Bodrum Kültür Hazinelerini Ülkelerinde Tanıtacaklar

Marburg Philipps Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü’nden 25 öğrenci, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin davetlisi olarak geçen hafta Bodrum’a geldi. Alman öğrenciler, Muğla yöresinde İzmir Ege Üniversitesi ile yaklaşık 7 yıldır kazı çalışmaları yapan Marburg Philipps Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Winfried Held başkanlığında, Antik Tiyatro, Myndos Kapısı, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ve Kral Mosulos’un mezarını gezip, inceledi. Konuk öğrenciler, tarihi yerinde öğrenirken eğlenceli dakikalar da geçirdi. Öğrenciler, Antik Tiyatro’daki 2 bin 400 yıl önce tanrılara adak olarak kullanılan sunak üzerine yatarak tarihi canlandırmaya çalıştı. Tarihi mekanlardaki inceleme ve araştırmaları bugün sona ören Alman öğrenciler, ülkelerine döndüklerinde, Bodrum’da gezdikleri tarihi mekanlardaki antik eserlerin bire bir maketlerini yapıp, mayıs ayında üniversitede ‘Antik Halikarnassos’tan Günümüze Bodrum’ adıyla 1 ay boyunca sergileyecek. Ayrıca, Bodrum’un en önemli tarihi mekanlarının da sinevizyon eşliğinde tanıtımını yapacak.

Muğla yöresindeki kazılara katılan Marburg Philipps Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Winfried Held, Bodrum’un toprak üstü ve su altı tarihi zenginlikleri ile Anadolu ve Avrupa’nın kültür açısından en zengin kentlerinden biri olduğunu söyledi. Tarihi canlandırıp, ülkelerinde tanıtmak için bu yıl Bodrum’un tarihi yerlerini seçtiklerini belirten Held, “Amacımız ülkemizde Bodrum’u ve tarihi mekanlarını görmeyen vatandaşlarımızın dikkatini bu kültür ve tarih kentine çekmek. Özellikle dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Kral Mousolos’un Mezarı’nın canlandırılmasını ve maketlerini aslına uygun olarak yapmak için çalışmalara şimdiden başladık” dedi.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdür Yardımcısı Arkelog Erhan Özcan, Bodrum yöresinin üniversitelerin arkeoloji bölümü öğrencileri açısından açık hava müzesi özelliği taşıdığına dikkati çekerken, “Dünyanın 30’a yakın ülkesinden arkeoloji öğrencileri, arkeologlar, tarihçiler ve bilim adamları sualtı ve su üstü kültürel mirasımızı görmek tanımak için gelirken bir yandanda gönüllü tanıtım elçisi olarak görev yapıyorlar. Bize ait olan mirası, zenginliklerimizi tüm dünyanın tanıması kültür turizmi açısından da çok önemli” diye konuştu.

(DHA – Yaşar ANTER)

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !