Ülkelerinden çıkan turistlerin gittikleri ülkelerde kendi otellerinde ağırlanmasını isteyen Çin’li yatırımcıların bu açıdan Türkiye’de de otel baktıkları belirtiliyor.
Hafta sonunda TÜSİAD’ın düzenlediği TÜSİAD “Çin’i Anlamak, Çin ile İş Yapmak” Konulu konferansa katılan işadamları arasında yer alan turizm yatırımcıları konuyla ilgili bilgi verirken Türkiye’nin Çinli yatırımcıların gündeminde olduğunu söyledi.
Hürriyet Gazetesi’nde yer alan Jale Özgentürk’ün haberinde şöyle deniyor:
Kültür turizmini tercih eden Çinlilerin Almanya ve ABD’yi geride bırakarak, dünyanın en büyük dış turizm kaynağı olacağı tahmin ediliyor.
Çinli yatırımcılar da ülkelerinden çıkan turistleri gittikleri ülkelerde kendi otellerinde ağırlamak istiyor. Bu yüzden dünyada satışa çıkan ünlü otel zincirlerinin en önemli talipleri arasındalar, Geçen yıl New York’un sembol otellerinden Waldorf Astoria’yı 2 milyar dolara satın alan Çinli sigorta şirketi Anbang, bu yıl içinde Blackstone Grubuna ait Strategic Hotels&Resorts’ü 6.5 milyar dolara satın almıştı. Şirket şimdi de 12.2 milyar dolara Marriott ile el sıkışan Starwood’la yanştı. Radisson Oteller Zinciri’nin bulunduğu Carlson Grubunu da Çinli HNA Tourism Group satın aldı.
Türkiye ile Çin arasında turizmde beklenen gelişme sağlanamasa da, Çinli yatırımcıların radarında olan ülkelerden biri de Türkiye.
Bu yıl iki ülke arasında adı konmamış bir gerginlik yaşandı, gelen turist sayısı 330 binden 250 bine düştü ama hedef 1 milyon turist.
Çinli turistlerin en çok ilgi gösterdiği bölgelerden biri Kapadokya, diğeri ise İstanbul.
Gür Hukuk Bürosu’nun sahibi Tevfik Gür, son günlerde yatırımcılarda bir hareketlenme olduğunu söylüyor.
Çin’in büyük turizm gruplarından Wanda’nın Türkiye temsilcisi Ferzan Çelikkanat da Çinli turistlerin kültür ve doğa turizmini tercih ettiğini belirtiyor.
Dünyada 20 büyük yatırım fonunun 9’unun Çinli olduğunu söyleyen Çelikkanat, kendi amaçlarını da Çinli bir fonla işbirliği yapmak olarak açıklıyor.
Kaynak: Turizm Gazetesi