HUSNU GUMUS “BUYUK ZAFERİ HAZİRLAYAN ZAFERLER”

04 Eylül 2015 Cuma

Hüsnü GÜMÜŞ- turizmhaberleri.com/ Ankara
FIJET ve ATURJET Üyesi
SİNOP Alan Yönetimi Başkanı

BÜYÜK ZAFERİ HAZIRLAYAN ZAFERLER
Bahadır GÜRER’in oluşturduğu, Büyük Zaferi hazırlayan zaferler dizisini 100 yıl öncesindeki izleri ile kamusal hiçbir kaynak kullanılmadan anabilen ve bunu Çanakkale’ye armağan etmek isteyen “BARBAROS ZIRHLISI GÖNÜLLÜLERİ GRUBU ” olarak 8 AĞUSTOS 2015 günü Çanakkale ve Bolayır’da bir araya geldik.


Yabancı Ve Kamusal Kaynaklı Olmayan, Bizden Bir Anma..
Başta Gazi kızı Şükran Barbaros, Gazi torunları, torun çocukları, torun eşleri ve torun torunu olmak üzere 4 nesil bir araya geldik. Değerli gönüllülerimizle Çanakkale Boğaz Komutanlığı içersindeki Barbaros Şehitliği’nde şehit ve gazi olarak Barbaros’a emek verenler, tüm deniz şehitleri, Çanakkale şehitleri, şehitler anıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm kahramanlar için saygı duruşunda şükranlarımız bir kez daha sunuldu.

Bu anlamlı etkinlikle ilgili haberleri Facebook’ta “BZ GÖNÜLLÜLERİ ” başlığı altında fotoğrafları ile izlemek mümkün. https://www.facebook.com/groups/barbaroszirhlisigonulluleri/?fref=ts

Osmanlı Sancak Gemisi Barbaros Hayrettin Paşa Zırhlısı’nın Bolayır önlerinde batırılışına, 100 yıldır unutulmuş olan bu tarihe özel bir gün olarak gelecek 100 yıllar için unutulmayacak bir nitelik kazandıran Sayın GÜRER ve ailesine teşekkürlerimizi yinelemek ve kendileri ile tanışmaktan mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim.


Bundan sonraki yılların planlarının da yapılmaya başladığı bu özel günü yaşayanlar olarak Bolayır Muhtarı Adnan CAN’a dostane destekleri için de ayrıca teşekkür etmek isteriz. Yol, etkinlik ve diğer destekler için verdiği sözler ve yaşama geçirdikleri bu güzel başlangıcın devamı açısından beklentilerimizi güçlendirdi.

Bolayır’ın Çanakkale Savaşları sırasında taktik ve stratejik olarak önemini yerinde yaşayınca fark ettik; Büyük Zafer’e giden yolda anılması gerekenler, gündemde olanların çok küçük bir parçasıydı.


Sekizin Uğuru
Sekiz sayısına mutlak değer olarak tutulan yolda sonuna gelmeyi ve mükemmelleşmeyi de ifade ettiği yönünde yüklenen anlam, 8.8.1915’de Sancak Gemisi Barbaros Hayrettin Zırhlısının batırılması ile başlayan süreçte 9.8.1915 Anafartalar kazanılan zaferle, bir kez daha kanıtlanıyordu.

Barbaros Hayrettin Paşa Zırhlısı İstanbul’dan son seferine dualarla uğurlanırken çoğu şehit olan 700 kişinin azmi ile de yüklüydü. Tarih, Em. Kur. Alb. Nedim KAFKASYALI’nın çok ince bir nokta olarak ifade ettiği gibi Sancak Gemisi’nin cepheye sürülmesi savaşın kaderidir ilkesinin yerindeliğine tanıklık ediyordu.

Sancak Gemisi Barbaros Hayrettin’in sancak çekerek batmasının ardından, 9 AĞUSTOS 1915 günü müttefiklerin çekilmeye başladığı Anafartalar Zaferi ile sonuçlanmıştır.


Barbaros Zırhlısı Gönüllüleri (BZ Gönüllüleri) olarak 8 AĞUSTOS 2015 günü Çanakkale’de ve Bolayır’da anılarımızdaki izleri sıfır noktasında yaşatan bu etkinlikten sonra Büyük Zafer’e ulaşan yolda kazanılan zaferlerin yer aldığı yazıları tekrar okuyor; Turgut ÖZAKMAN’ın “Şu Çılgın Türkler ” ve “Diriliş ” kitaplarını bu etkinliğin izlenimleri ile yeniden değerlendiriyorum.

Nümeroloji ve Palendromik sayılarla ilgilenenlerin yorumlarına bırakacağımız 8.8, 9.8 ve 9.9 tarihlerinin bir tesadüfler zinciri olmadığını düşünüyorum.


Bolayır
Bolayır savaş tarihimizin anlamlı beldelerinden olması yanında Avrupa’da gün batımının en iyi izlendiği noktalardan olan Namık Kemal ve Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Şah’ın mezarlarının da bulunduğu park aynı zamanda Osmanlı’nın Avrupa’ya geçişinin ve Gelibolu’da mutasarrıflık yapan Namık Kemal’in düşüncelerini de yeniden gündeme getirecek etkinliklerle izleyebileceğimiz bir yerleşimdir.

Bahadır GÜRER’in ifade ettiği gibi Bolayır Muhtarlığında oluşturulacak anı köşesinin ilk objesi olan Çelenk’i tamamlayacak katkılar, muhtarın sözünü verdiği Barbaros Şehitleri Parkı ile Gazi Süleyman Şah ve Namık Kemal’i tanımamıza katkı sağlayacak eserler ve unutulmuş bu güzel beldemizi yeniden canlanmasına imkan sağlayacaktır.

Gelibolu’dan İstanbul’a giderken gün batımını izlemek isteyenlerin uğramalarını tavsiye edeceğimiz Köyün özel ürünlerinden yapılacak yemekler (Bolayır Menemeni, Bolayır Salatası, Meyveleri, Suyu) ziyaretçilerin anılarında özel izler olarak kalacaktır.
Çanakkale 18 MART Üniversitesi’nin programlarına da alabileceği birçok özellik Bolayır’da ilgi duyanları ve araştırmacıları bekliyor.

101’nci Yıl
Sayın GÜRER’in ifadesi ile 101 ve sonraki yıllarda da saygıyla anmak için kenetlendik. Katılmak isteyen gönül dostlarımızı da beklediğimiz 101’nci Anma Günü (8 AĞUSTOS 2016 Pazartesi) çalışmaları devam ederken Bolayır’lılara, gönülden destek veren, katkıda bulunanlara sevgi ve saygılarımızı ve gönülleriyle bizim yanımızda olan herkese şükran ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Gelecek yıl için ilgilerini esirgemeyen, desteklerini açıklayan Sualtı Dalış Kulüpleri, Sanatçılarımız, Medya kuruluşlarımız, Turizm Haberleri.com ve tüm dostlarımızın yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşların da Çanakkale’nin bilinmeyen pek çok yönünün günümüze taşınmasının yolunu açacak projemizin benimsenmesi ve sürekliliği için yanımızda olacaklarına inanıyorum.

Günü fotoğrafları ve yorumları ile değerlendiren gönül dostlarımızdan Büşra SARAÇOĞLU ve hazırlamakta olduğu belgeseli merakla beklediğimiz en genç üyemiz Feyza YEDİKARDEŞ’i de gelecek yıl tekrar aramızda görmek istiyoruz.







Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !