Çeşme yarışlarında kirlilik raporu çelişkisi

TYF tarafından 16-27 Mayıs tarihleri arasında Çeşme’de yapılacak Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupası’na “kirlilik raporu” damgasını vurdu.

Bilirkişi heyetleri “kirlilik endişe verici boyutta” derken, uluslararası denetçi firma “temiz” dedi. Endişelerini dile getiren bazı veliler çocuklarını yarışa göndermeme kararı aldı.

Lady Tuna adlı gemi, beş ay önce Çeşme’de karaya oturdu. Gövdesinde oluşan dört ayrı yırtıktan denize dökülen 130 ton yakıt bölgede büyük bir çevre kirliliğine yol açtı. Kirlilikten en çok Ildır, Ilıca ve Paşalimanı koyları etkilendi.

Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, yakıtın temizlendiği ve denize girilebileceğine dair rapor verince TYF’nin Çeşme Kış Kupası yarışları “gönül rahatlığı içinde” yapıldı.

Şimdi aynı bölgede yine TYF tarafından düzenlenen Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupası yarışları var. 16-27 Mayıs tarihlerinde yapılacak Optimist, Laser ve rüzgar sörfü yarışları aynı zamanda milli takım seçmeleri özelliği de taşıyor.

Ne var ki öncesinde ortaya çıkan bir rapor verileri telaşlandırdı. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi Bilirkişi Raporu’nda denizdeki ham petrol kirliliğinin sürdüğü ve “kanserojen” maddeler içermesi nedeniyle halk sağlığını tehdit ettiği vurgulandı.

Sözcü Gazetesi’nden Gökmen Ulu’nun haberinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü de denizdeki canlılar ve ekolojik zararlar hakkındaki çalışmaların ancak 2018 yılının Mart ayında tamamlanacağı yolundaki açıklamaya yer verildi.

Durumu öğrenen veliler, telaşla TYF’ye başvurdu ve yarışların bu rapora rağmen yapılıp yapılmayacağını öğrenmeye çalıştı. Ancak sağlıklı bir geri dönüş alamadıklarını belirten bazıları, “milli takıma seçilme” gibi yelkencilik kariyerinde oldukça önemli bir yere sahip bu yarışa çocuklarını göndermeme kararı aldıklarını belirttiler.

Ardından bir açıklama da Lady Tuna gemisinin yol açtığı çevre kirliliğini temizlemekle görevlendirilen Mare Deniz Temizlik Şirketi yetkilisinden geldi.

Deniz Haber’e konuşan firmanın Genel Müdürü, 18 Aralık 2016 tarihinde Çeşme’nin Pırasa Adası önündeki kayalıklara oturan gemideki yakıt tanklarından sızan fuel-oil nedeniyle meydana gelen deniz kirliliğinin 130 personel ile 4 ay süren çalışmalar sonucu tamamlandığını duyurdu.

Genel Müdür, çalışmaların uluslararası bağımsız kuruluş ITOPF danışmanlığında, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Çeşme Liman Başkanlığı denetiminde yürütüldüğünü söyledi.

Bu durumda birbirini “yalanlayan” iki açıklama söz konusu.

Bilim insanları, “havalar ısınınca dibe çöken ve dip örtüsünü olumsuz etkileyen yakıtın yüzeye çıkacağını ve yutulması halinde ölümle sonuçlanabilecek olaylara yol açabileceğini” iddia ederken, temizlik firması, “artık” herhangi bir tehdidin söz konusu olmadığını öne sürüyor.

Bu açıklama aynı zamanda bir diğer çelişkiyi de ortaya koyuyor.

Eğer deniz dört ay sonra “temizlendi” ise, 23-28 Ocak tarihlerinde 444 sporcu ile yapılan Çeşme Kış Kupası yarışları sırasında “kirli” idi ve verilen “yanlış” ya da “eksik” bilgi ile yelkenciler denize çıkarıldı.

Ya da bugünkü açıklama doğruları yansıtmıyor.

Ya da Bilirkişi Heyeti’nin hazırladığı 16 sayfalık rapor tepeden tırnağa “hayal ürünü”.

Serdar Bapoğlu

KAynak: Turk Sail

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !