Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, “Denizle ilişkili faaliyetlerden yılda 450 milyar dolarlık değer yaratan Akdeniz’in kaynaklarını gelecek nesillere aktarmak istiyorsak acilen harekete geçmemiz gerekiyor” dedi.
Dünyanın en çok turist çeken bölgelerinden biri olan Akdeniz aynı zamanda dünya çapında en fazla avcılık yapılan, kaynakları en çok tüketilen denizler arasında yer alıyor.
Çok sayıda nadir ve endemik canlı türüne ev sahipliği yapan Akdeniz’de çeşitli köpekbalığı, balina, yunus, deniz kaplumbağası türlerinin yanı sıra balık ticaretinde küresel öneme sahip mavi yüzgeçli orkinos türleri de yaşıyor. Ancak bu doğal zenginlik yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.
Yasadışı balıkçılık, petrol-doğal gaz arama ve işletme çalışmaları, kıyılardaki aşırı yapılaşma, artan deniz trafiği ve plastik kirliliği, Akdeniz ve onun sunduğu kaynaklara bağımlı yerel topluluklar için büyük riskler oluşturuyor.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) “30 x 30: Akdeniz’de Biyolojik Çeşitliliği ve Balık Stoklarını Yeniden Canlandırmak” başlıklı raporuna göre Akdeniz’in yüzde 9,68’i Deniz Koruma Alanı olarak ayrılmış durumdayken bu alanların yalnızca yüzde 1,27’si etkin bir şekilde uygulanan yönetim planına sahip. Dünya ortalamasından yüzde 20 daha hızlı ısınan Akdeniz aşırı avlanma, kitle turizmi, plastik kirliliği, iklim değişikliği gibi tehditlere karşı savunmasız durumda.
…
Kaynak: Deniz Haber – https://www.denizhaber.net/akdenizi-kurtarmak-icin-hayalet-aglara-karsi-yelken-acildi-haber-103135.htm