Türk bayrağına geçiş komisyonda kabul edildi

Torba tasarıda yer alan düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Yabancı bayraktan Türk bayrağına geçecek yatlar için bir sefere mahsus gümrük ve damga vergisi ile harçlar kaldırılacak.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, sularımızda sahibi Türk 5 bin 600 adet yat bulunduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, tasarıda yer alan maddelerle iki ayrı düzenleme yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

“Maddelerden biriyle yatlar üzerindeki yıllık harcı kaldırdık. Geçici maddeyle de hali hazırda yabancı bayraklı olan ve kanun çıktıktan sonra Türk bayrağına geçecek yatlar üzerindeki yükü bir kereliğine kaldırıyoruz. Yani, yabancı bayraklı olup da bu kanun çıktıktan sonra Türk bayraklı hale geçecek gemi ve yatlar için gümrük vergisi, damga vergisi, harç ve veraset ve intikal vergisi gibi bütün vergileri kaldırıyoruz ki, yatlar Türkiye’ye gelsin.”

ULUSLARARASI MEVZUATA GÖRE YAPTIRIM ŞANSI YOK

Şu anda Türk denizleri ve marinalarında 4 bin 500 Türk bayraklı tekne olduğunu belirten Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, “Türk sahipli yabancı bayraklı tekne sayısı ise 5 bin 600 adet. Bunların içinde 12 metrelik amatör denizci teknesi de var, 30 metrelik yat da var” dedi.

Uluslararası mevzuat gereği bunlara herhangi bir yaptırım uygulama şansı olmadığını aktaran Selçuk konuşmasına şöyle devam etti:

“Bunlar Türk bayrağına geçtiği takdirde tescil sırasında yaklaşık büyüklüğüne göre ortalama bin lira civarında gelir elde edilecek. Harç kaynaklı vazgeçilen gelir ise yaklaşık 16 milyon lira. Alınacak tescil geliri bu kaybın bir kısmını karşılayacaktır.

Fakat buradaki asıl amaç bu teknelerin kontrol ve denetim dışında, yabancı bayraklarla bizim Türk marinalarında dolaşmasının önüne geçilmesidir. Bunları sadece liman devleti olarak sınırlı yetkilerimizle denetleyebiliyoruz.”

ŞEVLİ’NİN SÖZLERİ TARTIŞMA YARATTI

Komisyona bilgi veren Ulaştırma Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdür Vekili Cemalettin Şevli de, teknelerin Türk bayrağına geçmesinin faydalarını anlatırken, “Bizim teknemiz olduğu zaman biz ne yapıyoruz? Kendi adamımızı çalıştırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Komisyon Başkanı Süreyya Bilgiç, Şevli’nin sözlerine, “Ütopik açıklama yapmayın. Yani bayrak değişince Türk mü çalışacak o teknelerde?” diyerek tepki gösterdi.

MHP’li Mustafa Kalaycı ise maddeyle tüm yatlarda yıllık olarak alınan harçların kaldırıldığını belirterek, “O zaman kara araçlarında da kaldıralım ya, her vizede harç ödüyoruz” önerisinde bulundu.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bilgiç, “Onlar zaten buradalar, dışarıda yok da o yüzden. Biz dışarıdakini buraya getirme ve yabancı sularda Türk bayrağıyla anlı şanlı dolaştırmak için bu düzenlemeyi yapıyoruz” karşılığını verdi.

Kaynak: Deniz Haber / TurkSail

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !