Denge Yeleği yüzerlik kontrolünün olmazsa olmaz donanımı. Denge yeleği şişirilerek yükselinir veya boşaltılarak alçalınır.
İnflatörden şişirilir/boşaltılır veya tahliye valfleri kullanılarak boşaltılır.
……
Ne şişirme sırasında hemen yükselinebilir, ne de boşaltma sırasında hemen alçalma başlar.
Yani denge yeleği alçalma isteğine de yükselme isteğine de geç tepki verir. Elbette bahsettiğim gecikme dakika seviyesinde değildir, bilemedin 5-10 saniyedir. Ancak yükselirken basınç düşmesine bağlı olarak giderek daha fazla şişer ve giderek artan bir hızla yükselinir. Aynı şekilde iniş süresince de basınç nedeniyle hacim giderek küçülür bu da giderek artan hızla inişe neden olur.
Bu nedenle yükselmek için inflatöre kontrollü olarak basmak gerekir. Değilse çok fazla şişirip tepki geldiğinde giderek hızlanarak yüzeye vurmak işten bile değildir.
Aynı şekilde çok fazla boşaltıp aniden dibe doğru giderek artan hızla yol almak mümkündür.
……
Çok az, bilemedin 1 metre yükselmek için inflatöre basıp denge yeleğini şişirmek yanlış değilse de pek uygun değildir. Uygun olan 1 metre yükselmek için paletleri kullanmaktır. Ancak 1 metre kadar bile alçalma için denge yeleğini boşaltmak mecburiyettir. Denge yeleğini boşaltmazsanız palet vuruşu ile indiğiniz derinlikte kalamazsınız, birkaç saniye içinde yükselirsiniz.
…..
Yükselmek istediğiniz derinliğe gelmeden denge yeleğinizi yeteri kadar boşaltmanız gerekir. Değilse giderek artan hızla yükselmeye devam edersiniz.
Alçaldığınız derinlikte kalmak için de denge yeleğinizi yeteri kadar şişirmeniz gerekir. Değilse alçalmaya devam edersiniz.
…..
Tekrar altını çizeyim. Denge yeleği geç tepki verir. Tepki gelinceye kadar şişirmeye veya boşaltmaya devam ederseniz, yüzerlik kontrolünüzü kaybedeceğiniz kesindir.
İyi dalışlar,
Mehmet Avadan
https://www.facebook.com/mhmtvdn