.2013) – Başta Antalya olmak üzere turizm bölgelerinde günübirlik tur teknelerine ve turizme darbe vuracak olan ‘’Sorumluluk Sigortası’’ sorunu, DTO Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol’un girişimleri sonucu çözümlendi.
DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol yaptığı açıklamada, son günlerde özellikle turizm bölgelerinde denizcileri büyük sıkıntıya sokacak ‘’Sorumluluk Sigortası’’ sorununun çözüldüğü müjdesini verdi.
Erol, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda 1256 ve 1259. maddelerine göre tonaj sınırlamasına yer yerilmeksizin 12 yolcudan fazla yolcu taşıyan gemilerde yolcu başına tavan sorumluluğu olan 250 SDR olmak üzere yolcu taşımacılığına ilişkin ‘’Sorumluluk Sigortası’’nın gemi üzerinde bulundurmakla yükümlü olduğunu anımsattı.
Bu sorunun ortadan kaldırılması amacıyla yaklaşık bir aydır DTO Merkez Yönetimi ile Bakanlıklar düzeyinde girişimlerde bulunduklarını anlatan Erol, şöyle devam etti.
‘’DTO Antalya şubesi olarak yaklaşık bir aydır bu sorunun üzerinde duruyorduk. Bölgelerden sıkıntılar gelmeye başlamıştı. Bakanlık düzeyinde yaptığımız görüşmeler olumlu sonuç vermeye başladı.
DTO olarak gösterdiğimiz tepkiler Ankara’dan anında yanıt buldu.
DTO tarafından özellikle bölgemizdeki günü birlik tur teknelerini turizm sezonu öncesi sıkıntıya sokacak sorun hakkında yaptığı ısrarlı görüşmeler sonuca ulaştı ve yeni bir yönetmelik hazırlanana kadar mevcut sigorta mevzuatı geçerli olacak. Böylece teknelerin ”denize elverişlilik belgesi” alınmasını engelleyen durum ortadan kalkmasına neden olmuştur. Bu sektöre rahatlık ve nefes almayı sağlamıştır.’’
Bu sorunla birlikte denizcilik sektörünün S.O.S çağrısı yaptığını ifade eden Erol, ‘’Denizcilerin S.O.S çağrısına cevap verildi. Can simidi atıldı. Sektörü çıkmaza sokacak olan en büyük sorunu DTO’nun girişimi sonucu cevap verildi. Bir aydan beri bakanlık nezdinde yaptığımız girişimler sonucunda çözümlendi’’ dedi.
Fikri Cinokur