Birkaç yıl öncesine kadar şeker hastaları (diyabetli hastaları) dalış ile ilişkilendirilemezdi. Günümüzde ise yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda uygulanan protokoller sayesinde şeker hastaları dalış yapabiliyorlar.
Bu protokole göre hastanın dalıştan 60, 30 ve 10 dakika önce olmak üzere parmağından örnek ile kan şekeri ölçülmekte glikoz seviyesi normal ise dalış gerçekleşmektedir. Dalıştan 15 dakika sonra son bir ölçüm daha yapılmakta ve dalışın kan glikoz seviyesine etkisi gözlemektedir.
Horizon 2020 kapsamında Green Bubbles Projesi’nden yararlanan bir Türk firması olan Boğaziçi Uluslararası Eğitim ve Danışmanlık Merkezi (BURC) ve Divers Alert Network (DAN) araştırmacılarının ortak yürüttüğü proje ile şeker hastalarını bu eziyetli işlemden kurtardılar.
Birlikte çalıştıkları iş ortaklarından Movi’nin geliştirdiği bir cihaz ve deri altına yerleştirilen sensör sayesinde gerçek zamanlı olarak sürekli kandaki şeker seviyesini ölçüldü. Elde edilen bilgiler sualtından akustik modem ile yüzeydeki bir monitöre iletildi.
26 Mayıs 2017’de İstanbul Akvaryum’unda yapılan dalış 35 dakika sürdü. Denek dalgıç ile yüzey arasında akustik modem sayesinde kesintisiz iletişim sağlandı. Deneme süresince dalgıçtaki sensörden yüzeye her 5 dakikada bir örnek gönderildi ve. Toplam 7 kez kan şeker seviyesi örnek alınarak belirlendi.
Gökhan Karakaş
“DENIZKARTALI” Haber Portalı
https://denizkartali.com/