BURSA VE BERGAMA'NİN UNESCO BASARİSİ

22 Haziran 2014 Pazar

– 2000 yılında Geçici Listeye alınan “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu ” Dünya Miras Listesi adaylık dosyası, Doha’da düzenlenen Dünya Miras Komitesi (DMK) 38. Dönem Toplantısı’nda kabul edildi. Türkiye’den komiteye sunulan ve Doha’daki toplantıda ele alınan bir diğer aday da 2011 yılında geçici listeye kabul edilen Bergama’ydı. Komite, ‘Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’ dosyasının da Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesine karar verdi.

BAKAN ÇELİK TWITTER’DAN DUYURDU..
Bakan Ömer Çelik’in Bergama’nın başarısını duyurduğu tweetleri de şöyleydi:
“Doha’da düzenlenen Dünya Miras Komitesi (DMK) 38. Dönem Toplantısı’ndan sevindirici haberler ardı ardına geliyor. ”
“Türkiye’den komiteye sunulan bir diğer aday da 2011 yılında geçici listeye kabul edilen Bergama’ydı. ”

“Bergama, ‘Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’ dosyasının da Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesine karar verildi. ”

“Helenistik dönemin en büyük kütüphanelerinden birine sahip Bergama, kültürel peyzaj kategorisinde listeye girdi. ”
“Bergama’nın da listeye alınmasıyla D.M. Listesi’ndeki varlık sayımız 13 oldu. Önümüzdeki yıl ise Diyarbakır ve Efes’in dosyaları görüşülecek ”

Dünya Miras Listesi’nde Türkiye’nin Varlık Sayısı 13 Oldu
“Bursa ve Cumalıkızık ” ve Bergama’nın Dünya Miras Listesi’ne kabul edildiği Doha’daki toplantıda Almanya’dan Çin’e, Meksika’dan Fransa’ya, Danimarka’ya kadar birçok ülkeden dünyaca ünlü tarihi ve kültürel varlık listeye alınmak için değerlendirildi. “Bursa ve Cumalıkızık ” ve “Bergama ” dosyalarının eklenmesiyle Türkiye’nin Listedeki 11 varlığı 13’e yükseldi. Böylece kısa bir süre önce İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine karar verecek ekibe giren Türkiye, uluslararası arenada iki önemli gelişmeye daha imzasını attı.

Osmanlı’nın İzlerini Taşıyan Cumalıkızık…

Dünya Miras Listesine alınan “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu ” Dünya Miras alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliye, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere altı bileşenden oluşuyor.

Osmanlı’nın erken dönemlerinin günümüze ulaşan en güzel kırsal kesim sivil mimari örneklerinden biri olan Cumalıkızık, 2000 yılında Dünya Miras Geçici Listesine alındı. 1300’lü yıllarda bir vakıf köyü olarak kurulan Cumalıkızık, artık ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ dosyası ile Dünya Miras Asıl Listesi’nde.

Dosyada, Cumalıkızık ile hanları-külliyeleriyle Bursa ve bu yerleşim merkezlerinin Osmanlı ekonomisindeki rolü ve Osmanlı’nın bir beylikten imparatorluk haline dönüşmesi teması işlendi. Ayrıca, Bursa’nın kent planlaması açısından, sonraki payitahtlar Edirne ve İstanbul’a örnek olması ve payitahtın taşınmasından sonra da manevi önemini devam ettirmesi de dosyada işlenen konular arasında.

BERGAMA’NIN BAŞARISI…

Türkiye’den komiteye sunulan bir diğer aday da 2011 yılında Geçici Listeye kabul edilen Bergama.
” Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’ dosyasıyla komiteye sunulan, Helenistik Dönemin en büyük kütüphanelerinden birinin kurulduğu Bergama, kültürel peyzaj kategorisinde Listeye alındı. Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama; akropol, çevresindeki yedi adet tümülüs ve Kybele Kutsal Alanı olmak üzere dokuz bileşenden oluşuyor.

Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’nde çoktan yerini alan dosyalar ise; İstanbul’un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Safranbolu Şehri, Truva Antik Kenti, Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale Hierapolis ve Çatalhöyük Neolitik Kenti.

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !