TYF’nin 2018 Genel Yat Yarış Kuraları yayınlandı. Bugünden itibaren (8 Şubat) yürürlüğe giren maddeler arasında, beklenen “can yeleği tanımı” da yer aldı.
Buna göre “kişisel yüzdürücüler” artık yat yarışlarında kullanılamayacak. Otomatik veya manuel can yelekleri ise 150 N seviyesinde yüzdürücü özelliğine sahip olacak.
Türkiye Yelken Federasyonu’nun (TYF) yayınladığı 2018 Genel Yat Yarış Kuralları’nda ilk değişiklik “başlıkta” yapıldı. Bugüne kadar “Genel Yat Yarış Talimatı” anlamına gelen “GYYT” kısaltması da böylece “GYYK” oldu.
Muğla İl Hakemlerinden Ayberk Olcay’ın TYF’nin Teknik Kurulu’na yaptığı kişisel başvurunun “yerinde” bulunması üzerine, GYYK’nın “Emniyet Kuralları” başlıklı 21’inci maddesine şu ek konuldu:
“Giyilecek can yeleklerinin; teknedeki ekip sayısından en az bir fazla olacak şekilde, 150 N seviyesinde yüzdürücü özelliği taşıyan ISO 12402-3 / EN 396 standartlarında, tam ya da yarı otomatik gazlı tip olması zorunludur.”
Yapılan düzenleme ile, yat yarışlarında bundan böyle “kişisel yüzdürücüler” ve “cruise tip” köpüklü sert yelekler kabul edilmeyecek.
Bu noktada biz de küçük bir not ekleyelim.
Denizde herkes öncelikle kendi, skipper ise hem kendi, hem de tüm ekibinin can güvenliğinden sorumlu. Tanımda yer almamakla birlikte önceki yazılarımızda belirttiğimiz bir noktayı yeniden vurgulamak istiyoruz.
Marmara Adası, Deniz Kuvvetleri Kupası ve benzeri gece seyri içeren yarışlar dikkate alındığında, bu can yeleklerinin suyla temas ettiği anda otomatik yanan bir lambasının olmasında ve teknede yedek gaz tüpleri bulundurulmasında yarar var.
Öte yandan, TYF’nin valilikler nezdinde bir girişimde daha bulunmasını öneriyoruz.
Can yelekleri, öncelikle “kişisel” bir ekipman. Bu nedenle pek çok kişi kendi can yeleğini kullanıyor. Aslında olması gereken de bu… Ne var ki, can yeleklerinin gaz tüpleri havaalanlarındaki güvenlik kontrollerinde zorluk yaşanmasına yol açıyor.
Bu sıkıntının aşılması için “Milli Otorite” olan TYF’nin ilgili makamlarla bir yazışma yapması yeterli olacaktır sanıyoruz.
Kaynak: TurkSail