Sualtı makro fotoğraflarda genellikle arka planı karartıp asıl konuyu öne çıkartmak için f18 ve üzeri diyafram değerleri ve 1/200 ve üzeri enstantane hızları ile flaşlı çekim yapılır bu şekilde o makroların alışılmış siyah arka fonu ortaya çıkar. Bu fotoğrafta bir kalite ve ustalık göstergesidir. (Yani bu kurallara uymayan süper makro fotoğraflar da var tabii ama genel anlamda siyah arka plan iyi bir şeydir.)
Ancak bazı fotoğraflarda bu arka plan tatlı bir mavi olur. Bu ayrıca bir “ustalık göstergesi” dir ve tercih edilir. Peki amma nasıl oluyor da oluyor bu mavilik? İşte sualtı blogumun Ayın Tekniği kısmı bu iş için burada. Amacımız her ay bir püf noktasını, bir ince tekniği siz okurlara ifşa etmek.
Amaç bu dolayısıyla .. Vira Bismillah diyerek:
Sualtı Makro Fotoğraflarda Mavi Arka Plan Elde Etme Tekniği deyip aşağıdaki bir satırı büyük bir sırrı ifşa edermişcesine bir saniye içinde fısıldayıp kaçıyoruz. Siz de okuduktan sonra monitörü mü kırarsınız? Format mı atarsınız? Bilemiyorum.
Bu arka planı elde etmek için klasik bir makro fotoğraftaki gibi konunuzu veya konularınızı izole ettikten sonra düşük bir enstantane hızı (1/20 – 1/60) ve açık bir diyafram (F7-F13 arası ) kullanarak ve flaşla çekim yapmak gerekir. Enstantane değerinin düşük olmasından dolayı çekimi dikkatli yapmak gerekir.
İşte bu, ne kadar basit değil mi? Tabii uygulaması biraz daha zor yazmasından ama güzel bir teknik. Bir sonraki Ayın Tekniği köşesine kadar kendinize iyi bakın.
Fotoğraf : Bodrum , f7 1/60 @ ISO 200
Namaste,
Aziz Saltık
justaddwater2001@gmail.com