Karışım Gaz Dalışları – 5

Birinci bölümde kuru hava ile dalmanın dezavantajlarından bir olarak O2 gazının yüksek basınç altında solunması sonucu O2 zehirlenmesine neden olması gösterilmişti. Trimiks kullanımının ikinci temel amacı, narkotik etkisi olan N2 oranının azaltılması gibi, zehirleyici etkisi olan O2’nin oranının da azaltılabilmesidir.

Bilimsel kaynaklarda, solunan gazdaki O2 kısmi basıncının (ppO2) 1,6 ATA’nın üzerinde olmasnın genel çoğunlukta ciddi O2 zehirlenmesi riski oluşturduğu ifade edilmektedir. Eğer bu ortamda efor sarf edilecek ise kısmi basıncın 1,4 ATA’dan daha fazla olmamasıtavsiye edilir. Bu rakamlar trimiks oran hesaplamalarında büyük önem taşır ve Oksijen Zehirleme Birimi (OZB, Oxygen Toxicity Unit) adıyla sabit olarak alınır. Herkes için kabul edilebilir bir maksimum OZB tanımlanmamıştır ama tavsiye edilen limitlerin aşılmaması, hatta bu oranların 1,4 ATA’nın da altında kullanılması sağduyulu bir dalgıç açısından kabul edilebilir bir önerme olacaktır.

Kuru havayla dalınabilecek ve teorik olarak kabul edilebilecek en fazla derinliği şu şekilde hesaplayabiliriz;

Derinlik = ((ppO2/0,21)-1) x 10 (ppO2 bu makalede OZB ile eş anlamlı kullanılmıştır)

Formülü 1,6 ATA OZB’ye göre çözecek olursak, kuru hava ile dalabileceğimiz en çok derinlik ~66 m olarak hesaplanacaktır. Daha derin dalışlarda kuru hava kullanımının O2 zehirlenmesine neden olabileceği bilinmelidir. Bir sonraki bölümde O2 oranı belirleme hesaplamalarında kullanacağımız formül, bu formülün bir türevidir.

Yener Çeltikçi
Tel: +90-532-597 73 86
E-Mail: yener@fraterna.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !