Dünya denizlerindeki kirliliğin yüzde 80’inin karasal atıklardan oluştuğunu ve bugün okyanuslarda yaklaşık 142 milyon ton atık bulunduğunu, bu sayıya her yıl 10 milyon ton daha atık eklendiğini biliyor muydunuz? Bu rakamları “Deniz Çöpleri Ulusal Forumu’nda PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu bir kez daha dile getirdi.
PAGEV (Plastik Sanayicileri, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı) ve TÜDAV (Türk Deniz Araştırmaları Vakfı) çöpsüz denizler için ortak çalışmalar yürütüyor ve Avrupa Birliği tarafından yürütülen projeleri Türkiye’ye taşıyor. PAGEV, “mutlu balıklar” projesiyle Türkiye’de deniz yüzeyindeki atıkları temizlemeyi amaçlıyor; TÜDAV ise “Marlisco” projesiyle Avrupa denizlerindeki çöpleri azaltarak sosyal sorumluluk ve toplumsal bilinç yaratmayı hedefliyor. yapılan forumda öne çıkan çözüm önerilerine gelince; Düzenli depolama alanlarının denizlerden uzaklaştırılması, belediye ve kurumların yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi ile kamu spotlarının ve eğitim videolarının yaygınlaştırılması…
Dernek ve sivil toplum kuruluşlarının bütün çabaları takdiri hak ediyor ama bunları kurum düzeyinde bırakırsak gereken başarıyı elde edemeyiz. Kurumların da yapmaya çalıştığı toplumsal bilinç yaratma asıl hedef.
Denize bilinçsizce bırakılan karasal atıklar sadece deniz canlılarının değil bizim de hayatımızı tehdit ediyor. Denizden çıkarılan çöplerin büyük bir kısmını plastik ambalaj atıkları olduğunu ve sorumlusunun da biz olduğumuzu unutmayalım.
Ben plastik ambalaj karşıtıyım ama maalesef hayatımıza bu kadar giren bu malzemeden kurtulmak kolay değil… Kolay olan onu geri dönüşüm kutularına atmak…
Selcen Tanınmış Işıldar
selcen@motorboatdergi.com
Bu yazı daha önceden “MOTORBOAT & Yachting” Dergisinde yayınlanmıştır
https://www.motorboatdergi.com/