Ateş Evirgen’in Köşesi

Aslında hepimiz ortak bir noktada buluşuyoruz. Bugün dijital fotoğrafçılığın gereği mutlaka bir düzeltme programı kullanmak zorundayız. Ama başlangıç seviyesinde, ama ileri seviyede. Aslın Photoshop veya benzeri programlarla biz yeni tanışsak bile , yetmişli yıllardan beri fotoğraflar üzerinde oynamak söz konusuydu.. Bunu Ahmet Kapkın arkadaşımız mesleği gereği iyi bilir. Örneğin, uçan bir uçağın kanadında ayakta duran bir adamın fotoğrafından bir reklam sayfasına rastlardık. Bilgisayar teknolojisi gelişmeye başladığında daha dijital fotoğraf teknolojisi ortaya çıkmamışken, dialar üzerinden bu görseller oluşturuluyordu. Hatta kolaj bile yapılıyordu. Her şeyi bir tarafa bırakın, çektirdiğimiz vesikalık fotoğraflar bile rötuşlanmadan bize verilmezdi

Dijital öncesi .çektiğimiz fotoğrafları hiç görmeden fotoğrafçıya verirdik. Belli bir prosedür sonrası filmlerimiz bize verilir ve sonuç olarak çektiğimiz fotoğrafları görürdük. Ama şimdi aradaki bu prosedür tamamen değişti. Aradaki fotoğraf stüdyosu yok oldu. Artık deklanşöre bastıktan sonra, fotoğrafı sunulacak hale getirinceye kadar tüm işlem, prosedür bize kalıyor. Burada bizim yapmamız gereken fotoğrafı en iyi şekilde çekmek. Nasıl çekersem çekeyim nasıl olsa photoshop’da gerekli düzeltmeyi yaparım görüşü çok yanlış. Photoshop ile net çekilmemiş fotoğrafı net hale getirmek bir yere kadar oluyor, iyi bir kompozisyon ortada yoksa onu yerine getirebilmek mümkün değil. Ama doğru pozlama, doğru kompozisyon ile çekilmiş bir fotoğrafta bizim tarafımızdan gerekli renk ayarlarının, tonlamanın, rötüşların (örneğin göze çarpan partiküllerin-backscatter- temizlenmesi) yapılması , hatta belli bir oranda “crop” yapılması -bazı kabullere göre kadrajın %20’si kadarı- normal sayılıyor.

yurt dışı sualtı fuarlarından birinde bir sualtı fotoğraf semineri vardı. Konu başlığı şöyleydi: “Artık Hiç Bir Şey Gördüğünüz Gibi Değil!”

Bu böyle mi olmalı? İşte tartışılması gereken bu. En azından benim photoshop bilgi ve becerimle böyle değil. Hatta fotoğraflarımı bozduğumu bile söyleyebilirim:))

Buna karşılık fotoğrafçılığı özümsemiş olanlar da işi bu kadar ileri götürmüyorlar. Photoshop ve benzeri programları yardımcı rolde bırakıyorlar. Olması gereken de bu.

Tabii profesyonel amaçlar çok farklı olabiliyor. Bu amaçlara paralel olarak da bu programlardan beklentiler ve uygulamaları çok farklı olabiliyor.

Ateş Evirgen
www.sualtidunyasi.com.tr

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !