Tek Nefeste 7 Dünya Rekorunun Kırıldığı 1.CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası ve CMAS Uluslararası Serbest Dalış Kaş Başka Açık Yarışmaları Sona Erdi
Antalya Kaş’ta gerçekleştirilen 1.CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası ve CMAS Uluslararası Serbest Dalış-Kaş Başka-Açık Yarışmaları 7 yeni dünya rekoruna sahne oldu.
19 ülkeden 85 sporcunun Kaş İnceboğaz plajı açıklarındaki dalışlarında üç ayrı serbest dalış disiplininde 7 yeni dünya rekoru kırıldı. Sabit ağırlık monopalet, sabit ağırlık paletsiz, sabit ağırlık çift palet disiplinleri tamamlanan iki uluslararası yarışma son gün yapılan küp apnea disiplinindeki dalışlarla sona erdi. Yarışmalar Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) tarafından Kaş Belediyesi ve Kaş Kaymakamlığı işbirliğiyle gerçekleştirildi 2-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Geçen yıl yine Kaş’ta yapılan CMAS Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonası’nın yaklaşık iki katını bulan 13 ülkeden 58 sporcunun katılımıyla gerçekleşen 1. CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası’nda Rusya’dan Alexey Molchanov, Ukraynalı Alenka Artnik ve yine Ukrayna’dan Natalia Zharkova 2 ayrı disiplinde yeni dünya rekorlarına imza atarken, Hırvat Goran Colak’tan da bir dünya rekoru geldi.
ERKEKLERDE RUS SPORCUDAN 122 VE 108 METREDE GELEN İKİ YENİ DÜNYA REKORU
Rus Alexey Molchanov sabit ağırlık monopalet disiplininde tek nefeste 122 metreye dalarak Hıratistan’dan Goran Colak’ın 110 metrelik, sabit ağırlık çift palette de 108 metreyle İtalyan Davide Carrera’nın 96 metrelik derecesini geçerek bu disiplinlerde iki yeni dünya rekorunun sahibi oldu.
UKRAYNALI KADIN SPORCULARDAN 4 DÜNYA REKORU
Kadınlar kategorisinde Ukraynalı iki sporcu gösterdikleri müthiş performansla şampiyonaya damgasını vurdu. Alenka Artnik, sabit ağırlık monopalette 95 metrelik derecesiyle İtalyan Alessia Zecchini’nin 93 metrelik derecesini, sabit ağırlık çift palet dalışlarında ise 85 metreyle yine kendisine ait olan 82 metreyi geçerek bu iki ayrı disiplinde iki dünya rekorunun sahibi oldu.
Sabit ağırlık çift palet disiplininde Ukrayna’dan Natalia Zharkova 85 metrelik dereceyi daha kısa sürede yaptığı için Avrupa Şampiyonu olurken, bu disiplinde ikinci olan Alenka Artnik ile aynı dünya rekorunu paylaştı. Natalia Zharkova, ikinci dünya rekorunu sabit ağırlık paletsiz yarışlarında kırdı. Çek Cumhuriyeti’nden Alena Konenca’nın geçen yıl Kaş’taki Dünya Şampiyonası’nda elde ettiği 60 metrelik dereceyi 65 metreye çıkararak bu disiplinde yeni dünya rekorunun sahibi oldu.
ÇIPLAK AYAKLA 83 METREDE DÜNYA REKORUNA İMZA ATTI
Şampiyona’nın diğer bir başarılı sporcusu ise Hırvatistanlı Goran Colak idi. Goran Colak, sabit ağırlık paletsiz disiplininde, geçen yıl Kaş’ta yapılan Dünya Şampiyonası’nda Çek Cumhuriyeti’nden Michel Risiane’ye ait 78 metrelik dereceyi 83 metreye çıkararak yeni bir dünya rekoruna imza attı.
DERYA CAN AVRUPA DÖRDÜNCÜSÜ OLDU
Altyapıdan gelen genç sporcularla hızlı ve yeniden bir yapılanma sürecine giren Serbest Dalış Milli Takımı’mızdan en iyi derece kadınlar kategorisinde Derya Can’dan geldi. Derya Can, sabit ağırlık çift palet yarışlarında 70 metreye dalarak Avrupa dördüncüsü oldu.
ULUSLARARASI KAŞ BAŞKA AÇIK YARIŞMALARI’NDA MİLLİLERDEN 4 ALTIN, 7 GÜMÜŞ, 6 BRONZ MADALYA
Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS)’nun resmi aktiviteleri arasına alınan CMAS Uluslararası Serbest Dalış Kaş Başka Açık Yarışmaları ise Türkiye, Şili, Honkong, Amerika ve Ekvatorlu sporcuların yanı sıra Avrupa Şampiyonası’nda yarışan ülkelerin sporcularının da katılımıyla bu yıl ilk kez gerçekleştirildi.
KADIN MİLLİ SPORCULARDAN 2 ALTIN MADALYA
Kaş Başka Açık Yarışmaları kadınlar kategorisinde Derya Can, sabit ağırlık monopalet disiplininde 66 metrelik dalışıyla altın madalya, Meltem Funda Teker, küp apnea disiplininde 110 metreyle altın madalya, sabit ağırlık paletsizde 23 metreyle gümüş madalyanın sahibi oldu. Bilge Çingigiray Aydın ise, 50 metrelik derecesiyle sabit ağırlık monopalette, 45 metrelik dalışıyla sabit ağırlık çift palette iki gümüş madalya kazandı. Didem Kara, küp apnea yarışlarında 101.68 metrelik derecesiyle gümüş madalya, sabit ağırlık paletsiz disiplininde 22 metreyle bronz madalya alırken, Başak Tezgör ise küp apnea disiplininde 94.4 metre ile bronz madalyanın sahibi oldu.
ERKEK MİLLİ SPORCULARDAN 2 ALTIN MADALYA
Kaş Başka Açık Yarışmaları erkeklerde Mehmet Arıkök, 56 metreyle sabit ağırlık paletsiz disiplininde, 73 metreyle sabit ağırlık çift palet disiplininde iki altın madalya ülkemize kazandırdı. Selahattin Akın, 60 metrelik derecesiyle sabit ağırlık monopalette, 60 metreyle sabit ağırlık çift palette iki gümüş madalyaya imza atarken, Oğuzhan Yeşil küp anpea disiplininde 110 metre ile gümüş madalyanın sahibi oldu. Gökhan Şenses, sabit ağırlık monopalette disiplininde 39 metreye dalarak bronz madalya, Rüstem Derin, sabit ağırlık paletsiz disiplininde 43 metreyle bronz madalya, Fatih Sevük sabit ağırlık çift palette 51 metreye dalarak bronz madalya ve Cemal Karakuş ise küp apnea disiplininde 98.8 metrelik derecesiyle bronz madalya kürsüsüne çıktı.
TSSF BAŞKANI DOÇ. DR. ÖZEN: “DÜNYANIN EN GÜÇLÜ SPORCULARI KAŞ’A GELDİ”
Kaş Meydanı’nda gerçekleşen kapanış ve madalya töreninde konuşan TSSF Başkanı Doç. Dr. Şahin Özen, dünya rekorlarına imza atılan böylesine başarılı bir organizasyonu gerçekleştirmenin mutluluğu ve gururu içinde olduklarını dile getirdi. Doç. Dr. Özen, “Kaş, geçen yıl Dünya Şampiyonası bu yıl Avrupa Şampiyonası ve ilk kez düzenlenen CMAS Uluslararası Serbest Dalış Kaş Başka Açık Yarışmaları’na ev sahipliği yaptı. Avrupa Şampiyonası’na yüksek bir katılım oldu. Bu da bizlere, Kaş’ın artık dünyanın en güçlü sporcularının tercihi haline geldiğini göstermektedir. Bu organizasyonlarımız, Kaş’ın dünyanın serbest dalış merkezine dönüşmesine ve serbest dalışın olimpik bir spor olması yolunda çok önemli bir değere sahiptir” dedi.
7 dünya rekoru kıran ve her iki uluslararası yarışmada madalya alan sporcuları gönülden tebrik ettiğini belirten Doç. Dr. Şahin Özen, “Serbest Dalış Milli Takımı’mızda çok önemli atılımlar yapıyoruz. Genç sporcularımıza daha çok şans veriyoruz. Millilerimizin performanslarında kısa sürede ciddi artışlar kaydettik. Bu yıl Kaş Başka Açık Yarışları’nda 4 altın, 7 gümüş, 6 bronz madalyaya imza attılar. Sporcularımızı tüm kalbimle kutluyorum” diye konuştu.
Kaş’a gelerek yarışları bizzat takip eden CMAS Başkanı Anna Arzhonava’ya, bu organizasyonlara ev sahipliği yapma imkânı verdiği için teşekkür eden Doç. Dr. Özen, Kaş Belediyesi, Antalya Valiliği, Antalya Belediyesi, Kaş Kaymakamlığı, Spor Genel Müdürlüğü, basın organları, Kaş halkına işbirlikleri ve destekleri için teşekkür etti.
1.CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası’na katılan ülkeler: Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Rusya, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Yunanistan, Ekvator, Fas, ABD, Hongkong, Şili ve Türkiye.
ŞAMPİYONLUK YARIŞMALARI DALIŞ DİSİPLİNLERİ TANIMLARI:
CWT (Sabit Ağırlık): Dalıcının sabit ağırlık ve palet kullanarak gerçekleştirdiği dalış disiplinidir. Bir kılavuz ipi bulunabilir. Bu ipe sadece kılavuzluk için dokunulabilir ancak bu kılavuz ipten destek alarak aşağı ya da yukarı dalışa geçmek yasaktır.
CW BF (Sabit Ağırlık Çift Palet): Dalıcının sabit ağırlık ve çift palet kullanarak gerçekleştirdiği dalış disiplinidir. Bir kılavuz ipi bulunabilir. Bu ipe sadece kılavuzluk için dokunulabilir ancak bu kılavuz ipten destek alarak aşağı ya da yukarı dalışa geçmek yasaktır.
CNF (Sabit Ağırlık Paletsiz): Sabit ağırlıkla dalıştan tek farkı sporcunun palet kullanmadan çıplak ayakla dalmasıdır.
JB (Küp Apnea): 10 metre derinlikte her bir kenarı 15 metre olan, iplerle oluşturulan kare hat boyunca yapılan serbest dalış disiplinidir.
Türkiye Sualtı Federasyonu