21 Nisan 2015 Salı
– Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde açılan sergide İslam’ın ışığından yansıyan sanat eserleri yanında ağırlıklı olarak Hz. Muhammed’e ait Sakalı Şerifler (Lihye-i Saadetler) vepeygamberimizi simgesi Gülü betimleyen Gülabdanlar, Buhurdanlar, Tezhipli Delal-ül Hayratlar (Peygamber Efendimize getirilen Selavatların yazıldığı küçük kitaplar) sergileniyor. Sergi 1 Haziran tarihine kadar ücretsiz gezilebilecek.
SERGİ HAKKINDA EK BİLGİ:
LİHYE-İ SAADET: Hz. Muhammed’in Sakal-ı Şerifine verilen isimdir. Hz. Muhammed saçını tıraş ettirdiğinde sahabe bunları almış ve titizlikle korumuştur. Bu sakallardan bazı camilerde cam fanuslar içinde saklanmakta ve mübarek gün ve gecelerde tekbir ve salavatla ziyaret edilmektedir. Sakal-ı şerifi ziyaret, Peygambere yapılan temsili bir saygıdır.
KABE ÖRTÜSÜ: Mekke’de kutsal Kabe’yi örten ve her yıl yenilenen işlemeli ve yazılı örtü. Süregelen geleneğe göre Kabe’nin genellikle siyah kumaştan yapılan örtüsü her yıl değiştirilir ve eski örtü Kabe görevlileri tarafından düzgün bir biçimde kesilerek armağan edilirdi. Örtü üzerinde tekrarlanan “Kelime-i Şehadet ” yazılıdır.
KEŞKÜL-Ü FUKARA: Hindistancevizi kabuğundan, sert ağaçlardan veya madenden yapılan kayık biçiminde kaplar olup dervişler tarafından yiyecek toplamak için kullanılmıştır.
MÜTTEKA: Baş tarafı iki yana kavisli kısa koltuk deynekleri ya da dayanaklardır. Mevlevi dervişleri, “Erbain Çilesi ” olarak adlandırılan 40 günlük çile evresinde az uyumak için dayanak olarak Müttekaları kullanmışlardır.
NEFİR: Geyik, öküz ya da koç boynuzundan yapılmış boru biçimli nefesli bir çalgı olup, gezgin dervişler tarafından üfürülerek kullanılmıştır.
TESPİH: Belirli dinî sözleri tekrarlamak veya elde oyalanmak için kullanılan, türlü maddelerden boncuk biçiminde yapılmış, genellikle otuz üç veya doksan dokuz taneden oluşmuş dizidir. Bir ibadet eşyası olup; tespihin 99 taneli olmasının amacı Allah’ın “Esma’ül Hüsna ” denilen doksan dokuz adının sayılmasıdır.
İBRİK VE LEĞEN: İslam Ülkelerinde abdest almak, el ve ayak yıkamak için kullanılan kulplu su kaplarına ibrik denilmektedir. Geniş ağızlı yayvan su kabına Leğen denir. Kafes kapaklı tiplerine İbrik leğeni denir. Altın, gümüş, pirinç, bakır gibi madenler, porselen ve camdan imal edilenleri vardır.
SİLSİLENAME: Genellikle Peygamberlerin veya devlet büyüklerinin geçmişini ve devam eden neslini (soy kütüğünü) anlatan resimli ve şemalı kitaplardır.
BUHURDAN: Kokulu ağaç parçalarının yakıldığı tütsü kabı. Buhurdanlar altın, gümüş, bakır, pirinç, porselen ve seramikten yapılmıştır.
KABE TOPRAĞI: Kabe’den getirilmiş sıkıştırılmış toprak.
DELAİL ÜL HAYRAT: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e getirilen salavatların yazıldığı küçük kitap
KUR’AN-I KERİM VE KAPAĞI
GÜLABDAN: Gülsuyu serpmeye yarayan kaplardır. Çoğunlukla Cam ve Opalden yapılmıştır.
Kaynak: turizmhaberleri.com