18 Mayıs 2015 Pazartesi
– turizmhaberleri.com/haber merkezi
Uluslararası Turizm ve Turistlere Destek Derneği (UTTDER) tarafından düzenlenen “İzmir Sağlık Turizmini konuşuyor” Paneline konuşmacı olarak katılan Medikal Turizm Derneği Başkanı Uzm.Dr.Sinan İbiş; “Sağlık turizmi ve Yaşlı Bakımı Turizminde Türkiye ve İzmir nasıl başarılı olacak” başlıklı sunumunda ülkemizin avantajları doğru değerlendirildiği takdirde bu alanda Türkiye’nin güçlü konuma geleceğine dikkat çekti.
Yaşlı bakımı ve yaşlı turizminde uzun süredir geniş yankı uyandıran sosyal ve ulusal projeler yürüten Medikal Turizm Derneği Başkanı Uzm.Dr. Sinan İbiş; konuşmasında dünya nüfusu yaşlanma grafiğini rakamlarla ele alarak, Türkiye ve İzmir’in yaşlı bakımı ve sağlık turizmindeki konumunu gözler önüne serdi. Sağlık turizmi yapacaklara başarı stratejisi hazırlayan ve tavsiyelerde bulunan Dr. Sinan İbiş’in konuşma metnini gazetemizde yayınlıyoruz.
Uzm.Dr.Sinan İBİŞ
Medikal Turizm Derneği Başkanı
sinanibis@flavius.com.tr
Şu an Almanya da 55 yaş üstünde 15 milyon insan var, Avrupa kıtası ve İskandinav ülkelerinde toplam 325 milyon yaşlı insan var, bu insanların sayısı 2050 yılında 575 milyona çıkacak. İsveç deki 9 milyon yaşayan kesimdeki kadınların ortalama yaşam süresi 82 yıl, erkeklerin ise 78 yıldır. Avrupa ülkelerindeki en yaşlı insanlar Almanya dan sonra İsveç ‘tedir ve 65 üstü insanların oranı yaklaşık olarak yüzde 18 civarındadır ( ülkemizde ise yüzde 6 altındadır ). Bugün dünya nüfusunun yüzde 10 ‘nunu 65 ve daha yukarı yaşlardaki bireyler oluşturmaktadır. Yapılan projeksiyon çalışmalarına göre 2020 yılında dünya nüfusunun 7.5 milyara, altmış yaş ve üstü nüfus grubunun 1 milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya genelinde her geçen ay yaklaşık 800 bin kişi yaşlılığa adım atmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü kayıtlarına göre 65 yaş ve üzeri olarak kabul edilen yaşlı dünya nüfusu 2010 yılında 524 milyondur. Bu sayının 2050 yılında 1,5 milyara yükseleceği tahmin edilmektedir. Yaşlılığın doğurduğu en büyük sorunların başında sağlık sorunları gelmektedir. Yaşlıların yüzde 83 ünde başta kalp hastalıkları, kanserler, akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, fiziksel sorunlar olmak üzere kronik hastalıklardan biri veya birkaçı mevcuttur. Avrupa ülkelerindeki yaşlanma hızlarına bakıldığında ise en hızlı yaşlanan ülke Fransa ve ardından İsveç gelmektedir. Doğum oranlarına bakıldığında ise Avrupa ülkeleri içerisindeki en düşük ülkelerden biri İsveç ‘tir. AB 2025 yılına kadar yaklaşık olarak 8 milyon çalışanını daha emekliye sevk edecektir.
AB ‘nin yeni çalışacak kişiler konusundaki ihtiyacını yeni doğumlarla sağlamasının da mümkün olmadığına göre önümüzdeki yıllarda vakit geçirmeden 8 milyon ve daha fazla sayıdaki iş gücünü transfer etmeye ihtiyacı olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. AB de 2010 yılında yaşlı çalışanların sayısı genç nüfustan daha fazla sayıda olmuştur.
2050 yılında ise 60 yaş üzerinde olacaklar toplam nüfusun yüzde 60 ‘ını oluşturacak, genç nüfus yüzde 20 azalacak, bu gerçekler AB ülkelerinin ekonomik ve sosyopolitik durumunu olumsuz yönde etkileyecektir. AB de kamu harcamaları içerisinde yaşlanmaya bağlı harcamalar yüzde 40 oranındadır. 2000 yılında AB deki 65 yaş üzerinde 60 milyon yaşlı sayısı, 2050 yılında 100 milyon kişiye ulaşacaktır. AB parlamentosu yaşlanmanın doğurduğu sonuçlar için çözüm aramaktadır ve çözüm ülkesi olarak ta tüm yollar Türkiye ye çıkmaktadır. O nedenle Türkiye nin AB geçiş sürecindeki müzakerelerde çözüme kavuşturulamayan göç sorununu özellikle AB de kendi lehine çözüme kavuşturması gerekiyor.
AB nin yaşlılığın hizmetlerinin sunma konusunda çözümsüzlükleri karşısında Türkiye ‘nin genç nüfusunu ve yıllarca Avrupa ya iş gücünü veren bir ülke olarak şansını geliştirmesi de kaçınılmazdır. Devletin ve özel sektörün bunun için politikalarını belirlemesi ve hayata geçirmesi gerekmektedir. Bunun içinde yapması gereken en önemli iş; eğitimsiz ve kalifiye olmayan niteliksiz gençler yerine; iş gücü ihtiyaçlarını karşılayan bir strateji ile hedefe yönelik eğitimleri ve kalifikasyonu sağlanmış insanlar yetiştirmektir. Çözüm olarak AB ‘nin ihtiyacı olan genç ve nitelikli iş gücünü almasıyla AB ülkelerinde genç bir nüfus yaratılacaktır.
AB de işgücü transferi ile istihdamın artırılmasıyla çalışanlardan alınan ve yaşlanmaya karşı fon olarak kullanılan kesintilere ait gelirlerde artırılmış olacak. BM ‘in hazırladığı rapora göre AB ülkelerinde yaşlanmaya ve üretimin korunmasına karşı sürdürülebilirlik için 674 milyon kişilik bir iş gücüne ihtiyaç vardır. Bu iş gücünün kendi insan kaynaklarından sağlanması imkansız olduğuna göre yaşlanma sorununda çözümde göç en büyük çözüm olarak gözükmektedir.
Yaşlı ve Emekli Turizminde Türkiye Neden Çözüm?
Türkiye yaşlıların aktif ve mutlu yaşayabilmelerine imkan tanıyan birçok coğrafi avantaja sahiptir. Türkiye yaşlanma konusunda birçok alanda atılımların eşiğindedir. Türkiye genç nüfusu ve akademilerin işbirliği ile birçok yaşlıyı ülkemizde misafir edebilecek potansiyele sahiptir.
Ayrıca gelecekte de Türkiye yaşlı turizminde dünyanın en güçlü destinasyonu olmaya adaydır. Türkiye şu an maksimum 4 saatlik uçuş mesafesinde 76 ülkeye hizmetlerini sunabilir ve şu an 114 üzerinde ülke vatandaşı Türkiye’ye vizesiz giriş yapabilir. Ayrıca gelecekte de Türkiye yaşlı turizminde dünyanın en güçlü destinasyonu olmaya adaydır. Türkiye şu an maksimum 4 saatlik uçuş mesafesinde 76 ülkeye hizmetlerini sunabilir ve şu an 114 üzerinde ülke vatandaşı Türkiye ye vizesiz giriş yapabilir.
Türkiye Avantajları…
En temiz doğal sular, deniz suları Türkiye dedir
Bin bir çeşit termal kaynaklarla rehabilitasyon imkanları Türkiye dedir
Organik, ekolojik tarım imkanlarının sunduğu zengin doğal ürün pazarı Türkiye dedir
Geri endüstrileşmenin bir kazanımı olan asgari çevresel kirlenme Türkiye dedir
Endüstrileşmemiş bölgelerin tarım ürünleri Türkiye dedir
Tıp turizmi hizmetlerinde Avrupa ve Ortadoğu da lider ülke Türkiye dedir
Yaşlı bakımı için genç iş gücü Türkiye dedir
Akademik kürsüler ve bilim insanları Türkiye dedir
Ekonomik yaşam olanakları Türkiye dedir
Güneş ve klimaterapi avantajları Türkiye dedir
Denizlerde yaşlılar için elzem altın ve mineral zenginliği Türkiye dedir
Yaşlıların yaşamı için kullanılabilecek 5 yıldızlı tatil köyleri Türkiye dedir
Değişik bölgelerinde aynı anda 4 mevsimin yaşanabilme imkanı Türkiye dedir
Hipoterapi, yunus terapisi gibi alternatif terapi imkanları Türkiye dedir
Uğraşı terapileri ile ilgili ileri akademik çalışmalar Türkiye dedir
Dünyanın her yerinden ulaşım kolaylığı olan ülke Türkiye dir
Ekonomik sosyal ve gezi imkanlarının olduğu ülke Türkiye dir
Yaşlıların yaşamı için son derece sıhhatli iklim özellikleri Türkiye dedir
Yaşlılarına hürmet gösteren en misafirperver ülke Türkiye dir
Sağlıkla ilgili yaygınlık ve kolay ulaşılabilirlik imkanları Türkiye dedir
Hastanelerde bekleme sırasının olmadığı ülke Türkiye dir
Özellikle Avrupa ülkeleri ile devletlerarası birçok devletlerarası anlaşmaları tamamlamış ülke Türkiye dir
Başarı Stratejinizi Yazarken…
1. Öncelikle kendiniz, sektörünüz, dünyadaki durum, geçmiş, bugün, gelecek, rekabet, fırsatlar, tehditler, mevzuatları gözden geçirin, analiz edin.
2. Analizden ortaya çıkanlar gözünüzü korkutmasın. Ne kadar çok engel görüyorsanız vizyonunuz o kadar iyidir. Onları görmek için gücünüz olduğuna göre başarmak içinde gücünüz olduğunu unutmayın. Engeller stratejik yol göstericilerimizdir.
3. Başarı alanlarının belirlenmesi stratejinin başlangıcıdır.
4. Her başarı alanında çözüm önerileri inşa etmeliyiz. Nelerin yapılması gerektiğini ürün veya marka sahibi söylemeli, ajanslar ise yapılması gerekenin nasıl yapılacağını planlarlar. Yani senaryonun gerçekleşmesini sağlarlar.
5. Her başarı alanında çözüm önerileri inşa etmeliyiz. Fikir adamları veya fikir fabrikaları ise senaryoyu üretebilirler ve yazabilirler. Her işin başarı alanında nelerin yapılması gerektiğini biz, yani marka sahibi ortaya koymalı.
6. Görev Paylaşımında Neler yapılmalı Bize ait, Nasıl yapılması Ajansa ait, Planlama Biz ve ajansa ait olarak düşünülmelidir.
7. Özetle; analiz et, stratejini belirle, çözümler bul, planla, gerçekleştir, ölç ve sürdür.
8. Son olarak her başarı adımında mutlaka başarının ölçümlemesi gerekiyor. Bunun için; performans göstergelerini belirlemek ve performansın sürdürülebilir olmasını sağlamak gerekiyor.
12 Tavsiye…
1. Ülkeler veya ülkesel kuruluşlara odaklanın, her yere ekmeye, her yere ulaşmaya çalışmayın
2. Ülkelere yaşlı bakımı elemanı yetiştirin, öncelikle ihtiyaçlı kurumlarla işbirliği yapın
3. Temalı ( yaşlıların ihtiyaçlarını referans alan) yaşlı bakımı turizmine yönelik tesisler yapın
4. İzmir ‘in iklim, termal ve doğal kapasitelerinin avantaj olduğunu unutmayın
5. Klasik kaplıca, konaklama, turistik konular yerine yenilikçi, değer yaratan fikirler, konseptler, hikayeler yaratarak pazarda rekabetten uzaklaşın
6. Size değer katacak bilgi kaynaklarını ihmal etmeyin
7. Dijital medyaya yatırım yapın, yabancı dil seçeneklerini unutmayınn
8. Turizm işinin kapıdan kapıya, uçaktan uçağa bir hizmet zinciri olduğunu unutmayın ve iş planınızda zincirin halkalarını oluşturun
9. Dürüstlük, kalite ve memnuniyetten ödün vermeyin
10. Fiyat düşürerek rekabet oluşturmak yerine içeriğinizi zenginleştirerek fark yaratın
11. Birbirinizi taklit etmek yerine tamamen farklı konseptler yaratın
12. Sinerji yaratacağınız kuruluşları belirleyin ve onlarla işbirliği yapın
Derneğimizin İşbirliği ile Yürütülen Ulusal Projeler…
1. Yaşlılar için yeni nesil bakım evleri / Ankara ve İstanbul
2. Yaşlılar için akıllı ve sosyal evler
3. Yaşlılar için evde ve ev dışında teknolojik takip, bilgi sistemleri, çağrı merkezi
4. AB akreditasyonlu uzaktan dijital yaşlı bakımı elemanı mesleki eğitimi
5. Yaşlılık çözümlerinde kuluçka merkezi
6. Yaşlı bakımına yönelik kişisel bakım ürünleri ve teknoloji mağaza modeli
7. “Sağlığa Yolculuk ” yaşlı, engelli ve sağlık turizmi programı
Derneğimizin Yaşlılık Çözümleri ile İlgili Yürüttüğü Sosyal Projeler…
1. Üçüncü Uluslararası 3.Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi Yaşlılar Teknolojik Yeniliklerle Toplumla ve Devletle İletişim Halinde; Daha Sağlıklı, Daha Güvenli ve Daha Mutlu Yaşayacak Projesi
2. Yaşlıların Sosyal Kültürel Yaşamlarının Geliştirilmesi, Toplumsal Katılımlarının Ve İletişimlerinin Güçlendirilmesi Projesi
3. Yaşlı Bakımında Kayıtdışı İstihdamın Azaltılması ve Yaşlı Bakımında Toplıumsal-Sektörel-Kurumsal Farkındalıkların Geliştirilmesi Projesi 3.Yaş İçin Sosyo Kültürel Etkinlik Merkezi Kurulması Projesi
4. Sağlığa Yolculuk Belgeseli Hazırlanması Güzel Hayat ve Sağlığa Yolculuk Televizyon Programları
Kaynak: turizmhaberleri.com