Fethiye ilçesinde dalış turizmini geliştirmek amacıyla batırılması planlan askeri gemi, para bulunamadığı için Fethiye’ye getirilemiyor. 42 metre uzunluğundaki geminin Fethiye’ye getirilmesi için 60 bin TL paraya ihtiyaç var.
Yamaç paraşütü ve tekne turları ile turizme hizmet eden Fethiye’de dalış turizmini geliştirmek için büyük çaba sarf ediliyor. Her yıl 30 bin kişinin dalış yaptığı Fethiye’de bu sayının artırılması için farklı arayışlara girildi. Kızıldeniz modelini örnek alarak dalış turizmini geliştirmeyi hedefleyen Fethiye, bu bağlamda açık denize askeri gemi batıracak.
Fakat Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından hibe edilen 42 metre boyundaki SG 121 isimli askeri gemi, gerekli ödenek bulunamadığı için ilçeye getirilemiyor. Samsun’da demirli bulunan geminin nakliyesi için 110 bin TL para gerektiği açıklanırken, ilçedeki dalış okulları kendi aralarında bu paranın sadece 50 bin TL’sini toplayabildi.
NAKİL İÇİN 60 BİN TL’YE İHTİYAÇ VAR
Fethiye Su Altı Derneği Başkanı Mehtap Çelikok, Fethiye’de dalış turizmini geliştirmek için dalgıçların ilçede bir batık istediğini söyledi. Bu bağlamda çalışmalar yaptıklarını ve büyük yol aldıklarını belirten Çelikok, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan batırılması için eski bir gemi hibesi aldıklarını açıkladı. Çelikok: “Bize 6 ay önce Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 42 metrelik bir gemi hibe edildi. Bir hafta içerisinde gemiyi getirmek için Samsun’a gideceğiz. Ancak nakil konusunda bir masraf söz konusu. Bunun 60 bin TL gibi bir maliyeti var. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, FETAB, Kaymakamlık tarafından yapılan yardımlarla bir havuz oluşturduk. Aynı zamanda dernek üyesi dalış okulları ve diğer kuruluşlardan bağış topladık fakat gerekli rakama ulaşamadık. Bu gemi geldikten sonra ve batış esnasına kadar yine bir masrafımız olacak. Şu anda bizim 50 bin TL gibi bir açığımız var. Bu parayı bulmak için sponsor arayışına girsek de sonuca ulaşamadık. Kurumların ve özel şirketlerin desteğine ihtiyacımız var.” diye konuştu.
DTO: GEMİYİ KAYBEDERSEK KİMSEYE BİŞEY ANLATAMAYIZ
Deniz Ticaret Odası (DTO) Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan da Fethiye’nin dalış konusunda bölgede söz sahibi olabilmesi için bu batığın önemine değindi. Gelinen noktada Fethiye’nin birlik olma dışında bütün sorunları aştığına dikkat çeken Arıkan, şöyle konuştu: “Batıkları dışarıdan alsanız bile bir hurda bedeli var. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hurdaya çıkardığı gemileri almak daha ekonomik. Önceliğimiz batığın buraya gelmesi. Biz bunu getirelim, gerisini hallederiz. Ben işin ekonomik boyutuna çok takılmıyorum. Önemli olan batığın buraya gelmesi. Benim en büyük endişem batığı kaybetmek. Bunu kaybedersek bir daha batık alma şansımız yok. Bunu ne silahlı kuvvetlere ne de mülki amire anlatabilirsiniz.”
Kaynak Fethiye Haber ajansı