12 Eylül 2014 Cuma
– CEZMİ ÇOM- turizmhaberleri.com / MERSİN
EKOTURİZMİN KONSEPT ÜRÜNÜ OLARAK “TATİL ÇİFTLİKLERİ ”
Ekoturizmin bir ürünü olarak tatil çiftliklerini, faaliyetteki bir çiftlik ile turizm unsurlarını birleştiren, kırsal girişimler olarak tanımlanabiliriz. Yani, faaliyet göstermekte olan bir arazinin tarımsal üretimden kazandığı gelirin dışında turizm faaliyetlerinden de ek bir gelir kazanmasını “TATİL ÇİFTLİĞİ ” olarak adlandırabiliriz.
Tatil Çiftlikleri misafirlerine kırsal bir arazide kısa süreli veya uzun süreli konaklama, yatak ve yeme içme olanakları yanında çiftçilik yapan aile ile birebir konuşma, görüşme ve temas kurma olanağı sunar. Ayrıca ek olarak, inek ve koyun gütme, yün kırpma, besleme ve sağım gibi çiftlik hayvanlarının bakımı ile ilgili faaliyetler, meyve toplama, yabani ot toplama, hasat yapma gibi tarımsal faaliyetler ile at binme, arazi inceleme gibi faaliyetlere aktif katılımın sağlanmasının yanında bu tür faaliyetlere katılmadan uzaktan gözlemleme şeklindeki aktiviteler de sunulmaktır.
Özellikle kırsal alanlarda doğal ve kültürel çevrenin koruması, hem ziyaretçi için hem de yöre halkı için çevresel eğitime ve öğrenmeye dayalı bir etkinlikler sunmasının yanında doğal, sosyo-kültürel ve ekonomik kaynakların sürdürülebilirliği açısından eko turizmin ilkelerini bünyesinde barındıran ve alternatif bir turizm şekli olan tatil çiftliklerinin Türkiye de geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Bu tür çiftlikler Avrupa da 100 yıldan fazla zamandır gelişme göstermiştir. 2. Dünya savaşından sonra ise hızlı bir şekilde büyümeye devam etmiştir. Avrupa da bu tür çiftliklerin geliştirilmesinin en önemli nedeni kırsal kesimden şehirlere olan göçü engellemeye çalışmak ve sonuçta gereğinden fazla olan çiftlik binalarının yeniden kalkındırılmasını desteklemektir.
Tatil çiftlikleri özellikle İngiltere, Avusturya, Almanya ve İtalya gibi Avrupa ülkeleri basta olmak üzere, Kuzey Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda da uzun yıllardır gelişme gösteren bir sektör durumundadır. Tatil çiftlikleri, Türkiye de son yıllarda tanınmaya başlayan bir turizm çeşididir.
Avrupa da olduğu gibi Türkiye de de tatil çiftliklerinin geliştirilmesi, turizmin çeşitlendirilmesi amacını taşımakla birlikte, asıl işi tarım olan bu çiftliklerin ürünlerinin çeşitlendirilmesi amacını da taşımaktadır. Tatil çiftlikleri, hem orada bir süre yaşayarak hem de sadece günübirlik ziyaretler yaparak çiftlik yaşamını paylaşmak isteyen misafirlerine konaklama ve yeme içme olanaklarının yanında bir takım açık hava etkinliklerine de katılma imkanı sunan, bunun yanında asıl isi tarım ve hayvancılık olan çiftlik işletmeleridir.
Tatil çiftliklerinde sunulan ürünler, kulübe veya çiftlik evi gibi konaklama imkanı yanında, meyve-sebze toplama, isleme, yöresel el sanatları, yöresel ürün yapımı, çiftlik hayvanlarının bakımı gibi çiftlik etkinlikleri ile çiftliğin bulunduğu çevrenin doğal ve kültürel özelliklerine bağlı olarak anıt veya müze ziyaretleri, doğa hakkında bilgiler verme, yaban hayatını gözlemleme, dağ ve doğa yürüyüşleri ve piknik gibi açık hava etkinliklerini kapsamaktadır.
TÜRKİYE DE TATİL ÇİFTLİKLERİ
Türkiye de eko turizmle ilgili yapılan tüm çalışmalar, turizmin çeşitlendirilmesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alternatif turizmi geliştirmek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde ekoturizm faaliyetleri genellikle “Korunan Alanlarda ” gelişme göstermektedir. Bunun yanında ekoturizm kapsamında yapılan turizm türleri ise, bitki inceleme, kuş gözlemciliği, yayla turizmi, rafting, dağ ve doğa yürüyüşleri, sportif olta balıkçılığı, atlı doğa yürüyüşü, bisiklet turları ve mağara turizmidir.
Ekoturizmin bir ürünü olarak tatil çiftliklerinin Avrupa da olduğu gibi Türkiye de de geliştirilmesi, turizmin çeşitlendirilmesi amacını taşımakla birlikte, asıl işi tarım olan bu çiftliklerin ürünlerinin çeşitlendirilmesi amacını da taşımaktadır.
Çiftliklerin modern standartlardan uzak küçük ölçekli yapılar olması ve tarım sektöründe yaşanan kriz nedeniyle yaşanılan finansal zorluklar çiftlik ürünlerinin çeşitlendirilmesi gerekliliğini de ortaya çıkarmaktadır.
Türkiye de faaliyet göstermekte olan tatil çiftlikleri genellikle asıl işi organik tarım veya ekolojik tarım diye adlandırılan doğa dostu bir üretim gerçekleştiren küçük ölçekli çiftliklerdir. Ayrıca bu tür çiftlikler, yörenin kırsal ve geleneksel dokusunu kaybetmemiş, gelenek ve göreneklerini sürdüren ve yaşamsal değerlerini bir sonraki nesle aktarabilecek olan çiftliklerdir.
Yılın belirli dönemlerinde veya tüm yıl boyunca turist kabul ederek ek bir gelir elde etme amacı taşımaktadır. Bu ek gelir çiftçilerin toplam net gelirine sadece küçük bir katkıda bulunmakta ve finansal dönüşü bir hayli güç olmaktadır. Buna rağmen, fiziksel ve kültürel çevreyi koruması, hem ziyaretçi için hem de yöre halkı için çevresel eğitime ve öğrenmeye dayalı bir etkinlikler sunması ve doğal, sosyo-kültürel ve ekonomik kaynakların sürdürülebilirliği açısından ekoturizmin ilkelerini bünyesinde barındıran ve alternatif bir turizm sekli olan tatil çiftliklerinin Türkiye de geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneğinin 2006 yılı verilerine göre Türkiye genelinde 69 çiftlikte yürüttüğü “Türkiye de Ekolojik Çiftlik Ziyaretleri ” programı Türkiye de tatil çiftlikleri için önemli bir örnek teşkil etmektedir.
TATİL ÇİFTLİKLERİNDE KONAKLAYAN TURİSTLERE
ETKİNLİKLER
Çiftlikle İlgili Etkinlikler
Tarıma Dayalı Etkinlikler: Sebze, meyve ve çiçek gibi ürünlerin bakımı, toplanması, tarla sürme, ekin biçme, ön işleme çalışmaları.
Hayvancılığa Dayalı Etkinlikler: Çiftlik hayvanlarının bakımı, yemlenmesi, güdülmesi vb etkinlikler ile hayvansal ürünlerin elde edilmesi ve işlenmesi (peynir-yoğurt vb yapımı, bal toplama gibi ürünler)
Yöresel Ürünlerin Yapılması: Şarap yapımı, zeytinyağı üretimi, gül yağı üretimi, tarhana yapımı, ekmek yapımı vb.
Yöresel El Sanatları: Dokumacılık, dikiş, nakış, örgü işleri, sepet yapımı, seramik, bakır, cam işleri, ağaç oymacılığı… vb. (Tarıma dayalı ürünlerin ve yöresel ürünlerin tamamen organik olması beklenir. Misafirler, bu etkinliklere, bizzat katılır veya sadece izler)
Açıkhava Etkinlikleri
Yakın Çevre Turları: Atlı doğa yürüyüşleri, rehberli veya rehbersiz dağ ve doğa yürüyüşleri, bisiklet turları, milli parkları ziyaret, diğer çiftlikleri görme, plajda yürüyüş, mağara, peri bacaları vb doğal oluşumları ziyaret…vb.
Hobi Etkinlikleri: Fotoğraf çekme, çiçeklerin bakımı ile uğraşma, resim yapma, olta balıkçılığı, tas, bitki, midye vb. koleksiyonculuğu, manzara seyretme.
Tarihi ve Kültürel Yerleri Ziyaret: Yöredeki etnografya, arkeoloji müzelerini, ören yerlerini, anıtları ziyaret etme.
Eğitime Dayalı Etkinlikler: Hayvan ve bitki inceleme, kuş gözlemleme, çocuklara doğayı ve hayvanları tanıtıcı bilgiler verme, kültür araştırmaları vb.
Diğer Etkinlikler
Animasyonel gösteriler: Köy düğünü, yöresel halk oyunları, yöresel yemekler ve müziklerin sunulduğu sıra geceleri vb.
Sportif Etkinlikler: Yüzme, golf, tenis, voleybol, futbol, masa tenisi, rafting, yelken, atıcılık, kano vb.
Piknik: Yeme içme olanaklarını çiftliğin doğal güzellikteki alanlarında sunma.
Özel Günler veya Geceler: Yeni yıl, evlilik yıldönümü, düğün, nişan vb yemekleri.
Konser, fuar, festival, şenlik panayır vb. olaylara katılım: Üzüm, şarap vb. gibi yöresel ürünlerin sunulduğu fuarlar, festivaller .
Çeşitli Kurslar: Geleneksel el sanatları, halk oyunları, yöresel üretim teknikleri, müzik vb.
Yarışmalar: Rodeo, cirit, gibi yöresel yarışmalar.
Kaynak: turizmhaberleri.com