Balıkadamlar Spor Kulübü Tarihçesi

Kurulusunun 50. yılında Balıkadamlar Spor Kulübü 08 Mayıs 1954 tarihinde Av.Ziya İnan, İdris Başaraner ile birlikte Demir Baran Şenol, yaşar Cambaz, Adnan Kesmen, haluk Baytorun, Atilla Karafakioğle, Çetin Otsukarcı ve Şaziye Altıntaş tarafından kurulmuştur.

1955 yılında Caddebostan muhtarımız rahmetli Ramiz Uçaran’ın muhtarlık binasının bir kısmını kulübümüze tahsis etmesiyle kulübümüz Caddebostan’da çalışmaya başlamıştır. Kaptan Cousteau, Dalgıç Dumas ve Alman denizci Hans’tan etkilenen İdris Başaraner ve arkadaşları oksijen ve basınçlı gaz regülatörlerini inceleyerek Orhan Arca’nın yardımlarıyla (ilkelde olsa) kendi regülatörlerini imal etmiştir. Denizcilik bankasının hurdaya çıkmışyangın söndürme tüplari olarak kullanılarak ilk dalış denemeleri başarıyla gerçekleşmiştir.

Pahmetli mühteşar Ahmet Salih Korur Bey’in yardımlarıyla, Ohan Abken, İngiltere’den 10 adet regülatör ve valf ithal etmiştir. Hava Kuvvetlerimizden de temin edilen oksijen tüpleri Keğam usta tarafından test edilerek dalış tüpü haline getirilmiş ve böylece modern malzemelerle dalışlara başlanmıştır. Tabi ki İdris ağabeyimizin Türkiye’nin ilk paletini,maske ve şnorkellerini yaptığını unutmamak gerekir. Kulübümüzün kuruluş aşamasında yazarlarımızdan Necati Zincirkıran, Necmi Tanyolaç Yaşar Nabi, Kadircan Kaflı’nın yazılı desteklerini unutmuyoruz. Eski istanbul valisi ve belediye başkanlarımızdan rahmetli Prof.Fahrettin Kerim Gökay’ın emirleriyle kulübümüze tahsis edilen şimdiki arsamızda ilk lokal binamız, rahmetli üyemiz Hakkı Ökten Bey’in gayretleriyle ve üyelerimizin maddi katkılarıyla tamamlanmıştır. 1957 yılında Amerikalı Mr.Lawton’un açtığı ilk resmi balıkadam kursunubaşarıyla bitiren Özcan Tingöy, Berk Or, Günhan Altıneli ve Özer Uçuran, Tüürkiye’nin ilk bröveli dalgıçları olmuşlardır. Kulüp başkanımız Enver Abiral’ın, kulübümüzün sosyalleşmesinde büyük emeği geçmiştir.

1958 yılında Metin Sütuna Türkiye’de Sualtı Arkeolojisi konulu bildirgesiyle İtalya’da düzenlenen 2.Dünya Sualtı Kongresi’ne katılarak ülkemizi temsil etmiştir. 1959 yılında da Metin Ülman İspanya’da düzenlenen dünya şampiyonasına katılmıştır. 1977 yılında Polonya’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda takımımız 28 ülke arasında 4. olmuştur. Bodrum müzesinin kuruluşunda büyük emeği geçen Prof.George Bass’ta derin su dalış tecrübelerini kulübümüz sporcularıyla birlikte kazandığını meşhur kitabında anlatmıştır. 1959 – 1960’lı yıllarda Et Balık Kurumu kulübümüzle anlaşarak, modern dalışta nargile tekniğini öğretmeleri için Berk Or, Tosun Sezer, Baskın Sokuollu’yu görevlendirmiştir. Böylece Süngerciler daha za dalış kazalarına maruz kalmıştır.

Kulübümüzün yetiştirdiği nitelikli balıkadamlar yurdumuzda sualtıyla ilgili başarılı çalışmalar yapmışlardır. Bu çalışmalarla kulübümüze Bakanlar Kurulunun 1967 yılında 6/9246 sayılı kararıyla “Kamu Yararına Çalışan Dernek” kapsamına alınmıştır. Kulübümüzden bröve alan sporculardan bir kısmı ile ilgileri doğrultusunda Sualtı Arkeoloji, Su Ürünleri, Sualtı inşaat ve sanayi, Sualtı Araştırma ve Kurtarma, Sualtı Araştırma ve Bilimsel Kuruluşlarında, Sualtı Film-fotograf ve video, Sualtı Turizmi konularında uzmanlaşarak bu dallarda profesyonelce çalışmaktadırlar.. Başlıcaları; Baskın Sokullu, Tosun Sezer, Metin Sütuna, Çetin Uluocak, Çetin Uluocak, Enes Edis, Murat Ribar, Yalçın Haraçoğlu, Mustafa Madenli, Levent Yüksel, Adnan Büyük, Güneri saruhanoğludur.

Sahillerimizin doldurulmasından ve sualrımızın hızla kirlenmesinden en çok etkilenen kulübümüz sporcuları olmuştur. Kulübümüz denizlerimizin kirlenmesine tüm kamuoyunun dikkatini çekmek için 1985 yılında başlayarak sualtında Çöp Toplama Yarışları, Sualtında Pankartlı Yürüyüşlar, Çevre Temizliği Kampanyaları, Deniz Kirliliği Görüntüleme Yarışları ve Etkinlikleri düzenleyerek, Türkiye çapında etkinliklerini yayarak denizlerimize katı ve sıvı atık atılmaması gerektiğini halkımıza anlatmaya çalışmaktadır.

Kulüp başkanlarımız; Sabahattin Ülkü, Turgut Ediş, Haluk Özalp, Berk Or, Dr.Cumhur Özdoğan, Dr.Tuğrul Kolonkaya’nın üstün hizmetlerini de unutmamak gerekir.

Kulübümüz; lokali, sosyal tesisleri, dalış malzemeleri, ilk yardım eğitim ekipmanları, dalış eğitim kitapları ve çalışanlarıyla, 50’yi aşkın tecrübeli ve bilgili eğitmen kadrosuyla, 50 senelik tecrübe, bilgi ve deneyimiyle ülkemizin lider kulüblerinden birincisidir.

Dalış okulumuz Amatörce çalışan vasıflı geniş öğretim kadrosuyla ülkemizin en ciddi en güvenilir, modern “Sualtı Dalış Okulu”dur. Dalış okulumuz sualtını seven ve merak edenlerce açtığı her kademedeki aletli dalış kurslarının yanı sıra çeşitli üniversite ve bilim kuruluşlarına araştırmacı yetiştirilmesinde, Deniz Polisimizin, İstanbul İtfaiyesinin ve sivil Savunma teşkilatımızla, Jandarma Sualtı Arama ve Kurtarma timlerinin yetiştirilmesinde gereken çabayı göstermiştir. Kulübümüz sivil toplum örgütleriyle, devlet örgütlerinin müşterek çalışmalarının en güzel örneğini vermektedir. Sualtı teknik komitemiz açmış olduğu Teknik Dalış, İlkyardım ve Arama Kursları oldukça ilgi görmektedir Türkiye’de ilk “Trimix Scuba” karışım gaz dalış kursu, Avusturalya’dan getirilen eğitmen yönetiminde kulübümüzde açılmıştır. Teknik komitemizin Bilim araştırma Gurubu Dr.Mustafa tolay önderliğinde Ulusal ve Uluslararası kurum ve kuruluşlarla müştereken (Çevre Bakanlığı, Üniversiteler, Fransız ve İtalya Okyanus Araştırma Ens., TÜBİTAK vs) Deniz zararlıları, suların kirliliği konularında çalışmalar yapmaktadır.Kulübümüz kuruluşundan bu yana yaptığı arama kurtarma faaliyetlerini, İnkılap Obruk SAKUT adı altında yeniden koordine ederek faaliyete geçirmiştir. Sualtı Film ve Video dalında kulüp üyelerimizden Haluk Cecan, Recep Dönmez, Alptekin Baloğlu ve Bengiz Özdereli uluslararası yarışmalarda ülkemize bir çok güzel dereceler kazandırmışlardır.

Suüstü gurubumuz, çocuklarımızın suyla tanışmasından başlayarak açtığı yüzme, paletli yüzme ve monopalet kurslarıyla yarışma takımlarımızın oluşumunu hazırlar. Kuruluşumuzdan bugüne kadar ulusal ve uluslararası yarşmalarda kulübüz takımları başarılı sonuçlar almıştır. yarışmalar gurubumuzu Monopalet, Sualtı Ragbisi, Sualtı Hokeyi, Zıpkınla Balık Avı ve Aletsiz Dalış takımlarımız teşkil etmektedir. Sualtı Ragbi ve Sualtı Hokeyi dallarında kulübümüz devamlı Türkiye Şampiyonu olmakta olup, milli takımımızı teşkil eden sporcularımız 2007 yılında dünya ikinciği kazanmışlardır. Serbest dalışta kulüp sporcularımızdan Devrim Ulusoy Dünya Rekoru sahibi olup Dünya Birincilikleri ve İkincilikleri vardır. Senkronize Yüzme (su balesi) dalında da faaliyet gösteren kulübümüz, bu dalda da öncü ve başarılı çalışmalar yapmaktadır.

Kulübümüzün geleneksel hale gelen “Herşeye Rağmen Yaşayan Marmara” konulu sualtı video, film ve fotograf yarışmasının sekizincisiyle birlikte “1.Marmara 2001 Uluslararası Sualtı Film ve Video Festivali” 50’ye yakın ünlü, yabancı katılımcıları ile 22-24 Haziran 2001 tarihlerinde tamamlanmıştır. Geleneksel hale gelen bu festival günümüze kadar başarıyla devam etmektedir.

Sualtı sporlarına 50 yılı aşkın süredir amatörce hizmet veren, örnek olan Balıkadamlar Spor Kulübü’nün daha nice yıllar çalışmalarını bütün zorluklara rağmen sürdüreceğine inanıyorum.

Sevgi ve Saygılarımla,

Dr.M.Nezih Saruhanoğlu
Balıkadamlar Spor Kulübü
Başkan

Türk Balıkadamların İlk Diploma Töreni 1957

Celal Bayar – Berk Or – Özcan Tingöy – Günhan Altuneli

Türk Balıkadamların İlk Dalış Teknesi

Türk Balıkadamlar Çubuklu Dalgıç Okulunda

Caddebostan’da İlk Dalışlar

1980 İlk Paletli Yüzme Takımı


Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !