Bir Sualtı Fotoğrafçısı “Alp Baranok”

Alp Baranok ile dalışta tanıştık. Doğal olarak. Birkaç senedir, yazları karşılaşıyoruz. Birlikte dalma imkanı bulduğuma seviniyorum çünkü benim de fotoğrafımı çekti. Buna pek memnun oldum doğrusu.

Alp Baranok, güzel fotoğraflarını özellikle Facebook üzerinden sıklıkla paylaşmaya devam ediyor. Konusuyla ilgili kendini taze tutmak içinse, bu konuda deneyimli, bilgili sualtı fotoğrafçıları ile bilgi alışverişinde bulunuyor.

Kendini kısaca tanıtır mısın?

1973 yılında İstanbul’da doğdum. Küçük yaşlardan beri denize ve fotoğrafçılığa olan tutkum uzun yıllar sonra scuba dalış ve sualtı fotoğrafçılığı olarak tezahür etti. Evli ve bir çocuk babasıyım.

Fotoğrafçılık hobi mi ? Profesyonel bir iş mi?

Sualtı fotoğrafçılığını şu anda hobi olarak yapıyorum ama sağlığım el verirse emeklilik yıllarımın vazgeçilmez, tek işi olacak.

Sualtı fotoğrafçılığına neden ve ne zaman başladın?

Sualtı fotoğrafçılığına ve scuba dalışa 2005 yılında sualtında gördüğüm güzellikleri görmeyenlere anlatmak, göstermek amacıyla başladım. Deniz gibi fotoğraf çekmek de benim için ayrı bir tutku. Bu iki tutkumu sualtı fotoğrafçılığında birleştirdim ve çok büyük bir keyifle yapıyorum.

Ne gibi eğitimlerden geçmeli?

Sualtı fotoğrafçılığı yapmak istiyorsanız mutlaka ama mutlaka eğitim almalısınız. Bu konu, çekeceğiniz fotoğrafların güzelliği ve kullandığınız sualtı fotoğraf ekipmanınız açısından hayati öneme sahiptir. Eğitimde, fotoğraf teknikleri haricinde fotoğraf ekipmanınızı dalışa nasıl hazırlamanız, dalıştan sonra ne gibi bakımlar gerektiği gibi önemli bilgiler verilmektedir. Bu konular önemsiz gibi görünse de aslında çok önemlidir. Çünkü dalışta su alan fotoğraf ekipmanının geriye döndürülmesi zordur. Ayrıca özellikle belirtmek isterim ki; iyi bir sualtı fotoğrafçısı olmadan önce iyi bir dalıcı olunması gerekmektedir.

Sualtı fotoğrafçılığı dünyaya, hayata, çevre konusuna, hayvanlara bakış açını değiştirdi mi?

Scuba dalış ve sualtı fotoğrafcılığı dünyaya bakış açımda çok büyük değişiklikler yarattı. Suyun altındaki o muhteşem renkli, büyülü dünyayı ve daha sonra da o büyülü dünyayı bozmak için yapılanları görünce çevre bilinciniz otomatikman oluşuyor. Bu güzellikleri kaybetmemek adına bir çevre koruyucusu oluyorsunuz. Bu sadece denizler için geçerli değil. Tüm çevremiz için geçerli oluyor. Bende yarattığı en büyük değişiklik, artık olta ile balık tutamaz oldum. Çünkü artık bir canlının hayatına kendi ellerimle son veremiyorum.

Bu konuda ne gibi eğitimler almaya devam ediyorsun? Kimlerden esinleniyor veya etkileniyorsun? Dünya çapında kimleri takip ediyorsun?

Sualtı fotoğrafçılığı eğitimlerimi Tunç Yavuzdoğan ve yakın zamanda kaybettiğimiz üstadımız Recep Dönmez’den aldım. Buradan kendisini saygıyla anıyorum.

Etkilendiğim ve takip ettiğim sualtı fotoğrafçıları, eğitmenlerim Tunç Yavuzdoğan ve Recep Dönmez başta geliyor. Bunun haricinde dünyadan takip ettiğim sualtı fotoğrafçılarının başında David Doubilet ve yaratıcı fotoğrafçılığını hayranlıkla izlediğim Rico Besserdich geliyor.

Bu konuda ne gibi eğitimler veriyorsun?

Bilgi paylaştıkça artar mantığından yola çıkarak bu konuda bildiklerimi ve öğrendiklerimi sualtı fotoğrafçılığına yeni gönül vermiş dalıcı arkadaşlarımıza aktararak eğitimler veriyorum.

Weekend Divers’da 2 kez, ZFD Zonguldak Fotoğraf Derneği davetlisi olarak Zonguldak’ta, Abyss Diving’te, Tan Mavi Beyaz Anaokulu’nda öğrencilere, Denizi Seviyorum projesi kapsamında Ankara LÖSEV’de Lösemi Tedavisi görmüş gençlere, Mudanya Yelken Kulübünde sunumlar yaptım.

İş gibi yapılsa, para kazanılır mı bu hobiden sence?

Sualtı fotoğrafçılığı malesef ülkemizde dünyada olduğu gibi çok para kazandırmıyor ama profesyonellik alanına göre para kazandırma oranı değişiyor tabii ki.

Aldığın ödüller neler?

2008 Yaşayan Marmara Sualtı Görüntüleme Yarışması: Balık kategorisi 1.liği

2008 Yaşayan Marmara Sualtı Görüntüleme Yarışması: Makro Kategorisi 2.liği

2009 Yaşayan Marmara Sualtı Görüntüleme Yarışması: Geniş Açı Kategorisi 2.liği

2010 Yaşayan Marmara Festivali: Marmara Dijital Portfolyo Kategorisi: 2.liği

2011 Underwaterphotography.com yılın en iyi sualtı fotoğrafları Marine Life kategorisi dünya 2.liği”

2012 Yaşayan Marmara Festivali: Recep Dönmez Türkiye Portfolyo 3.lüğü

Fotoğrafların nerelerde yayımlanıyor? Sergileniyor?

Yazı ve fotoğraflarım Marine Photo, Derin Mavi, Naviga, Deniz Magazin, Aktuel Arkeoloji, Milliyet, Radikal gibi dergi ve gazetelerde yayınlandı. Ayrıca Rezan Has müzesinde küratörlüğünü Saygun Dura’nın yaptığı Sualtına Işık Tutanlar sualtı fotoğraf sergisinde fotoğrafım sergilendi. Henüz kişisel bir sergi açmadım ama bu yaz açmam için bir teklif geldi.

Yarışmalara katılmaya devam ediyor musun?

Evet, yarışmalara katılmaya devam ediyorum. Çünkü yarışmalar tüm sualtı fotoğrafçılarıyla bir araya gelmenin haricinde teknik açıdan fotoğrafçılığın gelişimine olumlu katkılar sağlıyor. Bunun dışında web üzerinden yürütülen dünya çapında sualtı fotoğrafçılarının katıldığı yarışmalar da var. Bu yarışmaların da teknik açıdan gelişimi takip etmek ve fotoğrafçının kendisini geliştirmesi açısından çok önemli bir yeri var.

Seni nerelerde görebiliriz? Nereden bulabiliriz?

Sosyal medyanın günümüzdeki gücünü kullanarak fotoğraflarımı facebook sayfamda paylaşıyorum.

www.facebook.com/Alp.Baranok
e-posta: alpbaranok@gmail.com


Esra Tunalıgil
Diplomalı Tüketici
esratunaligil@hotmail.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !