Deniz Çayırlarının Sıcaklık Toleransı -2-

Araştırmalarda sıcaklığa daha toleranslı C. nodosa önümüzdeki on yıllarda ısınmadan olumlu yönde etkilenebilirken. P. oceanica sıcaklık artışına karşı savunmasız görünmektedir. C. nodosa için yüksek T optimum (ideal sıcaklık – 29.5 ± 1.3°C) yüksek termal hassasiyet önümüzdeki on yıllarda ısınmanın C. nodosa populasyonlarına büyük ölçüde fayda sağlayabileceğini düşündürmektedir. Buna karşın, yaz sıcaklıkları araştırmalar sırasında gözlemlenen T optimum (ideal sıcaklık) değerini Posidonia deniz çayırları için aşmaktadır ve bu türlerin hepsi de düşüş fazında çok yüksek termal hassasiyet sergilemiştir. Bu sonuçda devam eden ısınmanın bu türleri olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. Bu türler arasında, P. oceanica’nın termal üst sıcaklık değerinin 29°C olarak belirlenmesi, bu türün ısınmaya karşı en savunmasız olduğunu göstermektedir (Savva 2018). Bu bulgular, 2003 ve 2006 yıllarındaki ardışık sıcak dalgalarında 28°C’yi aşan sıcaklıkların yüksek sürgün ölümüne ve P. oceanica yoğunluğunda keskin bir düşüşe neden olduğunu bildiren önceki çalışmalarla da uyumludur (Marbà & Duarte, 2010).

Hatırlatmak gerekirse P. oceanica, minimum kış deniz suyu sıcaklığına bağlı olarak 7 °C ile 16 °C aralığında ve maksimum yaz deniz suyu sıcaklığına bağlı olarak 23 °C ile 29 °C aralığında yaşam bulur.

Marmara Denizi su alışverişi kısıtlı, Karadeniz’i uzun ve dar Türk Boğazlar Sistemi aracılığıyla Ege Denizi’ne bağlayan kıtalararası bir iç denizdir. İklim değişikliği ile endüstriyel, tarımsal ve evsel kirlilik gibi birçok baskı altında bıraktığı Marmara Denizi’nde ve bu faktörlerle, kıyı sularında oksijen azalmasına neden olarak, sırasıyla Boğazlar yoluyla Akdeniz ve Karadeniz’e taşınan yüzey ve derin su kütlelerini etkileyen bölgesel sonuçlar doğurmaktadır. İklim değişikliği nedeniyle aşırı yağış olaylarının şiddetindeki değişikliklerle birlikte, deniz ortamı artan karasal kirleticilere karşı daha savunmasız hale gelmektedir. Yoğun nüfus nedeniyle kıyı boyunca şehirsel ve endüstriyel atıklar, tarımsal faaliyetler ve deniz trafiği Marmara Denizi’ni olumsuz etkiler.
@PosidoniaProje
@yazs
@arathrim

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !