25 Kasım 2014 Salı
– Antik kentte ortaya çıkarılan ana yol ve çevresindeki tarihi kalıntıları inceleyen Bakan Ömer Çelik, tarihin ilk duble yolunun Anavarza Antik kentinde bulunmasının heyecan verici olduğunu belirterek şu açıklamada bulundu:
“Son yapılan çalışmalarla burada Türkiye’nin en büyük antik kentini keşfetmiş bulunuyoruz. Tarihin ilk duble yolu burada diyorlar. Fakat duble yoldan da öte 34 metre genişliğinde, 2 bin 700 metre uzunluğunda, iki tarafından gidilip gelinen, ortasından savaş arabalarının gittiği, etrafında sütunlar olan bir yoldan bahsediyoruz. 1600 civarında sütundan bahsediliyor. Bana verilen bilgi notlarında önümüzdeki 10 yıl içerisinde bunun 3-4 bine çıkabileceği ifade ediliyordu.
ANLAMI YENİLMEZ ŞEHİR
Burasının çok önemli bir özeliği Romalıların ordugahı olması. Asıl ismi de bir rivayete göre eski Farsça ‘na-barza’dan geliyor. Yani ‘yenilmez’ demek. Girdiği hiçbir savaşta yenilmemiş bir kent burası. Orta Doğu ve Mezopotamya’daki bütün tarihin yönünü değiştiren olaylara buradan hükmedilmiş. Bir bakıma da bir strateji merkezinde bulunuyoruz. O sebeple 60-70 bin kişilik Roma ordugahı sürekli burada olmuş. Burada yaşayanlarla birlikte 80 bin kişilik bir nüfusa ulaşılmış.
EFES’TEN 10 KAT BÜYÜK BİR ANTİK KENT ÇIKABİLİR
Kalenin bulunduğu yerde iki kilise üç tane hamam, bir meclis binası ve Anadolu’nun hemen hemen en büyük amfi tiyatrosunun burada olduğundan bahsediliyor. Nihayetinde burada olimpiyat yapma izni verilmiş. Belki de Anadolu’nun en büyük olimpiyat oyunları burada oynanmış. Ve Efes’ten 10 kat daha büyük bir antik kentin ortaya çıkmasından bahsediliyor. Yine çok önemli bir özelliği eczacılığın babası, tıbbın babası olarak kabul edilen Dioskorides burada doğmuş. Onun da burada Kozan’da bir heykelini yapacağız. Eczacılık üzerine kitabı yıllarca okutuldu üniversitelerde. Dolayısıyla burada bir üniversite olması da bu bakımdan muhtemel gözüküyor.
Bir diğer yandan bildiğiniz gibi Homer’in, Eflatun’un burada belli bir müddet yaşadığından bahsedilir. Şimdi verilen bilgiye göre Ağustos ayına ismini veren İmparator Agustus’un da burayı ziyaret ettiği söyleniyor. Bu civarda ve başka yerlerdeki bahsedilen konulardan bir tanesi ölümsüzlüğü bulan Lokman Hekim’in de burada yaşadığı, zaman zaman da biliyorsunuz Dioskorides ile Lokman Hekim arasında paralellikler kurulur bazı efsanelerde. Dolayısıyla burada büyük bir antik kent ve bu bölge için hakikaten tarihi değeri yüksek bir yapılaşma ortaya çıkmış bulunuyor. ” dedi.
ÖDENEKLER ARTIYOR…
Anavarza Antik Kenti Kazıları için belirlenen ödeneklerin artırılacağını belirten Bakan Ömer Çelik; şu bilgileri verdi:
“Sonuçlara hızla ulaşılması için buranın ödeneğini birkaç kat artıracağım. Çünkü burası hem bu bölge için hem Anadolu tarihi için çok önemli bir yer. Roma’yı ilgilendirdiği kadar Bizans’ı, Sasanileri, Kilikya Krallığı’nı ve Osmanlı Devleti’ni ilgilendiriyor. Meclis binası ortaya çıkarıldığı zaman altında bazı kitabeler bulunabileceğini dolayısıyla bölge tarihiyle ilgili yeni keşifler yapılabileceğini söylüyor hocalarımız.
Anavarza Anadolu’nun en büyük antik kenti olmaya aday ve içinde bulunan stadyum, amfi tiyatro, kiliseler, hamamlar, duble yol gibi bir yol ve başka özelliklere de sahip olduğu görülüyor. Dün bana bir sunum yapılmıştı Adana’da yeni yapılacak bir yolla ilgili. Ben orada belediye başkanına yolun genişliği ne kadar diye sordum ’40 metre’ dedi. Bu yeni yapılıyor ve Adana’nın trafik problemini halledecek bir yol. Ama tarihte böylesi bir yol belki de bin 700 yıl önce gördüğünüz gibi 34 metre genişlikte yapılmış. Bugün normal bir şehirde modern insanın ihtiyacını karşılayan hemen her şey burada var. Din merkezleri var, amfi tiyatro, stadyum var, olimpiyatların yapılması söz konusu, büyük felsefe düşünürleri burayı ziyaret etmişler, burada bir dönem yaşamışlar, eczacılığın ve tıbbın babası burada doğmuş, büyük imparatorlar için ordugah olmuş, Mezopotamya ve Orta Doğu’nun strateji merkezi olarak değerlendirilmiş bir yer. Bakanlık olarak tam kapasite destek vereceğiz. ” şeklinde konuştu.
HOME OF ANAVARZA TANITIMI BAŞLIYOR
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Ömer Çelik, bir gazetecinin “Adana’daki turizm potansiyelini nasıl harekete geçirebiliriz? ” şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:
“Bu biraz kültür turizmine duyulan ilgiyle bağlantılı. Biliyorsunuz yakın zamanda da Yumurtalık’ta çok müstesna bir mozaik ortaya çıktı. Burada tur operatörleri ve diğer yetkililerle toplantılar yapıyoruz. Bütün Çukurova Havzası’nın tur paketleri içerisine alınması, yurt dışında daha çok tanıtılması için Tanıtma Genel Müdürlüğümüze talimat verdim. Bu bölgenin tanıtılması için özel bir strateji geliştiriyorlar. Hatta, ‘Home of’ diye bir konseptinde Anavarza’ya özel bir yer verilecek, Türkiye’den, Anadolu’dan bahsedilirken ‘Home of Anavarza’ diye bahsedilecek. Bunun dışında da Antalya’ya, Kapadokya’ya gelen birisinin bu bölgeyi ziyaret etmesi, bu bölgeyi ziyaret edenin Hatay’ı ziyaret etmesi gibi bir paket haline getirmeye uğraşıyorlar.
Adana’ya gelecek turist sayısı konusunda hedef verirsek gerisinde kalabiliriz, ilerisine geçebiliriz. Ama şunu söyleyebilirim size: Deniz-kum-güneş turizminin ötesinde yeni diriltmeye, canlandırmaya çalıştığımız 2-3 tane bölge var. Bu yeni stratejimizin merkezindeki yerlerden bir tanesi burası. Sadece ben Adanalı olduğum için değil. Burası tarihte bizim kendi tarihimize, milli mücadeleye ne kadar yön vermiş. Abdülhamit zamanında yapılmış Varda Köprüsü’nden bulunduğumuz yere 1700 yıllık bir şehrin üzerindeyiz. 3 bin yıllık bir taş köprü var üzerinden hala istersek araç geçebiliyor. Tarihin bazı etnik gruplar açısından ilk krallıkları var, Roma burada çok önemli bir yer tutuyor, aynı zamanda Osmanlı Devleti. Tüm bunları bir strateji haline getiriyoruz, tanıtma stratejimizin merkezine koyuyoruz.
Tanıtmayla ilgili çalışmalar başladı. Buraların ortaya çıkarılması ve tanıtılmasına dönük ödenekleri azami miktara çıkardım. Onun ötesinde de tur operatörleriyle, turizmin önde gelenleriyle yapılan toplantılar bitti. Bundan sonrasında bunlar paketlere girdi. İnşallah burada daha çok turist, daha çok yabancı ziyaretçi göreceğiz. Köylü kardeşlerimiz burada son derece misafirperver ev sahibi. ” dedi.
SİT ALANI SORUNLARI İNCELENEREK RAPORLANACAK..
Anavarza Antik Kenti’nin içinde bulunduğu köyde yaşayan vatandaşların sit alanı olmasından kaynaklanan sorunlarına da değinen Bakan Ömer Çelik, şu açıklamada bulundu:
“Burada iki tane problemden bahsetti arkadaşlarımız. Bir tanesi tarihi kalıntıların, belki bazı değerlerin gündelik hayatta kullanılması. Bir diğer problem de vatandaşlarımızın buralar sit alanı ilan edildiği için evlerinin tamiratında herhangi bir çivi bile çakamamaları. Daha önce onlara başka sözler verilmiş. İlgili genel müdürlerimiz burayı bir inceleyecekler, hem bu kentle ilgili yapılacakların talimatlarını yerine getirecekler hem de varsa o tip tarihi eserleri nasıl toplayabiliriz, bir de buradaki vatandaşımızın sıkıntılarını nasıl giderebiliriz yönünde çalışacaklar.
Burası hem Kozan için hem Adana için hem de bütün Anadolu için büyük bir tarihi kültürel miras. Burada önemli olan hem bu mirası korumak hem de vatandaşımıza gündelik hayatında yapabileceğimiz kolaylığı sağlamak. İkisinin çatıştığı yerde de hiçbirine zarar vermeden bir çözüm üretmeye çalışacağız tabii ki. Bu kadar büyük bir mirasa sahip olmanın bazı külfetleri oluyor bu külfetlere de doğrusu bu tarihi mirasa hak ettiği değeri vermek bakımından katlanmak gerekiyor. ” şeklinde konuştu.
Kaynak: turizmhaberleri.com