Bodrum Deniz Kurtarma’nın rüyası gerçek oldu

Bodrum ve çevresindeki başarılı operasyonları ile tanınan Bodrum Deniz Kurtarma Derneği’nin çalışmaları AB İnsani Yardım Komisyonu Türkiye Ofisi’nin de dikkatini çekti. Komisyonun sağladığı hibe ile Finlandiya’da özel olarak inşa edilen tam donanımlı Türkiye’nin STK’ya ait ilk deniz ambulansı hizmete girdi. Tüm seyir gereçleri de Raymarine Türkiye tarafından karşılandı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı eşgüdümünde faaliyet gösteren ve son 2-3 yıl içerisinde yaşanan denizdeki mülteci kazalarına Sahil Güvenlik unsurlarıyla birlikte gerçekleştirdiği kurtarma operasyonları ile dikkatleri üzerine çeken Bodrum Deniz Kurtarma’nın en büyük hayali gerçek oldu.

AB İnsani Yardım Komisyonu, 404 bin Euro’luk hibede bulundu. Ayrıca Sağlık Bakanlığı mevzuatına uygun 100 bin Euro değerinde tıbbı malzemelerin alınması, Raymarine Türkiye’nin elektronik seyir gereçleri sponsorluğu ve Bodrum Deniz Kurtarma Derneği destekçilerinin katkıları ile Türkiye’nin bir sivil toplum örgütüne ait tam donanımlı ilk deniz ambulansı hizmete girdi.

“Yaşam” adı verilen deniz ambulansı, Sahil Güvenlik Komutanlığı eşgüdümünde Bodrum yarımadası ve çevresinde arama kurtarma operasyonlarına destek sağlayacak ve tüm bu faaliyetleri ücretsiz gerçekleştirecek.

PROJE 1.5 YIL ÖNCE BAŞLADI

Bodrum Deniz Kurtarma Derneği’nin sürdürdüğü çalışmaları değerlendiren AB İnsani Yardım Komisyonu (ECHO) Türkiye Ofisi, 1.5 yıl önce dernek yetkilileriyle irtibata geçti. ECHO yetkilileri bu süreçte Bodrum ziyaretleri ile derneğin o güne dek yaptığı başarılı çalışmalarla ilgili incelemelerde bulunuldu. Uzun süren görüşmeler sonucunda projeye onay verildi.

Onayın ardından, Bodrum Deniz Kurtarma’nın araştırmaları başladı. Sonunda deniz güvenliği, kurtarma ve liman hizmetleri konusunda yeterliliği kanıtlanmış, Avrupa’da sınıfında pek çok ödül kazanan Finlandiyalı Sargo firmasında karar kılındı.

Açık denize dayanıklı, her tür hava koşulunda seyir yapmaya elverişli, otomatik dengeleyici sisteme sahip olan ve 40 knot hız yapabilen 12 m boyundaki teknenin üretimi için sipariş verilirken, bir deniz ambulansı için Sağlık Bakanlığı mevzuatına uygun ayrıntılar da plana dahil edildi. Bodrum Deniz Kurtarma ekibi, teknenin iç projesini Finlandiya’daki firmaya gönderdi ve tasarımın buna göre yapılmasını istedi.

MİLTA BODRUM MARİNA’DA DONATILDI

İnşası tamamlanan tekne 14 günlük karayolu yolculuğu sonrasında Bodrum’a getirildi ve Milta Bodrum Marina’da Bodrum Deniz Kurtarma yetkililerine teslimi gerçekleşti.

Sıra, teknenin donatılmasına gelmişti. Bu konuda Raymarine Türkiye devreye girdi ve ciddi bir sponsorluk desteği sağlayarak gece görüş-termal kamera, kapalı sistem radar, VHF haberleşme cihazları ve Sahil Güvenlik unsurlarıyla birlikte gerçekleştirilen sualtı arama kurtarma operasyonlarında büyük yarar sağlayacak 3 boyutlu sonar gibi tüm elektronik seyir gereçlerini karşıladı.

Sağlık malzemeleri konusunda Türkiye ve Doğu Avrupa’nın en büyük ambulans ve ekipmanları üreticisi olan, EMS (Mobil Sistemler ve Hasta Malzemeleri Sanayi A.Ş.) ile anlaşmaya varıldı. Firmanın proje departmanı ile ortak çalışmalarla standart ve tekne için özel üretilen malzemelerin temini, Bodrum Deniz Kurtarma Derneği destekçilerinin katkılarıyla sağlandı.

Dolayısıyla Bodrum için oldukça önemli bu projenin hayata geçmesi nedeniyle düzenlenen törene katılım da yoğun oldu.

Teknenin deniz indirme törenine Muğla Valisi Amir Çiçek, Avrupa İnsani Yardım Türkiye Ofisi (ECHO) Başkanı Jane Lewis, Muğla İl Jandarma Komutanı Yavuz Özfidan, Muğla İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, SG Ege Deniz Bölge Komutan vekili SG. Albay Mete Çağlar, SG Güney Ege Grup Komutanı Marmaris Oğuz Bavbek, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Haluk Baş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Geçin, STK temsilcileri ve çok sayıda denizci-sağlık personeli katıldı.

“DENİZDE KENDİMİZİ DAHA GÜVENDE HİSSEDECEĞİZ”

Bodrum Deniz Kurtarma Derneği Başkanı Ömer Karacalar’ın törende oldukça heyecanlı olduğu gözlendi.

Türkiye’de ilk defa bir sivil toplum kuruluşunun deniz ambulansı sahibi olduğunu belirten Karacalar, bu ambulans ile Yalıkavak ve Kissebükü arasında kalan sahada halka ücretsiz hizmet vermek istediklerini ifade ettiği açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Yaşam’, hayatlarımızı kurtarmak için tasarlanmış, son teknoloji ürünü bir deniz ambulansıdır. Türkiye’de ilk defa bir sivil toplum örgütünün bünyesinde bulunduracağı bu deniz ambulansı Finlandiya firması Sargo’ya ait. Deniz ambulansımız askeri taşıtlarda bulundurulacak asgari tıbbi cihaz, araç-gereç ve malzemelere sahip olup, her türlü hava koşulunda sarsıntısız seyir yapabiliyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı koordinesinde Bodrum yarımadası ve çevresinde ‘ücretsiz’ hizmet verecek olan ambulansımız, kuşkusuz hepimizin denizlerde kendimizi biraz daha güvende hissetmemizi sağlayacak.”

“CESUR VE KARARLI BİR DURUŞUNUZ VAR”

İnsani Yardım Komisyonu Türkiye Ofisi (ECHO) Başkanı Jane Lewis de, Bodrum Deniz Kurtarma Derneği ile Sahil Güvenlik’in mülteci krizinin başladığı günden bu yana binlerce mülteciyi arama ve kurtarmada cesur ve kararlı bir duruş sergilediğini söyledi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Bodrum Deniz Kurtarma Derneği’nin işbirliğinden büyük bir memnuniyet duyduğunu söyleyen Lewis, “Ambulans teknesinin hizmete girmesi, zaten çok iyi bir şekilde yürütülen olağanüstü çalışmalara sadece ufak bir katkı olarak değerlendirilebilir” dediği konuşmasına şöyle devam etti.

“Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın hizmete girmesinin birinci yıldönümünde Ege denizinde ölümlerin ve tehlikeli geçişlerin azalması bizleri bir nebze rahatlatırken, bugün Yunan adalarına günde yaklaşık yüz kişi geçmeye devam ediyor ve onları korumak için halen daha yapacaklarımız var.”

“Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda ve Bodrum Deniz Kurtarma Derneği’nde çalışan tüm cesur kadınlara ve erkeklere ben buradan sadece en derin ve en samimi teşekkürlerimi sunabilirim” diyen Lewis, projeye katkıda bulunan herkese teşekkürlerini iletti.

STK İLE KURUMLAR ARASINDA ÖRNEK ÇALIŞMA

Ardından söz alan Muğla Valisi Amir Çiçek, Bodrum ve Muğla’nın diğer ilçelerinde denizle hayatın iç içe olduğunu ve bu nedenle denizde de insan hayatı için ciddi riskler bulunduğunu belirtti.

Çiçek daha sonra şunları söyledi:

“Önemli olan Sivil Toplum Kuruluşları ile kurumların ortaklaşa çalışmaları sayesinde insan hayatındaki riskleri en aza indirecek bu projeleri yaratmak ve hayata geçirmektir.

Özellikle göçmen konusunda ilimizde yaşanan olayların bir bölümünde Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Bodrum Deniz Kurtarma Derneği gönüllü üyelerinin o facialarda nasıl çalıştıklarına, insanların hayatını nasıl kurtardıklarına bizzat şahit oldum. Örnek projeye imza atanları ve emeği geçenleri kutluyorum.”

Kaynak: TurkSail

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !