BODRUM’DA ÇEVRE VE SANATIN BULUŞTUĞU SUALTI PARKI PROJESİ DEVAM EDİYOR

Bodrum Sualtı Parkı Projesi’nin “Tirhandiller ve Batıklar” temalı 2. Etap tanıtım etkinliği, 15 Ekim 2024 tarihinde Görecek Adası’nda saat 11:00’de gerçekleştirilecektir. Türkiye’nin ilk çevre temalı sualtı parkı projesi, Bodrum Yarımadası’ndaki deniz çayırlarının korunması ve farkındalık oluşturulmasını hedefleyen Project Posidonia işbirliğinde, sanatın gücüyle denizel ekosistemin korunmasına katkı sunmaya devam ediyor. Bodrum Sualtı Parkı Projesi’nin 2. Etabında, sanatçılar Bülent Çınar, Ege Kolcu, Genco Gülan ve İrfan Aydın’a ait heykeller ve Ağanlar Tersanesi tarafından yapılan tirhandil Görecek Adası sahilinde, sualtında sergilenecek.

Blue Exile Art Project (BEAP) Bodrum Sualtı Parkı Projesi, Bodrum Belediyesi’ne bağlı Bodrum Deniz Müzesi ve Rotary 2440. Bölge’ye bağlı Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü proje ortaklığında yürütülüyor. Bodrum Sualtı Parkı Projesi’nin ikinci etabı ise projenin bilim danışmanı olan Dr. Mert Gökalp tarafından projelendirdi. Gökalp’in bilimsel çalışmaları ve uluslararası ilişkileri ile Fransız Kültür ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından yayınlanan 2024 “Çevre” proje çağrısını kazanan Bodrum Deniz Müzesi ile çalışmalar devam etti. Projenin 2. Etabı, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından kurulan Metis Sanat ve Kalkınma Fonu tarafından destekleniyor. Aynı zamanda, Gökalp’in yürüttüğü Project Posidonia ile işbirliğinde, Akdeniz’de sürdürülebilir kalkınma açısından Bodrum ve Korsika arasındaki iş birliği çalışmalarına da katkı veriliyor.

Proje, Muğla Valiliği, Bodrum Kaymakamlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası, Sualtı Araştırmaları Derneği, Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi, Denizciler Derneği ve bölgedeki dalış okulları tarafından da desteklenmektedir.

2024 yılının haziran ayında “Oksijen” temalı 1. Etap ile başlayan projeye, “Tirhandiller ve Batıklar” temasıyla 2. Etap’ta devam ediliyor. Akdeniz sularında bir zamanlar seyir yapmış ve yerel kültürde önemli yeri olan tekneler ve sualtı arkeolojisi; sanatçılar ve yerel tekne yapım üstadları 2. Etapta bir araya gelerek bu kez de deniz kültürünü destekliyor.

Sanatçılar, Eserler ve Belgesel Film
Sanatçılar Bülent Çınar, Ege Kolcu, Genco Gülan ve İrfan Aydın tarafından mermer, kil ve ahşap kullanılarak yapılan heykeller, tirhandil modellerine, Serçe Limanı ve Uluburun batıklarına gönderme yapıyor. Eserler arasında, proje yürütülürken ortaya çıkan, sanatçılar Genco Gülan ve Bülent Çınar’ın ortak projesi olan Mermer Batığı (Kılçık) da bulunuyor. Projede aynı zamanda Ağanlar Tersanesi tarafından yapılan tirhandil yer alıyor.

Bülent Çınar, Ege Kolcu ve Genco Gülan, mermerden oluşan heykellerini Bodrum Belediyesi Çırkan Pazar Yeri’nde; İrfan Aydın ise kil ve ahşap malzemeden üretilen eserini kendi atölyesinde tamamladı. Ön çalışmalarda, sanatçılarla eşleştirilen tekne yapımı ve sualtı arkeolojisi konularında uzman kişilerle yapılan görüşmeler yer aldı. Görüşmelerde, tirhandil ustası Mustafa Özkeskin (Hacı), Institute of Nautical Archaeology (INA) Direktörü Tuba Ekmekçi Littlefield, bilim insanı ve yönetmen Tufan Turanlı, Türkiye’nin ilk sualtı arkeologlarından ve dalış okulu sahibi Aşkın Cambazoğlu yer aldı. Projenin tüm aşamalarının yer alacağı, Dr. Mert Gökalp tarafından çekilecek belgesel ise dünyada çeşitli platformlarda gösterilecek.

Deniz Çayırlarını Koruma, Koruma-Kullanma Dengesi, Yeni Nesil Tonoz Sistemleri ve Eko Malzemeler
BEAP Bodrum Sualtı Parkı alanı, günübirlik gezi tekneleri ve özel tekneler tarafından yoğun olarak kullanılan ve bu nedenle Posidonia çayırlarının zarar gördüğü koylardan biri olan Adaboğazı/Akvaryum Koyu (Bitez/Bodrum) yakınlarında yer almaktadır. İşbirliği içinde olunan ve bir “deniz çayırı koruma projesi” olan Project Posidonia tarafından pilot bölge olarak seçilen Akvaryum Koyu, koyun taşıma kapasitesini artıran tekneler ve teknelerin demirleme alışkanlıkları nedeniyle deniz çayırlarının zarar gördüğü bir alandır.
Projede hedeflenen, heykellerle alternatif bir cazibe alanı yaratarak dalış tekneleri, günlük gezi teknelerinin veya özel teknelerin bir kısmını bu alana çekmek ve onlara, demir atmak yerine nesil tonoz sistemleri sunmaktır.

Denize yerleştirilen heykeller, deniz ekosistemine zarar vermeyen malzemelerle ve deniz canlılarının tutunmalarına elverişli bir şekilde yapılmaktadır. Bu malzeme seçimi, yeni yaşamların başlamasına, biyolojik çeşitliliğin çoğalmasına katkı sağlamaktadır. 2. Etapta kullanılan malzemeler ise, Muğla mermeri, kil ve ahşaptır.

Kaynak: Basın Bülteni

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !