01 Temmuz 2014 Salı
– turizmhaberleri.com/ haber Merkezi
Turizm sezonu ile birlikte orman yangınları da her zaman olduğu gibi başladı. Bu kez tatil cenneti Adrasan oldu başlangış noktası.. İnceboyun mevkiinden başlayan yangın ağaçlar, orman canlıları ve otelleri de küle çevirdi.
Yazarımız Tuncay Neyişçi, orman içi veya yakınında yapılan turistik tesisleri yangın tehlikesine karşı 30 yıl önce uyarmaya başladığını ancak kimsenin dinlemediğini belirten haberimiz ile Türkiye’nin yakıcı gerçeklerine dikkat çekmiştik
link: www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=27867
Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu (A Platformu) Üyeleri; Adrasan yangınını ilk andan itibaren yakından takip ettiler ve gözlemlerini kamuoyu ile paylaştılar.Yangın söndürme ve kurtarma çalışmalarının büyük eksiklikler ve iletişimsizlikle sürdürüldüğüne dikkat çeken A Platformu; ” Türkiye olarak bu yangından ders almamız gerekir ” mesajı verdi.
İşte A Platformu’nun Adrasan Yangını Analizi:
Yaz ayları nedeniyle normalde artması gereken sıcaklar, küresel iklim değişikliği nedeniyle daha da artmış ve ne yazık ki; etkisi çok büyük olan Adrasan’da büyük bir yangın yaşanmıştır.
Adrasan’daki yangında, hem halkın ekmek kapısı olan işletmeler yanmış, hem de çok büyük bir doğal ormanlık alan yanmıştır.
Küresel iklim değişikliği nedeniyle yaz aylarında başlayan aşırı kuraklığın ve sıcaklığın etkisiyle bilim dünyası ne yazık ki; büyük afetlere dikkat çekmektedir. Yaşanması olası büyük afetlerin başında orman yangınları gelmektedir. Özellikle Türkiye olarak kıyılarımızın ormanlık alanlarla çevrili olması nedeniyle Adrasan yangını bize almamız gereken birçok unsurlar taşımaktadır.
Adrasan yangını, bir yerleşim yerinin bile ne kadar büyük bir tehdit altında olduğunu, yangınların sadece doğal alanları değil, insanların ekmek kapısı ve yaşamlarını da nasıl etkileyebileceğini ortaya koyması açısından çok önemlidir.
Bizler yangında zarar gören yurttaşlarımıza geçmiş olsun demek, bu afetlere ve de ve de etkilerinin artmasına dikkat çekmek ve bunların asıl sebepleri olan küresel iklim değişikliğinin engellenmesi için hala yapılacak şeylerin olduğunu kamuoyu ile paylaşmak için, A Platformu olarak dün geceden itibaren Adrasan’dayız.
Adrasan yangını devam ederken geldiğimiz bölgede hem yetkililerle, hem de halkla görüştük. Yaptığımız inceleme ve gözlemler ve görüşmeler ile ilgili tespit etimiz durumlar şunlardır:
1-Adrasan yangını dün saat 12.30’da bölgedeki Likya yolu civarında ormanlık bir alanda ve düz bir arazide başlamıştır.
2-Adrasan’da 3 otel, 2 hediyelik eşya dükkanı tamamen yanmış; diğer pansiyon, günübirlik tesis, bungalov, büfe gibi işletmelerin etrafındaki bahçe- çalılıklar yanmıştır.
3-Yangında Orman Bölge Müdürlüğünün verdiği bilgiye göre 120 hektarlık alanın yanmıştır. Ancak tahminimize göre bu rakam daha da artacak görünmektedir.
4-Yangını ilk olarak 40 civarında yurttaş ykazma kürek ve çalılarla söndürmeye başlamış; ateşi çembere almaya çalışmışlardır. Ağaçların altlarındaki kurulukları temizlerken, o arada ağaçlar yanmaktadır. Yaklaşık 20 dakika sonra itfaiyenin Adrasan’daki tek aracı yangının üst tarafına doğru gelmiştir. Hortumları takılmış, araç çalıştırılmış ancak hortumlar patlamıştır.
15 dakika sonra ise orman yangın söndürme araçları gelmiştir. Araçları, bölgeyi bilen halk yönlendirmeye çalışmış, ancak yeterli organize olamadıkları halk tarafından ifade edilmiştir. Yangın bu arada halkın meyve bahçesine-nar bahçesine sıçramış; kontrol altına alınmak üzereyken araçlar başka yangın bölgesine çekilmiştir.
Bu arada Kumluca’da konuşlanan yangın helikopteri İlk olarak yaklaşık yarım sonra gelmiştir ve müdahale etmiştir.
Halk, tek helikopterin yetmeyeceğini, ikinci helikopterin gelmesi için tekrar aramış; aramalarda halka, “ikinci helikopter, ancak bir helikoptere daha ihtiyaç var derse gelir ” diyerek bilgi vermiş oldukları söylenmektedir.
Devam eden yangında rüzgarın yön değiştirmesiyle birlikte alevler işletmelere doğru gelmeye başlamıştır. İlk olarak Mithat otel yanmaya başlamıştır. Bölge halkı ormandaki yangına doğru giden itfaiye araçlarına giderek “yanıyoruz, bize yardım edin! ” demişlerdir. İşletmelerin önüne yakın yerde bekleyen 6-7 itfaiye aracı olmasına rağmen, “amirlerimize söyleyin ” demişlerdir. Başlarında o anda amir olmadığı için yardım gelememiştir. Bir arazöz su sıkmak için makarayı açmak üzereyken Mithat otelin alevlerinin hızla parlaması ve patlamaya benzeyen bir ses gelmesi nedeniyle de müdahaleden vazgeçmiştir.
Halk hortumu biz çekelim demiş ancak buna imkan olmamıştır.
Yangın Cici Baba otele sıçramıştır. Otel daha önceden tüpleri dışarı, deniz kıyısına atmıştır. Yangının sıçramasıyla Cici Baba’da 15 bungalov yanmıştır.
Otel yanarken bu kez Ön otelin ağaçlarına sıçramış bu arada Jandarma güvenlik nedeniyle halkın yangın alanına müdahalesini engellemiştir.
Mithat otelde ilk yangının başlamasıyla birlikte Palmira otelin önünde 10 kadar arazöz konuşlanmıştır. Halk yardım isteyince “su dolduruyoruz. ” demişlerdir. Halk orada su vanası var mıdır? Bilemiyoruz demektedir.
Bölge halkı; “yangını kendi imkanlarımızla söndürmek istedik ama elektrik kesik olduğu için sularımız da kesildi. Çeşme suyumuz olsa oteli kurtaracaktık. Yangın tüpleriyle müdahale ettik ve yangın söndürme tüplerimiz ilk otel yangınında bitti, demektedir.
5-Adrasanda itfaiye ekibinde normal olarak 1 yangın söndürme aracı-arazöz bulunmaktadır. Belediye seçimlerinden sonra itfaiye ekibi başka yere atanmış, yeni gelen ekibin bölgeyi yeterli tanımadığı söylenmektedir.
6-Yangın bölgesi olan kıyıda afet dönemlerinde su almak için olması gereken yangın vanalarının olmadığı, gelen itfaiye araçlarının suyu Sarıkavak deresinden aldığı söylenmiştir.
7- Yanan bölge ve işletmeler deniz kıyısında olmasına rağmen arazözler denizden su almamışlar, dereden su almak için beklemişlerdir.
8-Yangın anında işletmelerde çok kullanıldığı için çeşme suları azalmıştır. Çoğu yurttaş havuzdan kovalarla su alarak, ilaçlama arabalarıyla su sıkarak yangını söndürmeye çalışmışlardır.
9-Yangın başladığı andan itibaren bölgede elektrikler kesilmiştir.
10- Yanan ormanlık alan halkın evine, işletmelerine çok yakın ve iç içedir. Tüm kıyı doğal kızıl çam ormanlarıyla kaplıdır. Doğal kızılçamlık alanda başlayan yangın bu nedenle işletmelere kolaylıkla sıçramıştır.
11-Yangının başladığı gün çok sıcak bir gündür. Yangın başladığı anda rüzgar azdır. İlk anda yangına müdahale edildiği ve yangının söndüğü gerekçesiyle bir süre ara verildiği gözlenmiştir. Ancak daha sonra rüzgarın aşırı artması nedeniyle yangın tekrar büyümüş ve tüm çevreye yayılmıştır.
12- Bölüm bölüm başlayan ormanlık alan çok büyük zarar görmüş gündüz başlayan yangın gece boyunca devam etmiş, ertesi sabah günün ağarmasıyla birlikte helikopterler tekrar yangın söndürme işlemine devam etmiştir.
13- Halk yangın esnasında dumandan çok etkilenmiştir. Duman nedeniyle insanlar nefes almakta zorluk çekmişlerdir.
14-Ormanlık alandaki yangın yaban yaşamı da etkilemiştir. Halkın tanık olduğu bir olay çok etkileyicidir. Ormanda yaşayan yaban domuzları vardır ve yanan iki yaban domuzu yanarak ormanın içinde yanmayan bölgelere kaçmaya çalışmaktadır. Bu olayın görgü tanıkları çok üzülerek anlatmışlardır.
15- Halkın morali çok bozuktur. Geçimini turizmden sağlayan yurttaşların ne yazık ki; ekmek teknesi yanmıştır. Daha sezonu yeni açan işletmeler, yaz boyunca bu olayın turizmi etkileyeceğini, bölgede olağanüstü doğal güzelliklerin yanması sonucu tatilcilerin buraya gelmeyeceğini düşünmektedir.
16- tüm bu durumlara rağmen bölgeye yangın organizasyon ekibi 19.00 civarında gelmemiştir.
Bizler; A platformu olarak Adrasan bölgesindeki yaraların bir an önce sarılmasını ve küresel iklim değişikliğinin engellenmesi için Türkiye’nin karbon salınımını bir an önce azaltmasını; kömür, petrol vb gibi doğaya zarar veren enerjilerin kullanılması yerine iklim dostu enerjilerin kullanımına geçilmesini talep ediyoruz.
Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu (A Platformu)
Kaynak: turizmhaberleri.com