BASKENT UNIVERSITESI'NDE MUZECILIK CALISTAYI

20 Mayıs 2014 Salı

HÜSNÜ GÜMÜŞ- Turizmhaberleri.com/ Ankara
FİJET-ATURJET ÜYESİ
Sinop Alan Yönetimi Başkanı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ’NDE MÜZECİLİK ÇALIŞTAYI
Ülkemizin kültürel varlıklarının tanıtılmasını ve müzelere olan ilginin arttırılmasını amaçlayan Müzeler Haftası (18-24 MAYIS) ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin yenileme çalışmalarının ardından yapılan açılışı öncesinde Başkent Üniversitesi’nde Ankara Müzelerini konu alan 3.ncü Müzecilik Çalıştayı yapıldı.

Düzenlenen çalıştay, ev sahipliği yapan Başkent Üniversitesi Sanat Tarihi ve Müzecilik Bölümü’nün “Müze Bilimi’nin daha geniş alanlara yayılmasını sağlamayı, müzecilik ve ilgili alanlarda yeni bakış açılarını tartışmayı, bilim insanları ve müzecilerle bir araya gelerek fikir alışverişini oluşturmayı ” amaçlayan faaliyetleri arasında yer alıyor. (http://gsf.baskent.edu.tr/sanat.htm)

Ankara Rehber Odası’nın daveti ile katıldığımız ve ANRO Başkanı Sibel GÜVEN’in de sonuna kadar ilgi ve katkıları ile izlediği çalıştay sırasında değerli hocalarımızın müzecilik konusundaki genel ve kapsamlı bilgilendirmelerinin yanında katılan müzelerin tanıtımları yapıldı.

Bu kapsamda, Çalıştay’da değinilen konuları uygulamalardaki örnekleri ile desteklenmesine katkıda bulunacak bazı başlıklar altında değerlendirmek istiyorum.

Kentini Tanımak, Kendini Tanımaktır
Çalıştay’ın tanıtımları yapılan Maden Tetkik Arama, Makine Kimya, Barolar Birliği dışında kurumlar bünyesinde bulunan Müzeleri ile de zengin bir yapıya sahip Ankara’nın potansiyelini değerlendirirken, diğer illere de örnek olacak bir çalışma olduğu görüşündeyim.

Seminerin daha geniş kitlelerle paylaşılması yukarıda sayılan amaçlara ulaşılmasına katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Ankara Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun kurucusu Seçim AYDIN’ın Ankara Ticaret Odası bünyesinde başlattığı “kentimizde bir gün turist olalım ” kampanyası kapsamında ANRO ile birlikte genişletilmiş olarak tekrarının çok yararlı olacağına inanıyorum.

Müzeler Gecesi
Müzeler Haftası’nı da zenginleştirecek önemli bir yenilik olarak değerlendirdiğim Müzeler Gecesi ülkemizde de 20 MAYIS 2006’nın “Türkiye Müzeler Gecesi ” olarak ilan edilmesi ile kutlanmaya başladı.

Bir makalemde de yer verdiğim gibi günümüzde müzecilik çeşitli üniversitelerde Müzecilik Bilimi adı altında enstitüler ve master programları halinde geliştirilmekte; müzelerin bilimsel olarak yönetilen bir kimlik dahilinde devamlı ziyaret edilebilen, değişiklikler ve yeniliklerle sürekli ilgi noktaları haline getirilmesine özen gösterilmektedir. Bu amaçla da Müzeler Gecesi gibi etkinliklerle kişilere öncelikle müzeleri tanımaları sonra ziyaret bazında alışkanlıklar kazandırılmasına çalışılmaktadır.
detay: www.turizmhaberleri.com/koseyazisi.asp?id=1052

Müze Yapıları, Sergilenen Eserler Kadar Önemli
Ankara, Namazgah Tepesi’nde Yüksek Mimar-Mühendis Arif Hikmet Koyunoğlu (1888–1982)’nun eseri olan Etnografya ve Resim Heykel Müzelerinin yapıları “I.nci Ulusal Mimarlık Dönemi ” nin en güzel örnekleri arasında yer almaktadır.
Çalıştayda tanıtımları yapılanların yanı sıra Cumhuriyet döneminde Türk ve yabancı mimarlar tarafından Ankara’ya kazandırılan Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ve Goethe Enstitüsünün hazırladığı yayınlarda yer alan 50 den fazla yapıyı da unutmamak gerekiyor.


Etnografya Müzesi

Ankara Etnografya Müzesi olarak anılan Müzenin uluslar arası Etnografya Müzesi olarak tasarlanıp kurulduğunu, kuruluşunda diğer ülkelerden gelen eserlerin daha sonradan çeşitli müzelere ve kuruluşlara dağıtıldığı belirtilirken; Ulusal bir Etnografya Müzesi olarak hizmet vermesi dileği de ifade edildi. http://www.etnografyamuzesi.gov.tr/


Resim Heykel Müzesi
İçinde tiyatro sahnesinin de bulunduğu Türkocağı binasının yenilenmesinden sonra 1980 yılında açılan Resim Heykel Müzesinde sergilenen 750 esere karşılık depolarda 4 bine yakın eserin sergilenmek üzere beklediği, bu değerde bir müzenin gezilmesi için 3 günlük bir zaman gerektiği ve Ankara’ya gelecek sanatseverler için bu içerikte gezi programları yapılması düşüncesi de dile getirildi.
http://www.guzelsanatlar.gov.tr/TR,2411/ankara-resim-ve-heykel-muzesi-mudurlugu.html

Bir Günlük Müze
Geçici ve Gezici Müzeler gibi kavramların gündeme geldiği toplantı sonrasında Sinopale sırasında örneğini gördüğümüz Bir Günlük Müze uygulamasının örnek olarak nitelediğimiz özelliğine de destek verilmiş olduğunu düşünüyorum. [www.eintagsmuseum.net]


Viyana’dan Isabel TERMINI, Johanna REINER ve Johannes HOFFMANN’ın işbirliği ile gerçekleştirilen bu konsept kentlilerin ellerindeki çeşitli eşyanın kendi oluşturacakları bir anlayışla sergilenmesini ve paylaşılmasını amaçlıyor. Sinop’taki uygulama Sinop Bienali’nin konusu olan Geleceği biriktirmek teması ile de uyumlu bir etkinlik olarak ilgi ile izlenmişti. http://eintagsmuseum.net/wp-content/uploads/sinophandout_screen.pdf

Ayrıca Turizm Bakanlığı’nın kuruluşunun 50’nci yılı gezici sergisinin de çeşitli illerde tekrarı ve buralarda da yapılacak katkılarla genişleyerek katılımcı ve kendini yenileyen müzeler bağlamında bir örnek oluşturabileceği görüşümü de tekrarlamak istiyorum. /koseyazisi.asp?ID=2570

Lazer Okuyucular
Üç boyutlu lazer tarayıcı ve bilgisayar teknikleri ile cisimlerin sanal ortama aktarılması olarak ifade edilen bu teknikle “Küçük Obje Tarayıcılar ” ve Yersel Laser Tarayıcılar ” kullanılarak yapılan tespitler yenileme ve model üretiminde fark oluşturuyor.

Ülkemizde çok az sayıda firma tarafından uygulanabilen bir objenin ölçümünü ve ardından üç boyutlu model olarak oluşturulmasını içeren tersine mühendislik olarak isimlendirilen bu metot sayesinde müzelerde bulunan eserlerin 50 mikron hassasiyetinde 3 boyutlu örnekleri çıkarılabilmekte; arşivleme, model çıkarma, yenileme, katalog çalışmaları ve replika üretimi gibi konularda sıklıkla kullanılmaktadır. Kazılarda elde edilen parçalar ise zarar görmeden birbirine eklenebilmektedir. Büyük alanlar, yapılar ve sitlerle ilgili çalışmalarda ise Yersel Laser Tarayıcılar kullanılarak sitlerin alanlarının belirlenmesinde ve yapıların rölövelerinin hazırlanmasında gerekli tamamlamalar en gerçek şekilde yapılabilmektedir.

Eğitim Ve Yönetimde Amaç Birliği
İnsanoğlunun saklama ve paylaşma duygusunun bir sonucu olarak ortaya çıkan ve bir bilim alanı olarak pasif, aktif ve interaktif bir gelişme çizgisi izleyen Müzecilik günümüzde Konuyla ilgili eğitim veren kurumlardan mezun olanlara kendi konularında iş imkanları sağlamak hedefine de yönelik olarak kendini geliştiren bir çizgide devam etmektedir


Bakanlığın hedefi ise Kültür ve Turizm Bakanı Ömer ÇELİK’in de belirttiği gibi Ülkemizde bulunan 400’e yakın Müzenin sadece ziyaret edilen mekanlar değil, yaşanılan, Çocukların içinde gezdiği, hafta sonlarında insanların başka yerler yerine vakit geçirmek için tercih edilebilir buldukları mekanlar haline gelmesidir.

Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !