TAYK-MDK Marmara Kupası’nın startı planlandığı gibi sabah saat 10.00’da Moda Deniz Kulübü’nden verildi. Son anda Orient Express VI’nın kaydını geri çekmesi ile yarışan tekne sayısı 20’ye indi.
Asmalıada’yı saat 22.08’de dönen ilk tekne Vakkorama oldu. Peşinden Ford Otosan-Fenerbahçe 2 ile Arçelik Papili II geliyor.
Yaklaşık 125 deniz mili mesafeli rotası ile yılın uzun rotalı ilk yarışı olan TAYK-MDK Marmara Kupası’nın startı, düşük havaya rağmen planlandığı gibi saat 10.00’da Moda Deniz Kulübü’nden verildi.
Tahminlerin doğru çıktığı rotada zaman zaman rüzgar kaldı, kimi zaman da beklendiği gibi tazeleyerek güçendi. Bu değişken ortam, filodaki sıralamada da etkili oldu. Tahminleri şaşırtan tek nokta ise rüzgarın estiği açıda gözlendi.
Son anda Bülent Atabay’ın Orient Express VI’sı kaydını geri çektiği için mücadele 20 tekne arasında yaşanıyor.
Asmalıada’yı saat 22.08’de dönen ilk tekne Cem Hakko’nun Aydın Yurdum dümenciliğindeki Vakkorama’sı oldu. Kuzeyli rüzgarın 10-12 knot aralığında estiği bölgede saat 22.30’da aldığımız bilgiye göre Oğuz Ayan yönetimindeki Ford Otosan-Fenerbahçe 2 ile Sinan Sümer dümenciliğindeki Arçelik-Papili II lider tekneyi izliyordu.
Tekne Takip Sistemi’ndeki izler hatalı olduğu için “gördüğümüz” değil, temas kurduğumuz tekneleri esas aldık. 22.30’da Targan Hazarhun liderliğindeki Palamut/CPM de 10 knot’lıkrüzgarla Asmalıada’ya yaklaşıyordu. Diğerleri ile temas kuramadığımız için pozisyonları hakkında bilgi aktaramıyoruz.
TEKNE TAKİP SİSTEMİ YENİLENECEK
Bu arada yarışı yenilenen Tekne Takip Sistemi’nden izlemek isteyenler bazı sıkıntılarla karşılaştı.
Ancak edindiğimiz bilgilere göre bu yenileme “şimdilik” kaydı ile geçici bir çözüm olarak sunuldu ve eski yazılım bazı ekler yapılarak devreye alındı. Temmuz ayında yapılacak Deniz Kuvvetleri Kupası’nda tamamı yenilenen sistem devreye girecek ve karşılaşılan bu sorunların tamamı giderilmiş olacak.
Kaynak: TurkSail
Fotoğraflar: Osman UĞUR