BAKANLİK: YENİ BİR TURİZM ANLAYİSİ İCİN CALİSİYORUZ

27 Kasım 2016 Pazar

NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com
Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi
ÖZEL KONGRE DOSYASI-2

Medikal Turizm Derneği öncülüğünde 4. kez gerçekleştirilen Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi’nde turizm anlayışının değişmesi, ezberlerin bozulması ve ülke turizmine yeni açılımlar getirilmesine yönelik çok net mesajlar verildi. Kongrede yaşlılık ve yaşlı bakımı geniş kapsamda ele alınırken diğer tarafta dünyada önemli bir paya sahip yaşlılık ekonomisinin turizm ile birlikte nasıl harekete geçirileceği konusu masaya yatırıldı. Medikal Turizm Derneği Başkanı Uzm. Dr.Sinan İbiş yönetmenliğinde çekilen Sağlığa yolculuk ile 3.Yaş Baharı isimli belgeseller ise izlenecek yolların haritası niteliğindeydi. Bu belgesellerin Türkiye’de ilk ve tek olması da bu alanda yapılan çalışmaların yetersizliğinin önemli bir kanıtıdır…

BAKANLIK: YENİ BİR TURİZM ANLAYIŞI İÇİN ÇALIŞIYORUZ.
Genelde kongre açılış konuşmaları turizm sıralaması ve gelirlerinde dünyada kaçıncı olduğumuz ile başlar. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman tam da öyle başladı ancak hemen ardından gelen kısa ve net açıklamaların son derece umut verici olduğunu söylemeliyim. İşte sıralama verileriyle başlayan konuşmanın arkasındaki değişimi müjdeleyen açıklamalar:
“Ülkemiz dünyanın sayılı turizm ülkelerinden biri ancak Türkiye’de turizm yıllardır deniz kum güneş ilişkisine dayanıyor. Bakan Nabi Avcı nezdinde bu paradigmayı değiştirmek için çalışmalar yapıyoruz. Kültür turizmi, sağlık turizmi, inanç, eğitim, yayla, spor turizmi konusunda yeni açılımlar yapmak istiyoruz. Türkiye sadece tatil için gidilen bir ülke olmamalı çünkü turizmin tüm alanlarında büyük bir potansiyele sahip. Aralık ayı sonunda veya Ocak ayı başında önce turizm, ardından kültür şurasını yapacağız. Bütün paydaşlarımızla bir yönetişim anlayışı içinde Türkiye turizmini ve kültürünü daha ileriye nasıl götürürüz konusunu tartışacağız.. Bakanlık olarak 40 ülkede bulunan turizm müşavirlikleri ve tüm birimlerimizle dünyadaki yaşlı turizminden daha fazla pay almak için çalışmalara devam ediyoruz. Türkiye’nin Yaşlı turizminde başarılı olacağına inanıyoruz çünkü ülkemizin insan kaynakları, gelenekleri, yaşlılara olan ilgisi ve aile yapısı buna uygun. Tanrı misafiri tanımı Türk turizminin en güçlü yanlarından birini oluşturmaktadır. dedi.

ORTALAMA ÖMÜR UZUYOR, GENÇLEŞİYORUZ
Ankara Üniversitesi ilk günden beri bu kongrenin en önemli destekleyicilerinden. Her yıl çok renkli açılış konuşmasını ünlü kişilerin sözleriyle etkili ve unutulmaz hale getiren Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erkan İbiş, bu kez 65 yaş ve üstünün yaşlı kabul edilmesine karşı olduğunu açıklamasıyla hepimizi motive etti, yaşlarımıza yeni ve pozitif pencereler açtı. İşte o açıklamalar:


” Ortalama ömrün ne kadar hızla değiştiğini yaşayarak gören bir kuşağız. Bundan 50-60 yıl öncesine gidildiğinde ortalama ömür 50-55 di. Bugün Türkiye’deki ortalama ömür 75-80, Afrika’da 40-45, Japonya ve İskandinavya’da 85. Türkiye’de 50 yıl sonra 85-90 yaşlarından bahsedilecek. Ortalama ömür uzuyor. Bugün Dünya sağlık örgütüne göre 65 yaş ve üzeri yaşlı kabul ediliyor. Buna itiraz ediyorum. Günümüzde insanın kendi kendine yetebildiği ve zihinsel fonksiyonlarını koruyabildiği sürece 65-75 yaşlar çok dinamik yaşlardır. “Doğdunuz anda ruhen yaşlı, bedenen çok gençsinizdir, yıllar geçtikçe ruhunuz gençleşir, bedeniniz yaşlanır. ” der Oscar Wilde. Sağlıklı üretken katılımcı, kendi kendimize yeten yaşlanma hepimizin isteğidir. Dünya sağlık örgütü, aktif yaşlanmayı bir insanın sağlık- bakım- koruma- korunma- güvenlik- üretkenlik temelindeki yaşam standartlarının en üst düzeyinde tutma hakkı olarak tanımlıyor.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI….
Yaşlılık her zaman yeni bir şey öğrenme, merak duygusunun, özgüvenin umudun inancın çok daha yükseldiği bir dönemdir. Tüm bunlar yaşlı ekonomisi, yaşlı bakımı, yaşlı turizmi kavramlarını gündemimize taşıdı. Kültürü tarihi gelenekleriyle çok farklı ve güçlü bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu tabloya sadece deniz kum güneş turizmi olarak bakmamak gerekiyor. Nitelikli eleman, nitelikli eğitim, faydalı modeller, üstün teknolojiler ve bu teknolojilerin yaşlılar için kullanımı ise bu alandaki temel unsurlar. Bunun için de devlet, yerel yönetim, üniversiteler, stk ve özel sektörün bir arada bulunması, yeni ürünler ortaya koyması, ar-ge ve inovasyon yapması kısaca bütün sektörlerin elini taşın altına koyması gerekir. Odakta insan ve insanlık yaşam ve yaşlılık olduğunu unutmamamız gerekiyor. ” şeklinde konuştu.


TEKNOLOJİ DEVLERİ YAŞLILAR İÇİN ÇALIŞIYOR…
Kongrenin teknolojik ortakları Samsung ve Philips ise bu alanda yaratılan güçlü işbirliği zincirinin önemli halkalarıydı. Philips Türkiye Başkanı Haluk Karabatak konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Dünyanın yaşlılarını Türkiye’de ağırlamak, her türlü tıbbı ihtiyaçlarını karşılayacak alt yapıları kurmak önem arz ederken, kendi nüfusumuz için daha iyi bir gelecek ve daha kaliteli bir yaşlılık sunacak çalışmaları beraber yürütmek zorundayız. Philips dünyada yaşlı bakımı ve evde bakım teknolojilerinde en önde gelen şirketlerden biri. Türkiye’de aynı vizyonda hareket ederek evde bakım sağlıklı yaşam üzerine teknolojiyi kamu ve hastaların ihtiyaçlarıyla biraya getirerek çözümler üretebileceğimizi düşünüyoruz. Bu kongre ve toplantıların ülkemizin vizyonuna önemli katkılar sağlarken çıktılarıyla da yol haritasını hazırlayacağına inanıyoruz. ” şeklinde konuştu.

Samsung Electronics Türkiye Müdürü Cüneyt Bilgiç ise “tüm İnsan kaynağımızı ve teknolojimizi yaşlılık ve sağlık doğrultusunda planlayarak; uygun teknolojik çözümler üretmek insanların hayatını kolaylaştırıcı ürün ve hizmet servisleri ortaya çıkarmak bizim ana misyonumuz. Yaşlılık dönemi ve yaşlıları önemsiyoruz. Şirket çalışanlarımızla yaşlılarla ilgili pek çok etkinliğimiz var. Yaşlılığa paralel olarak artan rahatsızlıklara teknolojik çözümler bulma noktasında attığımız bazı adımlar var. ” dedi. (İlerleyen bölümlerde bu teknolojik gelişmeler ve çalışmaların detaylarına yer vereceğiz.)

DEVAM EDECEK.

Kaynak: turizmhaberleri.com

 

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !