Kemer ilçesinde Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’na bağlı olarak çalışan cankurtaran ve dalış eğitmeni Adnan Büyük, verilen tüm eğitimlere rağmen cankurtaranlığın öneminin denetimler sırasında gösterilecek belgelerle sınırlı kaldığını ifade etti.
Tatil cenneti olarak bilinen Kemer ilçesinde tatile gelen yerli ve yabancı turistlerin en fazla karşılaştıkları boğulma vakaları ilçedeki tesislerin ders çıkarmasını sağlamıyor. Plajlarda cankurtaranlığı denetimlerde gösterilmek üzere elde edilmiş sertifikadan ibaret gören turizmciler havuzlarda cankurtaran bulundurmayı da gereksiz bir külfet olarak değerlendiriyor. Buna bağlı olarak ilçe geneline bakıldığında az sayıda turistik tesis, havuzlarında cankurtaran bulunduruyor.
CANKURTARAN KONUSUNDA TASARRUFA GİDİYORLAR, DEMEKKİ İYİ KAZANMIYORLAR
Sezon boyunca yaşanan boğulmalardan ders çıkarmayan turistik tesislerin durumunu Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’na bağlı olarak çalışan cankurtaran ve dalış eğitmeni Adnan Büyük özetledi. Büyük, Kemer’de sadece belli başlı tesislerin havuzlarında cankurtaran bulunduğunu diğerlerinde bırakın havuzu, plajında bile bulunmadığını ifade ederek şunları söyledi; “Sanıyorum ilçemizde yer alan oteller az kazanıyor. Az kazanıyor olmalılar ki tasarrufa gidiyorlar.
Cankurtaranlık konusunda tasarrufa gitmek de cankurtarana verilen önemi ne yazık ki ortaya koyuyor. Bazı tesislerde hiç bulunmazken bazılarında da başka birimde çalışan personele cankurtaran belgesi alıyor. Böylece denetimler sırasında garson arkadaşımız bakıyorsunuz cankurtaran oluvermiş. Bizim öncelikli olarak cankurtaranın kelime anlamında da açıkça görüldüğü gibi hayati önem taşıdığını anlamamız gerekiyor. Acenteler istiyor, denetimlerde lazım diye mi yoksa can kurtarıyoruz diye mi cankurtaran lazım bunu iyi bilmemiz gerekiyor. Otellere gerekli eğitimlerin verilmesi ve denetimlerin kâğıt üstünde değil esasta yapılması konusunda yetkili ve ilgili mercilere büyük iş düşüyor.”
Esin KÜÇÜKHAYRAT
Kaynak: Kemer Gözcü