HUSNU GUMUS YAZİYOR: DOGAYLA BULUSMA NOKTALARİ

04 Şubat 2015 Çarşamba

Hüsnü GÜMÜŞ- turizmhaberleri.com/ Ankara
Sinop Alan Yönetimi Başkanı
Fijet ve Aturjet Üyesi

SİNOP’TA DOĞAYLA BULUŞMA NOKTALARI
Anadolu bir kıta kadar biyolojik çeşitliliğe sahip bir coğrafya olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda doğayla buluşma noktaları arasında yer alan Sulak Alanlar doğanın ve yaşamın dengesindeki asli önemlerinin yanı sıra Suya Bağlı Turizm olarak gelişen yeni alternatif gezi anlayışında da yerlerini alacaklardır.
www.turizmhaberleri.com/koseyazisi.asp?ID=2190 www.turizmhaberleri.com/koseyazisi.asp?ID=2141


Sinop İl Koordinasyon Kurulu toplantısı sırasında da ildeki çalışmaları sunan Doğa Koruma ve Milli Parklar 10’ncu Bölge Müdürlüğü’nün uluslararası öneme sahip sulak alan niteliğindeki Sinop Sarıkum Gölü ve çevresindeki Tabiatı Koruma Alanı’nda düzenlediği etkinliği Sinop örnek olayı bazında, yeni ve küresel anlamda Suya Bağlı Turizmin geliştirilmesi anlamında bir başlangıç olarak yorumluyorum. (http://bolge10.ormansu.gov.tr/10Bolge/AnaSayfa.aspx?sflang=tr)

Bölge Müdürlüğü tarafından yayınlanan Sulak Alanların korunması ve niteliklerini kaybetmelerinin önlenmesinin gerekliliğine değinen basın bildirisi kapsamında Türkiye’de 14’ü Ramsar (Su Kuşları Yaşama Ortamı) Alanı olmak üzere 135 uluslararası değere sahip sulak alan bulunduğu belirtilirken, sulak alanların korunmasının geleceğimiz açısından taşıdığı öneme de dikkat çekiliyor.


Doğa Tek Renk Olur mu
2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü sebebiyle Sinop Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü tarafından Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı’nda düzenlenen doğayı sevmek ve korumak konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan etkinlikler bu yıl da yapıldı.

11–16 yaş grubundaki öğrenciler Sarıkum gölünde dürbün ve teleskop ile yaptıkları kuş gözlemlerinden edindikleri izlenimler kapsamında doğanın tek renk olmadığına, her varlığın kendine özgü bir rengi olduğuna dikkat çekmek için katıldıkları “DOĞA TEK RENK OLUR MU? ” konulu resim yarışmanın ardından gelecekteki turizm tercihleri, özgünlük ve yerellik kavramları ile uyumlu “SARIKUM GÖLÜNÜ NASIL KORUYABİLİRİZ? ” konusundaki düşüncelerini de dile getirdiler.


Hamsilos’un Değerinin Korunması
Sinop’un Alternatif Turizm konusundaki zenginlikleri kapsamında Ülkemizin Tek Lagünü olan Hamsilos Koyu’nun da yer aldığı Hamsilos Tabiat Parkının rekreatif değerlerinin ortaya çıkarılması açısından Alanın Sulak Alanlar Tanımı kapsamında Göl (Lacustrine) ya da Deniz (Marine) Ekosistemleri içersinde ele alınması yararlı olacaktır.

Sinop Yürüyüş Parkurları Projesi
Her iki doğal değer de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Sinop Yürüyüş Parkurları Projesi kapsamında yer almaktadır. Yörenin koruma-kullanma-değer kazanma ve sonsuza kadar kalıcılığı ilkeleri kapsamında Suya Bağlı Turizm (Aquatictourism) anlamında bir açılıma konu olması için tamamlayıcı önerilerin de sunulması çalışmayı tamamlayacaktır. www.turizmhaberleri.com/haberayrinti.asp?ID=24882

Ülkemizdeki ilk Milli Parklardan olan Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı’nın kuruluşunda görev alan Zekai BAYER ve Babam Alaeetin GÜMÜŞ’ü ve ebediyete intikal eden tüm ormancıları bir kez daha rahmetle anıyorum.

Fotoğraflar: Sinop Belediyesi Arşivi ve diğer kaynaklardan alıntıdır.


Kaynak: turizmhaberleri.com

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !